Никад ми није било јасно шта ће тенку ,могућност подводне вожње. Када је и где то ико икада искористио у пракси? Не могу се у борбеним условима обезбедити гњурци, ТЗИ, и сва логистика која прати мирнодопску вежбу тенкова у подводној вожњи. Ако томе додамо време за припрему, а посебно да тенк и не може да иде по сваком речном дну, на пример муљевитом,са неравнинама и препрекама, што је често код равничарских река стварно ми није чему то.
Да је дошло до великог сукоба и покрета великих оклопних јединица, вероватно би се и подводни прелазак река чешће користио. Пошто пешадија у десантним чамцима и амфибијама запоседне другу обалу, за њом врло брзо може да пређе и остатак оклопне јединице - и ОТ који су амфибије, и тенкови који би ишли по дну. Постављање амфибијског моста је ипак далеко уочљивије и лакше се може спречити / ометати него прелазак појединачних возила.
Ова могућност вуче корен са краја другог светског рата - совјети су у неколико наврата почињали офанзива из праваца које је противник сматрао за непроходне за тенкове, те их није добро одбранио. Захваљујући том маневру, совјети су успели да брзо пробију одбрану и направе пробој.
Ovo je samo delimično tačno, da bi jedna četa savladala vodenu prepreku treba joj ceo dan, bataljonu još više i tako dalje.
Ono što mi uglavnom vidimo po klipovima prilikom savladavanja je samo završna faza prilikom samog prelaska, pre toga ima tu dosta priprema koje se rade na samoj obali, od postavljanja opreme što na sam tenk što na svakog člana posade, maže se ceo tenk, ustvari ne ceo tenk već rubovi gde bi voda mogla da prodre. Pa tu su i druge službe, sanitet, ronioci, tehnička služba ... tako da i kod podvodne vožnje ima dosta gužve i sve je aman podjednako primetljivo kao kada bi se postavljao pontonac. Pa i sam tenk nije spreman odmah za dejstvo po izlasku iz vode, što nije slučaj pri prelasku preko pontonca.
Sve u svemu, ja se slažem sa Džumbinom konstatacijom, između ostalog iz tog razloga ova oprema je i razdužena.
Cev za vazduh za podvodnu vožnju je bila jedino dobra stvar gde je mogla da legne cirada kada se veže za kupolu.