PALUBA
September 15, 2019, 02:50:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) - aktivnosti  (Read 93013 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 918« Reply #285 on: July 17, 2017, 04:50:09 pm »

12.7.2017.

I, dali se je ministar vratio, ima li išta u torbi?

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #286 on: September 02, 2017, 04:15:15 pm »

23.8.2017.

Ministar Krstičević s načelnikom Obrambenog stožera Velike Britanije


* ministar_23082017_v.jpg (198.56 KB. 1200x800 - viewed 42 times.)
Foto: MORH /J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sastali su se danas, u srijedu, 23. kolovoza 2017., u Ministarstvu obrane RH s načelnikom Obrambenog stožera OS Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske generalom zbora Sir Stuartom Peachom koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević i general Peach potvrdili su izvrsne odnose dviju zemalja, kao i obostrano zadovoljstvo rastućom obrambenom suradnjom. Istaknuto je kako ovaj posjet predstavlja nastavak jačanja bilateralne obrambene i sigurnosne suradnje u skladu s Memorandumom o razumijevanju koji je potpisan početkom godine tijekom službenog posjeta ministra Krstičevića Ujedinjenoj Kraljevini.

Ministar Krstičević naglasio je kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području sigurnosti i obrane. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnoj sigurnosno političkoj situaciji u svijetu i Jugoistočnoj Europi te o naporima u borbi protiv terorizma. U tom kontekstu zajednički je zaključeno kako NATO ostaje glavni okvir za jačanje sigurnosti, te da je predanost Članku 5 osnova zajedničke snage i sigurnosti Saveznika. U tom smislu obje države će sudjelovati sa svojim snagama u okviru Ojačane prednje prisutnosti NATO-a na njegovom istočnom krilu.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućim oblicima unaprjeđenja tradicionalno dobre suradnje Hrvatske ratne mornarice i Kraljevske mornarice te se u tom kontekstu razgovaralo o mogućnostima održavanja zajedničke vojne vježbe u cilju jačanja interoperabilnosti i pomorske sigurnosti. Posebno je istaknuto zadovoljstvo održavanjem zajedničke vojne vježbe ,"Sava Star" koja se već 5 godinu zaredom organizira u Hrvatskoj.
 
Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj, generalu zbora Sir Stuartu Peachu domaćin je bio načelnik Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirko Šundov.

morh.hr

U sastavu izaslanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK VB i SI) su: načelnik GS OS UK VB i SI general zbora Sir Stuart Peach, veleposlanik UK VB i SI u Republici Hrvatskoj, njegova ekscelencija gospodin Andrew Dalgleish, kapetan bojnog broda Dean Bassett, stožerni časnik za mornaricu načelnika GS OS UK VB i SI, brigadir John Kelly, vojni izaslanik UK VB i SI u Republici Hrvatskoj i gospođa Dijana Zrilić iz ureda vojnog izaslanika UK VB i SI u RH.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #287 on: September 26, 2017, 09:49:13 am »

18.9.2017.

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu


* st_18092017_01.jpg (252.22 KB. 1200x799 - viewed 38 times.)

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni "Admiral flote Sveto Letica – Barba" u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i generala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za transformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza. Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu. Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih. Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovarao je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.


* st_18092017_03.jpg (164.77 KB. 1200x798 - viewed 36 times.)


* st_18092017_04.jpg (135.25 KB. 1200x799 - viewed 448 times.)

Foto: MORH/ M. Čobanović, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #288 on: September 26, 2017, 01:41:20 pm »

25.9.2017.

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom


* sv_25092017_07.jpg (307.4 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom susreli su se danas, u ponedjeljak, 25. rujna 2017., u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Kraljevine Švedske Peterom Hultqvistom s izaslanstvom.

Ministar Krstičević i ministar Hultqvist su izrazili zadovoljstvo napretkom bilateralne suradnje dviju zemalja, koja se odražava ponajprije kroz suradnju u okviru Europske unije.

