PALUBA
June 24, 2024, 10:40:01 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 [41] 42   Go Down
  Print  
Author Topic: Rečna brodogradilišta  (Read 316729 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
sremac
mornar
*
Offline Offline

Posts: 42


« Reply #600 on: May 07, 2020, 07:44:40 pm »

Cujem da je Vahali otpustio veliki broj radnika u SM.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #601 on: May 08, 2020, 02:36:21 pm »


 Ja sam otišao svojom voljom , dao otkaz 29 marta. Oni koji su ostali su dobili otkaze uz otpremninu. Neću da ulazim u sumu para .
 Moj obraz je čist.
 Sam sam otišao , sam se ubio.
 Kažu mi da je oko 400- 500 ljudi otpusteno.
 S poštovanjem
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #602 on: June 04, 2020, 05:53:45 pm »Brodogradilište "Sava" AD iz Mačvanske Mitrovice ima novog vlasnika


Brodogradilište "Sava" AD iz Mačvanske Mitrovice i zvanično je prešlo u ruke Grada Sremska Mitrovica.

Ruinirana, ali i dalje pod zaštitom države upravna zgrada jednog od najpoznatijih brodogradilišta bivše Jugoslavije konačno je našla vlasnika.

Pored same zgrade, grad je sada vlasnik i oko tri hektara zemljišta.

Grad je za objekat i zemljište u ulici Mačvanski kej, odnosno za imovinu "Sava" AD poveriocima isplatio oko 13 miliona dinara, piše portal Ozon Media.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #603 on: June 08, 2020, 08:35:01 am »Kadrovi bivšeg Arsenala oživljavaju brodogradnju u Srbiji


Bivši direktor tivatskog Arsenala kupio je brodogradilište u Apatinu i obnavlja ga sa grupom radnika iz Boke, pišu podgoričke Vijesti.

Kompanija "Arsenal Rem" iz Kraljeva bivšeg tehničkog direktora vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu, mornaričko-tehničkog pukovnika u penziji Vasilija Pecića, i za koju radi jedan broj bivših inženjera i iskusnih majstora tivatskog Arsenala, dobiće podršku Vlade Srbije da obnovi i razvije brodogradnju u toj državi.

To je obećala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je nedavno posetila Apatin i tamošnje brodogradilište na reci Dunav, a čiji je "Arsenal-Rem" vlasnik od prošle godine.

"Brodogradilište u Apatinu je dokaz koliko su važne domaće investicije. Od avgusta 2019. konačno smo imali jako dobru privatizaciju i zahvalila bih kompaniji ‘Arsenal Rem’ iz Kraljeva i celom timu i porodici Pecić, jer su pokazali ne samo interesovanje, već i hrabrost da uđu u ovako ambiciozan projekat”, rekla je Brnabićeva.

Kompanija "Arsenal Rem" Kraljevo, a koja ima i istoimenu crnogorsku kćerku kompaniju u Tivtu, za 2,1 miliona evra je lane kupila Brodogradilište Apatin koje je nakon niza neuspjelih privatizacija završilo u stečaju. U nabavku nove opreme za brodogradilište firma je u međuvremenu uložila 800.000 evra.

"Kada već nismo uspeli da spasimo brodogradnju u Tivtu i Crnoj Gori, bar da Tivćani probaju da spasu brodogradnju u Srbiji”, komentarisao je Pecić ovaj poslovni potez za Vijesti.

On je proteklih desetak godina, od kada je zatvoren Arsenal u Tivtu i Jadransko brodogradlište Bijela, nastojao da preko svojih firmi iz Kraljeva i Tivta održi kontinuitet brodograđevne i brodoremonte delatnosti u Boki koja ima viševekovnu tradiciju, a ukazivao je na to da za to nije bilo razumijevanja kod crnogorske Vlade. Svi Pecićevi predlozi da se makar deo kapaciteta Arsenala ili Bijele sačuva i nastavi brodograđevna delatnost su odbijeni sa obrazloženjem, kako je rečeno, da budućnost Boke i Crne Gore nije u industriji, već dominantno u turizmu.


Dobrim majstorima plate i do 1.200 evra

Apatinsko brodogradilište bilo je najveće rečno brodogradilište u bivšoj Jugoslaviji, i drugo po veličini u Evropi. Osnovano je pre tačno 100 godina i bilo je sa 800 radnika najveći poslodavac u tom vojvođanskom gradu i jedan od najuspješnijih izvoznih kolektiva u Srbiji.

Raspolaže tehničkim kapacitetima koji su omogućavali da se u njemu grade rečni, ali i morski brodovi različitog tipa i namena - od tankera i balk kerijera, preko tegljača, potiskivača, barži, plovnih bagera i plovila za naftnu i ofšor industriju, dužine do 135 metara i veličline do 6.000 tona deplasmana. Sagradilo je više od 400 brodova.

Gotovo potpuno ekonomski uništeno brodogradilište, ali koje je sačuvalo glavne tehničke resurese - među kojima i sinhrolift, Pecić je proteklih meseci počeo da vraća u život.

