Tako se po pravilu i vozi pod vodom, vozač je na spoljnoj direktoj vezi sa k-dantom bataljona koji ga i pored žiro kompasa navodi i pomaže.
Ronioci bi trebali pre savladavanja vodene prepreke prvo da ispitaju rečno dno i ako se u ex Yu tačno znalo gde je idelano za prelaz. Drugo, reka ne sme da teče brže od 1 najviše do 1.5 m/s, ali ne može se uvek kontrolisati majka priroda. I ronioci bi trebali da su tu, na vodi na čamcu, na gotovsu, vozilo saniteta obavezno mora biti na obali i naravno bar dva TZI-a.
Vlada je rekao manje više sve. Mislim da je jedno od težih iskustava (ako ne i najteže) koje može da doživi tenskita.
Treba uzeti u obzira da ipak to nije slobodno plivanje, ti si hermetizovan u tenku, ni malo prijatan osećaj.
Mom kolegi i drugu se desilo da mu se tenk ugasio, ne njemu već njegovom vozaču, a da sve bude gore bila su gospoda "odozgo" u kontroli. K-dant se izvukao tako što je rekao da je tenk namerno ugasio da bi se video uvežbanost izvlačenja. Na kraju su ih uspešno izvukli, ali kaže drug da ništa gore u životu nije proživeo dok je čekao da ih zakače i izvuku. Oni su i pokušavali da startuju motor opet ali od tog posla naravno ništa. Kaže kao sati da su prolazili, a vrstan je tekista, odličan k-dir i jako hladnokrvan momak. To se inače desilo na tenku T-72.
Mislim, za ovo nisam potpuno siguran, da prilikom potapanja tenka skroz, nišandžija ne može da otvori luk zbog cevi za dovod vazduha koja mu je na luku.
Ma živeo Kuzmar i
pontonci.

PS
Ne znam da li sam bio sasvim razumljiv (pošto ni sebi nisam

) u postu #49, sam hteo da istaknem da je lični komplet posade za savladavanje vodene prepreke dosta moderniji kod M-84 nego što je to slučaj na T-64.