Ministar Krstičević zahvalio je švedskom ministru Hultqvistu na dolasku u Hrvatsku i upoznao švedsko izaslanstvo s razvojem hrvatskog sustava nacionalne sigurnosti u kontekstu donošenja nove Strategije nacionalne sigurnosti. "Republika Hrvatska je prepoznala važnost izmijenjene sigurnosne paradigme i usvojila Strategiju nacionalne sigurnosti, a očekujemo i donošenje novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i ovom prilikom želim zahvaliti kolegama iz Švedske na sugestijama i pomoći u izradi ovih važnih dokumenata", istaknuo je ministar Krstičević.

Također, ministar Krstičević rekao je kako je Švedska značajan gospodarski partner Hrvatske s područja Skandinavije, te da je Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj bilateralnih gospodarskih odnosa.

Švedski ministar Peter Hultqvist izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i istaknuo kako i Švedska ulaže značajna sredstva u obranu i u razvoj novih sposobnosti. 

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji. Ministar Krstičević naglasio je kako "stalno promjenjiva sigurnosna paradigma traži od nas da budemo još bolji i spremniji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima današnjice", a ministri su se složili da je važno pronaći nove načine kako bi se bolje suočili s novim sigurnosnim izazovima.

Ministri su također razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Švedska jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom. Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. „Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku. Potrebna je i poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane. “

Također, tijekom sastanka se razgovaralo i o mogućnostima buduće suradnje u kontekstu razmjene iskustava pri implementaciji ciljeva sposobnosti.

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, švedski ministar obrane s izaslanstvom će se susresti i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.


* sv_25092017_08.jpg (262.33 KB. 1200x800 - viewed 444 times.)


* sv_25092017_14.jpg (271.08 KB. 1200x800 - viewed 108 times.)

Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #289 on: September 27, 2017, 08:30:02 am »

26.9.2017.

Ministar Krstičević s izraelskim ministrom obrane Liebermanom


* israel_ph_tb_26092017_04.jpg (391.68 KB. 1200x801 - viewed 45 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH s izaslanstvom susreli su se u utorak, 26. rujna 2017. godine s ministrom obrane Države Izrael Avigdorom Liebermanom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Na početku, ministar Krstičević uputio je izraze sućuti izraelskom ministru Liebermanu i izraelskom izaslanstvu zbog  današnjeg terorističkog napada koji se dogodio u Izraelu i tom prilikom rekao: "Izražavam sućut Državi Izrael zbog terorističkog napada i žrtava, i svi zajedno trebamo biti ujedinjeni u borbi protiv terorizma". U tom kontekstu, ministri su razgovarali o sigurnosnim izazovima i prijetnjama i zaključili kako je nužna prilagodba novim izazovima, sinergija i razmjena informacija kako bi bili brži i spremniji suočiti se sa sigurnosnim ugrozama.

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje ministarstava obrane kao i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom izraelskog ministra obrane te istaknuo: "Izrazito mi je drago zbog odlične suradnje dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Države Izrael i našeg strateškog partnerstva. Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti, i želim naša znanja i sposobnosti podijeliti s našim partnerima i prijateljima, osobito s područja gašenja požara iz zraka, gdje smo jedni od najboljih".
Republika Hrvatska i Država Izrael uspostavile su suradnju prošle godine kada je hrvatska protupožarna eskadrila pomogla Izraelu u gašenju velikih požara, a suradnja i razmjena iskustava nastavlja se i ove godine, kada je u listopadu u Izraelu planirano sudjelovanje Hrvatske na međunarodnoj vježbi na temu gašenja požara.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i zahvalio na pomoći koju je Hrvatska pružila u gašenju požara u Izraelu. Također, istaknuo je zadovoljstvo održanim sastankom i prijateljskim odnosom Hrvatske i Izraela i želju za intenziviranjem i proširenjem buduće suradnje.

Ministri su razgovarali i o intenziviranju suradnje dviju obrambenih industrija, kada je ministar Krstičević izrazio zadovoljstvo što će hrvatske i izraelske tvrtke zajedno sudjelovati na poslovnom susretu koji će se održati sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekavši: "Ovo je izvrsna prilika za buduću gospodarsku suradnju i nadam se da će to rezultirati i zajedničkim poslovnim aranžmanima". Ministar Krstičević i izraelski ministar Lieberman sudjelovat će na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki, koji će se održati u srijedu, 27. rujna 2017. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Također, dogovoreno je da će mladi časnici iz Hrvatske sudjelovati na tečajevima i obuci u Izraelu. Na sastanku se razgovaralo i o suradnji na području cyber sigurnosti, i ovom prilikom dogovorena je buduća suradnja i upućivanje dvoje časnika iz Hrvatske na tečaj o cyber sigurnosti u Izraelu.

