PALUBA
February 04, 2023, 01:27:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Mašina sudnjeg dana"  (Read 49382 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #105 on: March 05, 2021, 01:54:38 pm »

четвртак, 04.03.2021.
Биљана Митриновић

О рату и миру одлучиваће машине

У трци за смањење времена потребног за војно реаговање вештачка интелигенција ће заменити човека и његову процену да ли да се реагује

Вештачка интелигенција је продрла у све области људске делатности, па тако и у домен безбедности. Треба ли зато да чуди извештај комисије о употреби вештачке интелигенције у сфери одбране САД која би смањила време потребно за доношење одлука и брзину реаговања на безбедносне претње. Ма колико то било оправдано, поставља се питање сме ли одлука о борбеном деловању да се препусти машини, макар она имала и вештачку интелигенцију.

И док предлагачи тврде да је увођење вештачке интелигенције неопходно како би се парирало Русији и Кини, противници су шокирани јер сматрају да ће то, изузев покретања неодговорне трке у наоружавању, довести до тога да ће одлуку о томе када и кога убити – доносити машина. Питање кршења међународног права такође „виси у ваздуху”, иако се у извештају тврди да такве опасности нема уколико су системи оружја правилно испитани и ако их је надлежни заповедник одобрио за употребу. Тврде да у том случају опасност од кршења међународног хуманитарног права не постоји.

Национална безбедносна агенција за вештачку интелигенцију једногласно је усвојила овај извештај који је сачинила комисија са занимљивим руководством. Предводили су је бивши шеф „Гугла” Ерик Шмит и Роберт Ворк, бивши заменик министра одбране у време Барака Обаме и Доналда Трампа. Ту су били и стручњаци за вештачку интелигенцију – извршни директор „Амазона” Енди Џаси, који ће наследити Џефа Безоса (у својој метеорској каријери добио је посао и у ЦИА и Демократском националном комитету), шефови за вештачку интелигенцију у „Гуглу” и „Мајкрософту” др Ендру Мур и др Ерик Хорвиц, те извршна директорка „Оракла” Сафра Кац. Би-Би-Си је подсетио да, иако чланови комисије раде у личном својству, компаније које воде су носиоци уговора с Пентагоном и другим институцијама у области вештачке интелигенције. Капитални уговор вредан 10 милијарди долара додељен је „Мајкрософту”, што „Амазон” тренутно оспорава на суду.

Фокус извештаја ове комисије на 750 страница усмерен је ка проналажењу одговора на кинеску амбицију да до 2030. буде светски лидер у вештачкој интелигенцији. Како је пренео поменути британски медиј, у њему се каже да су високи војни званичници упозорили да би САД могле да „изгубе своју војно-техничку супериорност у наредним годинама” ако их Кина претекне у брзини увођења система с вештачком интелигенцијом. Извештај предлаже да се она што више уводи и у будуће велике војне вежбе. Америчко министарство одбране је већ дуго хардверски оријентисано ка бродовима, авионима и тенковима, а сада покушавају да направе скок ка софтверској војној употреби. Предвиђа се да ће вештачка интелигенција трансформисати све аспекте војне делатности.

Извештај признаје да вештачка интелигенција може повећати ризик од избијања сукоба, али се наглашава да је без ње одбрана од противника који је користи – пут у катастрофу. Ипак, „црвена линија” се за сада поставља у погледу употребе нуклеарног оружја, које остаје у изричитој надлежности председника. У препорукама се такође препоручује да Вашингтон „притисне” Москву и Пекинг да се јавно обавежу на ограничења у овом питању.

Комисија није своје предлоге ограничила искључиво на војна питања и наоружање, него је предложила и шире мере како би САД генерално задржале водећу позицију у домену развоја и употребе вештачке интелигенције. Ти предлози се односе на формирање саветодавног председничког тела за вођење шире политике вештачке интелигенције; затим на либерализацију имиграционих закона ради привлачења талената из иностранства, укључујући тежњу да се повећа „одлив мозгова” из Кине. Ту је и предлог за формирање новог универзитета за обуку „дигитално талентованих државних службеника”, као и за убрзано усвајање нових технологија у државним обавештајним агенцијама.

Шири круг предлога односи се на потребу САД да ограничи Кини могућност производње чипова за рачунаре врхунског квалитета. У извештају дословно стоји да САД морају да задрже предност најмање две генерације испред кинеских произвођача микроелектронике јер, иако Кина има брзорастућу индустрију чипова, и даље је у погледу потреба за најнапреднијим производима ослоњена на увоз. Те напоре треба поспешити пореским олакшицама за компаније које граде нове погоне у овој индустрији, али и наметањем ограничења у погледу извоза како Кина не би могла да увезе машине за производњу напредних генерација чипова. Овај напор захтева блиску сарадњу с Холандијом и Јапаном, чије су компаније водеће у свету у производњи ове опреме.

