PALUBA
April 12, 2024, 05:58:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Југословенско Краљевско ваздухопловство у априлском рату – Сећање на хероје  (Read 8948 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 345


« Reply #15 on: June 30, 2018, 08:01:11 pm »

Браво, лепо написано. И мој отац је као ваздухопловни наредник, везиста на почетку рата био на аеродрому Велики Радинци у некој ваздухопловној групи. Нажалост нисам записао у којој. Само знам да је говорио да се ради о старим авионима, двокрилцима.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #16 on: June 30, 2018, 08:24:44 pm »

ово је више него одлично!  све на једном месту, врло педантно урађено. и треба да се негде објави да се мало више чује о овим херојима.
Logged
mlnrakic
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #17 on: April 08, 2019, 11:56:41 am »

ово је више него одлично!  све на једном месту, врло педантно урађено. и треба да се негде објави да се мало више чује о овим херојима.
Браво, лепо написано. И мој отац је као ваздухопловни наредник, везиста на почетку рата био на аеродрому Велики Радинци у некој ваздухопловној групи. Нажалост нисам записао у којој. Само знам да је говорио да се ради о старим авионима, двокрилцима.

Hvala ljudi  Smiley
Logged
mlnrakic
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #18 on: April 08, 2019, 11:57:22 am »

Југословенско Краљевско ваздухопловство у априлском рату – Сећање на хероје
Милан РАКИЋ април месец 2017.

У последњих 7 деценија, од краја Другог светског рата па до наших дана, мало се причало о улози и отпору Југословенског Краљевског ваздухопловства (ЈКВ), које је оно пружило у неравноправној борби са Хитлеровом војском. Ово ће бити прича о тим људима који су, кад је враг однео шалу, храбро полетели и супроставили се вишеструко јачем непријатељу.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Хитлерова Директива бр. 25

Иако је био проглашен „отвореним градом“, када је сазнао шта се десило у Београду тог 27. марта, када је дошло до војног пуча, ваздушне нападе на Београд и уопште напад на Краљевину Југославију наредио је Хитлер лично. У својој „Директиви број 25“, у најкраћем је својим генералима издао следећа наређења:

1. Војни пуч у Југославији изменио је политичку ситуацију на Балкану. Југославију треба сматрати непријатељем и у случају да ускоро да изјаву лојалности, па је стога треба разбити што је могуће пре.

2. Моја намера је да концентричном операцијом са простора Ријека – Грац, с једне стране, и са простора око Софије, с друге стране, упаднем у Југославију општим правцем према Београду и да њену војску уништим, с тим да њен крајњи јужни део одвојим од њене територије и узмем у своје руке као базу за продужење немачко-италијанске офанзиве против Грчке. Из војнопривредних разлога важно је да се успостави саобраћај на Дунаву и поседну рудници бакара у Бору. Покушаћемо да придобијемо Мађарску и Бугарску за учествовање у операцијама, остављајући им могућност враћања Бачке и Македоније. Политичким обећањима Хрватској биће проширена унутрашњополитичка затегнутост у Југославији.

3. У појединостима наређујем следеће:

а) Чим буду прикупљене довољне снаге и временске прилике то допусте, ваздухопловство ће даноноћним ваздушним нападима разорити теренска постројења (ратне аеродороме) југословенског ваздухопловства, као и Београд.

б) Подухват „Марита“ отпочеће по могућности истовремено – никако раније – засад с ограниченим циљем да се заузме солунска котлина и висораван Едеса; 18. армијски корпус може при том напредовати преко југословенске територије. Искористити повољне прилике за спречавање планског отварања фронта између Олимпа и висинског предела Едесе.

в) За напад који ће уследити са простора око Софије у правцу северозапада и са простора Ћустендил – Горња Џумаја у западном правцу, могу се употребити све у Бугарској и Румунији расположиве снаге, с тим да као осигурање нафтоносних подручја Румуније, осим противавионских снага, остану и снаге у јачини око једне дивизије. Осигурање на турској граници, за сада, препустити Бугарима. У њиховој позадини као ослонац поново ће бити припремљена једна немачка јединица, највероватније оклопна дивизија.

г) Удар направљен општим правцем од Граца према југоистоку треба извршити чим се прикупе за то потребне снаге. Копненој војсци се препушта одлука о томе да ли ће ради отварања границе прелазити преко мађарске територије. Осигурања на југословенској граници одмах појачати. Исто тако, као и на бугарској граници, важни објекти се могу заузети и пре почетка општег напада, истовремено са ваздушним нападом на Београд.

д) Ваздухопловство ће са две нападне групе потпомагати операције 12. армије, као и ударне групе које ће образовати на простору око Граца. Оно ће у ту сврху усмеравати тежиште дејства према временском развоју операција копнене восјке. За развој и напад могу се искористити и мађарске ваздухопловне базе. Испитати да ли треба употребити 10. ваздухопловни корпус за акцију са италијанске територије. Међутим, заштитна пратња транспорта за Африку мора остати загарантована. Продужити са припремама за освајање острва Лемноса, али заповест за извршење издаћу лично. Треба се постарати за довољну противваздушну одбрану Граца, Клагенфурта, Филаха и Лебена, као и Беча.

4. Врховна команда оружане силе склопиће најпре начелне споразуме са Италијом. Копнена војска предвидеће штаб за везу са италијанском 2. армијом и Мађарима. Овлашћује се Ратно ваздухопловство да се о разграничењу оперативних ваздушних простора у односу на италијанско и мађарско ваздухопловство већ сада споразуме са Врховним командантима дотичних држава. Снабдевање мађарских ваздухопловних база може да отпочне одмах.