Ministri su razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Država Izrael jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom. Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. "Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku. Uz strateško partnerstvo, iznimno je važna poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane", istaknuo je ministar.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj ministar Lieberman s izaslanstvom susret će se s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.


* israel_ph_tb_26092017_08.jpg (359.72 KB. 1200x795 - viewed 103 times.)


* israel_ph_tb_26092017_12.jpg (394.67 KB. 1200x805 - viewed 113 times.)


* israel_ph_tb_26092017_15.jpg (308.65 KB. 1200x792 - viewed 41 times.)


* israel_ph_tp_26092017_29.jpg (199.09 KB. 1200x800 - viewed 447 times.)Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr

« Last Edit: October 04, 2017, 04:50:46 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #290 on: October 04, 2017, 12:14:22 pm »

2.10.2017.

Ministar Krstičević s poljskim ministrom Macierewiczem u MORH-u


* pl_02102017_02.jpg (272.41 KB. 1200x900 - viewed 444 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se danas, u ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine u Ministarstvu obrane s ministrom nacionalne obrane Republike Poljske Antoniom Macierewiczem, u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Na sastanku su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dviju zemalja, temeljeni na snažnom partnerskom odnosu i visokoj razini međusobnog razumijevanja. Obostrano je potvrđena želja za daljnjim intenziviranjem suradnje, pri čemu je posebno naglašena važnost Inicijative triju mora kao platforme za razvoj daljnjih projekata iz područja od zajedničkog interesa.  "Svaka inicijativa koja je usmjerena na dublje povezivanje naših zemalja ima moju punu podršku" rekao je ministar Krstičević.

"Poljska je jedan od naših najvažnijih strateških saveznika u području obrane, što je osobito vidljivo u intenzivnoj i bogatoj suradnji koju razvijamo. Moj prioritet ostaje uspješan nastavak te suradnje, kako na bilateralnoj osnovi, tako u okviru NATO-a'', naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Ministri su razgovarali i o predstojećem sudjelovanju Oružanih snaga RH u okviru NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Sjednjenih Američkih Država. Ministar Macierewicz je tim povodom zahvalio Hrvatskoj na iskazanoj savezničkoj solidarnosti, napomenuvši da su OS RH izuzetno cijenjene u Poljskoj kao ogledan primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini. Naime, Oružane snage RH sudjelovat će u Republici Poljskoj s do 90 pripadnika u NATO aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, a početak razmještaja 1. Hrvatskog kontingenta planiran je od listopada 2017. sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci.

"Sretan sam što obrambena suradnja čini jedno od najintenzivnijih područja naših bilateralnih odnosa i smatram da će NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti nadograditi našu dosadašnju bilateralnu obrambenu suradnju" istaknuo je ministar Krstičević.

Dodatan dokaz razvijene obrambene suradnje predstavlja i činjenica da Hrvatska trenutno ima nekolicinu časnika raspoređenih na dužnostima u NATO-ovim zapovjedništvima i središtima izvrsnosti na teritoriju Poljske. Također, na bilateralnoj razini razvijena je intenzivna dugogodišnja suradnja specijalnih snaga i vojne policije, zbog čega OS RH i OS RP imaju visoku razinu interoperabilnosti.

Ministri Krstičević i Macierewicz razmijenili su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, te su potvrdili predanost politici otvorenih vrata NATO-a, kao i spremnost za nastavak pružanja potpore državama aspiranticama.

Poljski ministar također je zahvalio hrvatskoj strani na jučerašnjoj organizaciji posjeta marijanskom svetištu u Mariji Bistici i jubilarnom 25. hodočašću hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja te istaknuo "Jučer je bio poseban dan i posebno emocionalan trenutak za mene i cijelo poljsko izaslanstvo" rekao je, te pozvao ministra Krstičevića da dođe u službeni posjet Poljskoj.

Nakon sastanka u MORH-u planiran je sastanak poljskog ministra Macierewicza i s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.