Ту је и предлог да се компаније које извозе чипове у Кину приморају да потврде да њихови производи неће бити коришћени за „олакшавање кршења људских права” (чипови америчких фирми „Интел” и „Нвидија” коришћени су за спровођење масовног надзора над кинеском ујгурском етничком мањином), као и увођење обавезе подношења тромесечног извештаја с пописом свих чипова продатих Кини.

Вештачка интелигенција у домену одбране у употреби је већ неколико деценија. Ограничена је на појединачне борбене системе и оружја, нарочито у ваздухопловству и противаздухопловној одбрани. Ипак, бар до сада, крупне одлуке су биле искључива надлежност човека.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 942


« Reply #106 on: October 11, 2022, 09:34:14 pm »

Sat koji odbrojava do „sudnjeg dana“ - Vreme do apokalipse otkucava

Simbolični sat do „sudnjeg dana", koji otkucava vreme do potpunog uništenja planete, sada je samo na sto sekundi do ponoći.

Organizacija „Atomski naučnici" Bulletin of the Atomic Scientists saopštila je da su promene nastale zbog širenja nuklearnog naoružanja, neuspeha u borbi sa klimatskim promenama i „dezinformacija na internetu".

Sat je sada najbliže „sudnjem času" od kada je počeo da otkucava.

Ideja je nastala 1947. godine, kako bi upozorila čovečanstvo na opasnosti od nuklearnog rata.

Sat je prošle godine navijen na dva minuta do ponoći.

Ponoć simbolizuje kraj sveta. Kazaljke su tako stajale i 2018. godine.Predsednica organizacije rekla je novinarima u Vašingtonu da se preostalo vreme sada odbrojava u sekundama, pre nego u minutima, jer „trenutak zahteva pažnju", a nivo pretnji se pogoršava.

Rekla je da svetu sada prete moćni lideri koji „negiraju i odbacuju najefikasnije metode za rešavanje složenih pretnji".

Odluku je doneo naučni i bezbednosni odbor te organizacije, u kome je 13 Nobelovih laureata.

Prvi put ove godine odboru pristupili članovi organizacije „Starešine" (The Elders) - grupe međunarodnih lidera i bivših zvaničnika koju je osnovao Nelson Mendela 2007.

„Moramo da radimo zajedno", rekao je nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, član ove organizacije.

„Jedna država ili pojedinac sam ne može da uradi ništa. Potrebno su sve šake za istim stolom i zajedno možemo da radimo."

Bivši guverner Kalifornije Džeri Braun, takođe član panela, rekao je da „opasno rivalstvo i neprijateljstvo među velesilama povećava verovatnoću nuklearne greške.

„Klimatske promene samo usložnjavaju krizu. Ako je ikada bio trenutak da se probudimo, on je sada."

Astrofizičar i panelista Robert Rozner je rekao da je „činjenica da je sat sada na samo 100 sekundi od ponoći je zaista loša vest."

„Ono što smo rekli prošle godine, sada je uznemirujuća realnost po tome što stvari ne idu nabolje.

„Pređašnje iskustvo nas je naučilo da čak i u najmračnijim periodima Hladnog rata možemo da radimo zajedno. Krajnje je vreme da to ponovimo", dodao je.

Sat je prvobitno napravio američki naučnik koji je radio na projektu Menhetn, u kom je razvijeno prvo svetsko nuklearno oružje.

Nema nove trke u naoružanju posle raskida nuklearnog sporazuma, tvrde u NATO
Kako su Staljin, Ruzvelt i Čerčil na Jalti preoblikovali svet
Titova atomska bomba: politička želja protiv nauke
Profesorka sa Univerziteta Džordžtaun Šeron Skvisoni rekla je reporterima da su pretnje od nuklearnog naoružanja u porastu, delom zbog kolapsa iranskog nuklearnog sporazuma, razvoja nuklearnog naoružanja u Severnoj Koreji i konstantnog širenja iz zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije.

Ona je situaciju nazvala „opasnom", zahtevajući „hitni odgovor".

Komitet je upozorio na još jednu pretnju, posebno uoči američkih predsedničkih izbora u novembru - „dezinformacije koje vlasti šire na internetu da pokažu nepoverenje u institucije i među nacijama".