Trenutno u brodogradilištu radi 20 stalnih radnika, ponovno su počeli remonti rečnih brodova i plovila, ali su planovi "Arsenal Rema” ozbiljniji, pa je tako Pecić već sklopio sporazum o saradnji sa Srednjom tehničkom školom u Apatinu gde će biti uveden sistem dualnog obrazovanja mladih za deficitarna zanimanja u brodogradilištu, prvenstveno zavarivače i brodomontere. Ta kompanija je zavarivačima ponudila početnu platu od 600 evra, ali ona zavisno od njihove veštine i toga da li mogu da vare prohrom, aluminijum i slične lake ili legirane metale, iznosi i do 1.200 evra.

izvor
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #604 on: June 09, 2020, 04:03:59 pm »


 Apatin je non stop živeo i radio uprkos stečaju i ostalim glupostima . Znači i pre g-dina Pecića su rađeni remonti . Samo je sada brodogradilište dobilo opet Vlasnika .

 S poštovanjem
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #605 on: November 30, 2020, 10:45:40 am »

Brodove gradimo, ali ih nemamo: Na desetine plovila godišnje napravimo za evropsko i američko tržište
B. Caranović 30. 11. 2020.

POSLE pauze od gotovo tri decenije otkad je brodogradnja u Srbiji zamrla, ova se industrija u poslednje četiri godine ponovo "probudila".

Od 2016. godine, na našim rekama porinuto je i izvezeno više desetina novih brodova, iako nijedan nije namenjen domaćem brodarstvu. Poslednji srpski brod, "Deligrad", izgrađen je 2004. u "Brodogradilištu Beograd" za "Jugoslovensko rečno brodarstvo". Prema podacima Privredne komore Srbije, od nekadašnjih deset, u Srbiji sada radi pet brodogradilišta, od kojih je samo jedno u domaćem vlasništvu. Brodogradilište u Apatinu je kupilafirma "Arsenal Rem" iz Kraljeva, a njegove kapacitete koristi privredno društvo "Interbrod". U poslednje dve godine kontinuirano rade na remontima i rekonstrukcijama brodova i plovnih objekata. Tu su i "Šipjard Bomeks 4m" iz Perleza kod Zrenjanina i "Begej" iz istog grada, čiji je vlasnik "Rubikon šiping kompani", "Vahali" iz Sremske Mitrovice i "Šipjard Kladovo".

- U današnjim brodogradilištima se uglavnom grade takozvani trupovi u čeliku i obavljaju se remonti i rekonstrukcije brodova i plovnih objekata, dok se opremanje broda, koje je izrazito skupo i zapravo izvor zarade, radi u inostranstvu - kaže Nenad Dragović, iz Udruženja za metalsku i elektroindustriju PKS. - Izgradnja trupa u čeliku predstavlja najjednostavnije sklapanje - zavarivanje trupa broda, te se tako oformljen spušta u vodu i transportuje u inostranstvo. U ovih pet brodogradilišta radi više od 800 radnika, a pod srpskom zastavom plovi oko 100 brodova.

U Brodogradilištu u Kladovu, u vlasništvu holandske kompanije, grade se novi brodovi za strane kupce, kao i remonti plovila.

- Godišnje se kod nas izgradi i izveze između 12 i 15 brodova. U naredne tri godine obezbeđen je posao od oko 100 miliona evra, koji obuhvata buduću saradnju sa kompanijom iz Pančeva, od koje se očekuje sertifikacija gradnje brodskih rezervoara za gas, kapaciteta 380 kubika - kaže Milenko Lepović, direktor brodogradilišta u Kladovu - Gradimo tankere za prevoz nafte i gasa i asfaltne tankere za tržište u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Luksemburgu, Nemačkoj.

Holanđani su vlasnici i Brodogradilišta "Vahali šipbilding" iz Sremske Mitrovice, koji se se bavi izgradnjom turističkih rečnih kruzera. Osim samog trupa, ovde se delimično radi i unutrašnjost.

- Ove godine je zabeležen pad tražnje zbog korone, ali inače, godišnje gradimo i isporučujemo za evropsko i američko tržište sedam rečnih kruzera -
kaže Kristina Anđelković, direktorka ovog brodogradilišta. - Na srpskom tržištu smo 15 godina, a poslednjih pet je industrija rečnih kruzera uzela maha. Kada je potpuno završen i opremljen, u zavisnosti od luksuza, kruzer košta od 17 do 30 miliona evra.

ZLATNO DOBA U JUGOSLAVIJI

DO 1998. godine, imali smo deset velikih brodogradilišta, u kojima je radilo oko 6.000 zaposlenih - kaže Dragović. - Godišnji izvoz tada je bio 200 miliona evra, a 2015. šest puta manji, mada je trend u svetu porast ove industrije.

Nekadašnja Jugoslavija dičila se svojom industrijom i izvoznim potencijalima, a jedna od perjanica bila je i rečna brodogradnja. Instalisani prerađivački kapaciteti iznosili su više od 10.000 tona čelika u nekadašnja tri brodogradilišta: "Apatin", "Brodoremont" i "Dunav". Početkom novembra porinuta je grdosija dužine 135 metara, širine 11,6 metara, mase 855 tona, nosivosti više od 4.300 kubika, izgrađena u brodogradilištu "Šipjard Begej". Vrednost ovog rečnog tankera je 2,2 miliona evra.