5. Господа главни команданти известиће ме преко Врховне команде Оружаних снага о намераваном вођењу операција и о питањима у вези с тим.

У потпису, Адолф Хитлер.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Стање ЈКВ пред рат

Стање у нашем ваздухопловству пред Априлски рат није било нимало задовољавајуће. Наиме, неколико година раније је започео (безуспешан) процес техничке модернизације, који је само делимично уродио плодом јер Југославија није успела да у предвечерје рата обезбеди довољан број оперативних авиона новије генерације, пре свега на тржиштима Немачке и Велике Британије.

Ипак, предвиђајући могући развој ситуације који би водио рату, а нарочито након бомбардовања Битоља од стране италијанске авијације, 6. новембра 1940. године, Команда ваздухопловства је предузела превентивне мере и већ у јесен 1940. године подигла ниво борбене готовости. С тим у вези одређене јединице нашег ваздухопловства су пребазирале на друге аеродроме (нпр. 102. ескадрила Шестог ловачког пука је из Београда пребачена у Мостар да би својим Месершмитима Ме-109Е, вршила задатке патролирања дуж Јадранске обале у зони Приморске војне области).

Такође, Главни Генералштаб војске Краљевине Југославије је након новембарског бомбардовања Битоља, крајем 1940. године донео наредбу безусловног отварања ватре и обарања сваког „нелегитимисаног“ ваздухоплова који прелеће нашу територију јужно од линије Ниш-Крушевац-Ужице-Сарајево-Сплит. Северно од те линије, у дубину наше територије, било је одобрено „пуцање“ испод летелица, у циљу приморавања на слетање.

У склопу ратног плана „Р-41“, на основу којег је наша тадашња војска припремала одбрану, задаци ЈКВ су били предимензионирани у односу на постојећи број летелица, али ипак, 12. марта 1941. године изведена је тајна мобилизација припадника ЈКВ у склопу које је извршена попуна јединица људством из резервног састава, довршен је посао на премештању складишта и ваздухопловних база са рубних делова у средиште територије Краљевине и запоседнута су 23 ратна аеродрома и летелишта. А дана 22. марта 1941. године, све јединице ЈКВ су стављене у стање пуне борбене готовости, која је између осталог предвиђала и спремност за полетање, и то: ловачка авијација – 20 минута, извиђачка авијација – 25 минута и бомбардерска авијација – 30 минута. Тако је и пре потписивања Тројног пакта, односно пуча од 27. марта, ЈКВ било мобилисано у пуном саставу и спремно, колико је обзиром на број летелица, могло.

Нажалост, борбену готовост и извршење ратног плана „Р-41“ је поред бројног стања и „квалитета“ летелица, додатно нарушила и издаја капетана-пилота Владимира Крена, који је 4. априла узлетео са загребачког аеродрома и одлетео у Бечко Ново Место, где се налазила Команда немачке 4. Ваздухопловне армије која је и била носилац напада на Краљевину Југославију два дана касније. Крен се ту ставио на располагање генералу Александру Леру, команданту те јединице и предао му ратне планове и планове борбеног распореда авијацијских јединица ЈКВ, тако да од евентуалног тактичког маневра наших снага на терену није било вајде… Немци су добили податке на тацни. Крен је због овог свог „херојског“ подухвата награђен тиме што га је Поглавник НДХ поставио за првог команданта Зракопловства НДХ. Додуше, за то своје дело је платио. Наиме, након рата је успео да пребегне код Британаца, али су га ови испоручили нашим властима, где је осуђен за велеиздају и стрељан у Загребу 1948. године.

Тако је уз овај издајнички чин, те обарања једног Швапског авиона типа Хенкел 111 код Марибора 3. априла 1941. године, ЈКВ дочекало 5. април и подизање борбене готовости на највиши ниво. То стање приправности је предвиђало „смањење“ времена за полетање, тако да су ловци имали задатак да полете за 10, извиђачи за 15, а бомбардери за 20 минута…

Тако спремни и са оним са чиме су располагали, ишчекивали су зору тог 6. априла 1941. године…

Hvala i Vama što ste preneli ovu priču
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #19 on: April 08, 2019, 07:03:44 pm »

Hvala vama što ste je napisali.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #20 on: April 17, 2021, 05:57:47 am »

Sećanje na Oto Sepa koji je hrabro poginuo u borbi sa nemačkim avionima
M. L. 16. 04. 2021.

U selu Dulene kod Kragujevca otkriven je spomenik Oto Sepu, pilotu Kraljevine Jugoslavije koji je pre osam decenija poginuo iznad Šumadije u borbi sa nemačkim avionima.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Hrabri pilot poginuo je u borbi sa nemačkim avionima koje je presreo iznad Kragujevca dok su se vraćali posle bombardovanja Beograda. Dugo se ništa nije znalo o njegovoj sudbini, a onda je kragujevački odbor SUBNOR-a pronašao podatke o mestu njegove sahrane. Naime, mrtvog su ga pronašli meštani sela Dulene kod Kragujevca i tajno sahranili u blizini reke Dulenke. Kasnije je grob premešten na mesto gde nije plavila ova reka.

Spomen obeležje postavljeno je na inicijativu Saveta mesne zajednice Dulene, uz podršku SUBNOR-a i grada Kragujevca. Obeležje je, kako je navedeno, postavljeno ne samo pilotu Sepu već simbolično i svim borcima koji su prvi pošli u borbu protiv fašizma i nacizma, tokom aprila 1941.godine.

Izvor: www.novosti.rs


* otosepspomenik.jpg (152.39 KB, 906x513 - viewed 11 times.)
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.077 seconds with 24 queries.