PALUBA
February 09, 2023, 06:52:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ortodroma  (Read 10829 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« on: June 17, 2008, 10:50:22 pm »

   Ortodroma je ravan i kraći luk velike kruznice polozene kroz dve tačke na površini kugle i najkraći put između tih tačaka,meren po površini kugle. Polozaj ortodromske (velike) kruznice određen je uglom njenog naklona i geografskim duzinama tačaka u kojima ona preseca ekvator. Ugao naklona ujedno pretstavlje geografsku širinu do koje se ortodroma uspinje. U navigaciji (pomorskoj i vazduhoplovnoj) ortodroma je najkraći put između dva mesta na Zemlji. Pošto ortodroma seče meridijane pod različitim uglovima, sem kada se poklapa sa meridijanom ili ekvatorom, plovidba ili letenje po njoj teorijski zahteva neprestano menjanje kursa. U praksi se ortodromski put na karti razdeli na kraće odseke (međusobno razmaknute do 5 stepeni geografske duzine), a krajnje tačke pojedinih odseka-međutačke spajaju se loksodromom. Plovidba (letenje), je po ortodromu ustvari plovidba (letenje) od jedne do druge međutačke bez promene kursa, to jest po loksodromi.

   Na malim odstojanjima razlika u duzini ortodromskog i loksodromskog puta je neznatna,kao i na velikim ako tačke polaska i dolaska leze na gotovo istom meridijanu ili blizu ekvatora. Međutim, ako je razlika između tačaka velika, primenjuje se plovidba (letenje) po ortodromi. Na istoj hemisferi, razlika zavisi od razlike geografskih širina i duzina mesta polaska i dolaska-najveća je kada su oba mesta na istoj paraleli, a razlika njihovih duzina 180 stepeni. Na Merkatorovoj pomorskoj karti, na kojoj je loksodroma prava, ortodroma je pretstavljena kao krivulja izbočena prema polu, pa je na njoj nemoguće ortodromu između dve tačke. Obično se iznalazi grafički na karti gnomonske projekcije, na kojoj se ortodroma pretstavlja kao prava, ili računski, posebnim tablicama.

Najpraktičniji i najočigledniji metod odabiranja ortodrome na gnomonskoj karti je da se tačke polaska i dolaska spoje pravom, utvrdi da li ucrtana ortodroma vodi kroz područja povoljnih navigacijskih i hidrometeoroloških prilika,izmeri njena duzina, i nakon upoređenja s duzinom odgovarajuće loksodrome i navigacijskih i meteoroloških prilika, odredi svrsishodnost korišćenja ortodrome. Ovako dobijena ortodroma se prenosi na Merkatorovu kartu unošenjem geografskih koordinata njenih međutačaka, a ove se spajaju loksodromskim kursevima. Po potrebi se proračunavaju početni ortodromski kurs, geografske koordinate vrha ortodrome, i koordinate tačke secišta ortodrome sa ekvatorom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
                                                                                                                                


* 180pxgnomonicprojectiontd5.jpg (7.23 KB, 180x180 - viewed 353 times.)
« Last Edit: July 28, 2010, 12:19:29 pm by dreadnought » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 24 queries.