ZAKON

- ZA poslednje četiri godine na našim rekama je potonulo deset brodova - kaže Vajda. - Problem što se dozvole za plovidbu daju olako i što nedostaje odgovarajuća inspekcijska kontrola. Brodogradnja i brodarstvo su kod nas unazađeni, nema podmlatka, a na brodovima radi kadar u poznim godinama jer, zbog loših zakona, mladi koji izađu sa školovanja ne mogu na praksu, jer niko neće da im plati osiguranje, a bez toga ne mogu na brod.

SAMI OBUČAVAJU RADNIKE

PREMA rečima Branislava Vajde, predsednika Udruženja profesionalnoh lađara Srbije, majstora brodogradnje sve je manje, a najcenjenije zanatlije i kapetani ove struke ušli su u osmu deceniju. U Kladovo osim 250 naših, stiže i oko 150 radnika iz Rumunije, a tamo se već godinama organizuje dualno obrazovanje, gde se obučavaju budući brodograditelji. Zbog neadekvatnog obrazovanja u Srbiji, svoje radnike sami "prave" i u brodogradilištu Vahali.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #606 on: August 22, 2021, 10:43:17 am »


  https://www.zrenjaninski.com/ekonomija/staro-brodogradiliste-begej-i-zvanicno-prestaje-da-postoji/?fbclid=IwAR31mps_csYdq3TPN4FJLPK3AR7wGUdMVibIt2qFyqvm

   

 Na veliku žalost.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 120« Reply #607 on: August 22, 2021, 02:05:08 pm »

Eh...a kad se setim pre nekih 14 godina kada sam sa firmom bio na poslovnom sastanku. Gradili su brod za koji su im trebale vatrootporne i vodootporne ploče za enterijer, plafoni, podovi, pregradni zidovi. I dovedemo mi i stranca, predstavnika koncerna Techno Physic iz Švajcarske, koju smo zastupali za Srbiju, a u čijem sastavu je proizvodni pogon ploča "Negor" iz Cerknice kod Ljubljane (nekadašnja fabrika Brest).
I napravimo dogovor. Isporučili smo im nekoliko šlepera ploče. Svi zadovoljni. U fabričkoj menzi ručali čorbast pasulj. Švajcarac (u sredini na slici 1 na kojom sam ja nagnut iznad njega i gledamo crtež broda) kaže: "Odlična supa od pasulja"!

Nekad bilo, danas se pričalo....

Slika 1:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Brodogradilište Zrenjanin 1.jpg (53.82 KB, 720x540 - viewed 10 times.)

* Brodogradilište Zrenjanin 2.jpg (56.43 KB, 720x540 - viewed 7 times.)

* Brodogradilište 3.jpg (49.78 KB, 720x540 - viewed 7 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #608 on: August 23, 2021, 07:16:51 pm »


 Nekada bilo .
 Radili smo brodove - ključ u ruke .
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #609 on: August 27, 2021, 04:47:04 pm »


  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20210419_143449.jpg (296.72 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210419_143428.jpg (333.58 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)

* IMG_20210420_191345.jpg (344.27 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210420_191404.jpg (368.09 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #610 on: August 27, 2021, 04:53:40 pm »


  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 


* IMG_20210402_100318.jpg (234.25 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)

* IMG_20210402_100326.jpg (341.76 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210402_130115.jpg (236.42 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210402_141212.jpg (318.66 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210402_141245.jpg (294.22 KB, 1024x768 - viewed 0 times.)

* IMG_20210406_093450.jpg (313.87 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210406_093511.jpg (311.15 KB, 768x1024 - viewed 3 times.)

* IMG_20210406_093526.jpg (311.03 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)

* IMG_20210406_093612.jpg (344.18 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 527


« Reply #611 on: August 27, 2021, 05:27:28 pm »

Какав је ово брод? Неки туристички?
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #612 on: August 27, 2021, 06:23:02 pm »


 Radio za nekog tipa iz Zemuna . Katamaran .

Logged
markobe
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 222


« Reply #613 on: August 27, 2021, 09:05:54 pm »

Какав је ово брод? Неки туристички?

Ovo je zapravo "varijacija na temu" pontoon boat-a.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #614 on: August 28, 2021, 08:29:06 am »

   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  [attachment=10]


* IMG_20210406_094330.jpg (286.76 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210406_113126.jpg (349.3 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)

* IMG_20210406_113139.jpg (333.57 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)

* IMG_20210409_090319.jpg (266.46 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)

* IMG_20210409_090331.jpg (240.51 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210402_141245.jpg (294.22 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* IMG_20210629_120812.jpg (379.75 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)

* IMG_20210629_120816.jpg (359.33 KB, 1024x768 - viewed 3 times.)

* IMG_20210629_120821.jpg (377.08 KB, 1024x768 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 [41] 42   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 24 queries.