Član borda Robert Latif nazvao je „neistine, preuveličavanja i pogrešne interpretacije" problemom koji bi mogao dovesti do „veleprodaje smeća" naučnih dokaza.

Lažni video snimci, „prete da će potkopati istinu fikcijom", rekao je.

Bivša irska predsednica Meri Robinson rekla je da je „svetu potrebno buđenje".

Izvor: https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-51238225
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 942


« Reply #107 on: January 25, 2023, 07:44:35 am »

Mislio sam da smo zbog rata u Ukrajini bliže ponoći, ali imamo još minut i po:

Naučnici koji prate Sat sudnjeg dana: Čovečanstvo nije nikad bilo bliže kataklizmi

Devedeset je sekundi do ponoći, što znači da čovečanstvo nije nikad bilo bliže planetarnoj kataklizmi, objavila je u utorak skupina naučnika koji prate Sat sudnjeg dana koji ne odbrojava vreme, već upozorava na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

Bilten nuklearnih naučnika, neprofitna organizacija koja od 1947. vodi taj simboličan projekt, objavila je na konferenciji za novinare u Vašingtonu svoj novi sat koji meri blizinu svetske katastrofe.

Kazaljke sata pomaknute su za 10 sekundi i sada su na 90 sekundi do ponoći, sve bliže neminovnoj kataklizmi koja, nadaju se stručnjaci, nikad neće nastupiti.

Godine 2020. sat je postavljen na 100 sekundi do ponoći, što je tada bio rekord od njegova nastanka.

„Pomičemo sat i najbliži je ponoći nego ikad“, rekli su naučnici kada su objavili sat, dodajući da su takvu odluku doneli zbog sve veće opasnosti od rata u Ukrajini, ali ne samo zbog toga.

U početku, nakon Drugog svetskog rata, kazaljke sata su pokazivale sedam minuta do ponoći. Godine 1991., na kraju Hladnog rata, vraćene su na 17 minuta do ponoći. U 1953. te u 2018. i 2019. pokazivale su dva minuta do ponoći.

Bilten nuklearnih naučnika osnovao je 1945. Albert Ajnštajn i stručnjaci koji su radili na projektu Manhattan koji je proizveo prvu atomsku bombu. Društvo svake godine objavljuje novi sat prilagođavajući kazaljke u skladu s događanjima u svetu.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 942


« Reply #108 on: February 01, 2023, 02:16:53 pm »

Iako govori o ratu Rusije i Ukrajine, ovu vest ipak bih smestio ovde zbog mnogo šireg značaja za ljudsku rasu:

Pol Krejg Roberts: Sjedinjene Države najavile neminovnost nuklearnog rata

Pol Krejg Roberts, zvaničnik Bele kuće tokom administracije Ronalda Regana, rekao je da je politika SAD prema Rusiji dovela svet na ivicu nuklearnog sukoba.

O tome je pisao u članku na svojoj veb stranici.

Roberts je naveo, da Vašington već više od 20 godina povećava verovatnoću nuklearnog rata sa Moskvom. Počelo je kada je bivši predsednik Bil Klinton prekršio obećanje vlade, da neće približavati NATO granici sa Rusijom. Sledeći lideri zemlje, poništili su sve dokumente o izgradnji poverenja između zemalja.

Bivši zvaničnik Bele kuće je dodao, da su američke provokacije protiv Rusije posle rušenja ukrajinske vlade 2014. „potpuno uništile poverenje Moskve u Vašington“. On je takođe najavio neminovnost nuklearnog rata.

„Atomski naučnici kažu, da je ostalo 90 sekundi do ponoći na satu Sudnjeg dana. Mislim da je to jedna nanosekunda. Došli smo do tačke u kojoj je potrebna samo jedna lažna uzbuna o nadolazećim projektilima“, rekao je on.

Roberts je optužio zapadne političare da su „nesposobni, neodgovorni i apsolutno glupi“, sigurni da „njihov prestiž u Ukrajini opravdava nuklearni rat“.

On se zapitao, šta će Sjedinjene Države uraditi kada ruska vojska, koja je ojačala svoje pozicije, probije odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Stručnjak je takođe pozvao na hapšenje vojnih planera zemlje odgovornih za trenutnu situaciju.

Ranije je Roberts predvideo, finansijsku katastrofu za Sjedinjene Države. Prema njegovom mišljenju, do toga može doći zbog odbijanja Saudijske Arabije i drugih zemalja od petrodolara.

Izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 23 queries.