PALUBA
April 22, 2024, 08:17:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Muzej vazduhoplovstva Beograd više ne postoji  (Read 17511 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: March 17, 2019, 08:22:05 am »


   Bilo bi dobro da ga preuzme Vojni muzej čime bi se uz podkalemegdanski plato na kome se planira izlaganje plovila zaokružila sva tri vida. Potpukovnik Matić, direktor Vojnog muzeja je častan čovek i mislim da bi u tom slučaju Muzej vazduhoplovstva bio u sigurnim rukama. Uostalom, uskoro ćemo saznati a nadamo se najboljem.

Nisam siguran u finansijsko stanje Vojnog muzeja (samim tim i sposobnost VM), sa obzirom da je "Vesnik" (časopis za istoriju, muzeologiju i umetnost - izdanje Vojnog muzeja), broj za 2017. godinu, odštampan i prezentovan sa zakašnjenjem od godinu dana, tek za prošlogodišnji sajam knjiga.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #16 on: March 17, 2019, 09:43:59 am »

Ako se dobro sećam VM mora da se izmesti iz MO da bi Kališ mogao da uđe na listu zaštićenik kulturnih dobara UNESCO.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 544« Reply #17 on: March 17, 2019, 09:46:44 am »

Bila je ta priča. Pa se onda tu pravila kombinatorika kako bi VM presao u nadleznost Beograda, pa bi onda i MJRV isto tako prešao u nadležnost Beoograda.... A mozda sve ovo ima veze sa tim, sved a objedine pod Vojnim muzejom a onda da to preuzme Grad Beograd.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 418


« Reply #18 on: March 15, 2023, 10:00:11 am »

Za zadnje posjete Beogradu 2020 godine, imao sam jos cast da posjetim muzej. Koliko sam cuo od mojih klasica iz TVA KoV JNA muzej se kao takav ne zatvara, nego ga preuzima Ministarstvo odbrane, sto znaci da ce se o njemu brinuti Vojska. Mislim da vise nece biti tako otvorenog tipa nego samo kao neke zvanicne posjete za sada. Mozda sam krivo razumio ali mislim da to nije lose. Vjerojatno ce ga kad tad Ministarstvo odbrane otvoriti i za siru javnost, U Svicarskoj Muzeji avijacije kao Dubendorf ili Pajern su pod direktnim patronatom vojske.
Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 607


« Reply #19 on: March 15, 2023, 11:03:18 am »

Još par dana i proći će puna godina od kako je počela rekonstrukcija platoa i stepeništa ispred zgrade muzeja, zbog čega je Muzej zatvoren za posetioce.
Radovi su stali letos i još uvek nisu završeni.
Javnost se ne obaveštava.
Toliko o sposobnosti nove uprave.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 660« Reply #20 on: February 05, 2024, 09:57:09 pm »

Tanjug: Vlada Srbije dala nalog Aerodromu Nikola Tesla da preuzme upravljanje Muzejom vazduhoplovstva

Raspisan tender za procenu investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva

Aerodrom Nikola Tesla raspisao je javni poziv za izradu elaborata procene investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva u Surčinu, kako bi se ovaj objekat "renovirao i podigla mu se funkcionalna osposobljenost".

Kako se navodi u pozivu, "Muzej vazduhoplovstva je građen od 1975. do 1989. godine i od otvaranja, nisu vršena nikakva značajna ulaganja u njega, a kako je Vlada Srbije dala nalog Aerodromu Nikola Tesla da u narednom periodu preuzme upravljanje muzejom neophodno je da se izradi elaborat procene postojećeg stanja i investicionog ulaganja u njega", prenosi Tanjug.

"Vremenom došlo je do propadanja i raznih oštećenja na objektu što je rezultiralo najviše procurivanjima sa krova, kao i curenjima iz kišne kanalizacije, što ima izuzetno štetan uticaj, kako na objekat tako i na eksponate u njemu", piše u objavljenom tenderu.

U planu je da se ovaj muzej rekonstruiše po ugedu na slične muzeje u svetu, navodi agencija

Objekat, bi nakon radova ostao u istim gabaritima, sa sačuvanim vizuelnim identitetom i arhitektonskim rešenjem, a kriterijum za dodelu posla je rok pružanja usluge i cena.

Objekat Muzeja vazduhoplovstva raspolaže površinom od oko 6.000 kvadrata izložbenog prostora i 4.500 kvadrata prostora za depoe, radionice, administrativni deo.

Po broju i vrednosti eksponata, Muzej se svrstava u desetak vodećih institucija ove vrste u svetu. U svojim zbirkama i fondovima Muzej čuva preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, više radara, raketa, najrazličitiju vazduhoplovnu opremu, preko 20.000 knjiga i tehničke dokumentacije i više od 200.000 fotografija
Muzej je osnovan 15.02.1957. kada je pri Komandi Ratnog Vazduhoplovstva u Zemunu formirano Odeljenje za istoriju i Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva. Za javnost je otvoren 21. maja 1989. godine, na dan RViPVO tadašnje JNA.

Planirani da traju manje od četiri meseca, radovi su pauzirani i završeni su tek krajem prošle godine.

Organizaciono, postojala su paralelno dva muzeja avijacije u isto vreme na istom mestu: "civilni" Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva, kasnije Muzej vazduhoplovstva Beograd i "vojni" Muzej Ratnog Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, kao organizaciona celina u okviru RViPVO.

Ideja je tada bila da se te dve ustanove konačno spoje u jednu, ali to se nikad nije dogodilo - raspad države i turbulentne devedesete su preduhitrile ovu nameru.

Ministarstvo odbrane preuzelo je upravljanje muzejom 2015. godine na osnovu odluke Vlade Srbije a dve godine kasnije su na MO, odnosno Republiku Srbiju preneta i osnivačka prava i obaveze.

U martu 2019. Vlada Srbije donela je odluku po kojoj muzej postaje organizaciona celina MO i podpada pod Upravu za veterane i tradiciju ovog ministarstva.

Telegraf.rs je tada preneo je da je u odluci je navedeno da se Muzej vazduhoplovstva ukida, jer „potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način“.

Zaposlene u Muzeju vazduhoplovstva preuzelo je Ministarstvo odbrane, "u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije" Prava drugih osnivača "rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije", navedeno je tada, kao i da je"Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplostva kao spomenika kulture".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* muzej-vazduhoplovstva-foto-marko-jovanovic-052-830x0.jpg (80.87 KB, 830x553 - viewed 4 times.)

* muzej 2.jpg (136.69 KB, 830x1245 - viewed 7 times.)

* muzej 3.jpg (156.05 KB, 830x920 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 23 queries.