* pl_02102017_13.jpg (259.79 KB. 1200x900 - viewed 41 times.)Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr

« Last Edit: October 04, 2017, 04:48:52 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #291 on: October 04, 2017, 12:16:10 pm »

Zanimljiv mi je način na koji Poljaci pozdravljaju.


* pl_02102017_05.jpg (220.93 KB. 1200x960 - viewed 54 times.)
Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #292 on: October 04, 2017, 04:58:13 pm »

4.10.2017.

Ministar Krstičević s njemačkom ministricom Ursulom von der Leyen


* mo_srnj_04102017_03.jpg (226.69 KB. 1200x800 - viewed 39 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se danas, u srijedu, 4. listopada 2017. s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Ursulom von der Leyen u Ministarstvu obrane, gdje je ministrica imala prilike razgledati naoružanje i vojnu opremu hrvatske proizvodnje.

Na sastanku je potvrđena intenzivna i sadržajna obrambena suradnja dviju zemalja, kao i namjera daljnjeg intenziviranja te suradnje, kako u izgradnji obrambenih sposobnosti i povezivanju obrambenih industrija Hrvatske i Njemačke, tako i u okviru NATO-a i Europske unije.

Ministar Krstičević zahvalio je njemačkoj ministrici na njenom prvom posjetu nakon izbora u Njemačkoj te istaknuo: „Savezna Republika Njemačka naš je ključan europski partner u području obrane i sigurnosti. Drago mi je što će hrvatski vojnici sudjelovati u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi pod vodstvom Njemačke. Na taj način Hrvatska i Njemačka pokazuju solidarnost unutar Saveza i preuzimaju odgovornost za kolektivnu sigurnost euroatlantskog prostora. Imamo zajedničku suradnju u nizu područja, zajedno sudjelujemo u NATO misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu, u Borbenoj skupini Europske unije“.

Također, naglasio je kako je iznimno zadovoljan što je njemačka ministrica obrane imala priliku vidjeti i dio hrvatskog naoružanja i obrambene opreme. „Uvjeren sam da će Hrvatska i Njemačka uspostaviti suradnju na području naših obrambenih industrija, a kao rezultat te suradnje dogovorili smo jednu zajedničku poslovnu konferenciju na kojoj će se još bolje i jače povezati obrambena industrija Hrvatske i Njemačke. 

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je istaknula kako je Hrvatska zemlja, koja ima vrlo istaknutu ulogu u NATO-u i Europskoj uniji, naročito kroz doprinos misijama i operacijama, gdje daje neproporcionalno velik doprinos. "Divimo se kako je Hrvatska izgradila poziciju partnera na području sigurnosti u NATO i EU“, poručila je njemačka ministrica obrane te kao jedan od primjera suradnje naših dviju zemalja u okviru koncepta NATO-ve Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence - eFP) navela odlazak pripadnika Oružanih snaga RH u Litvu. „To je važan korak kako za Hrvatsku, tako i za Litvu, a Njemačka će svojim iskustvima pomoći Hrvatskoj i hrvatskim vojnicima“, rekla je njemačka ministrica obrane von der Leyen.

Također, zahvalila je i na sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misijama, navodeći za primjer koordinirano djelovanje u Kosovu i dugogodišnjem angažmanu u Afganistanu gdje je pouzdanost hrvatskih oružanih snaga Njemačkoj od velike važnosti i vrijednosti.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu te je potvrđena predanost politici otvorenih vrata NATO-a i EU. Također, razmijenjena su mišljenja i dogovoreni daljnji koraci po pitanju unaprjeđivanja obrambene suradnje i izgradnje obrambenih sposobnosti u okviru Europske unije, budući da će Hrvatska u prvoj, a Njemačka u drugoj polovini 2020. godine predsjedati Europskom unijom.

Ministri su razgovarali i o vojno-tehničkoj suradnji te kao posebno uspješan izdvojili projekt nabave 16 samohodnih haubica PzH 2000.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj ministrica von der Leyen susrela se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.


* mo_srnj_04102017_07.jpg (139.7 KB. 1200x799 - viewed 45 times.)


* mo_srnj_04102017_16.jpg (209.51 KB. 1200x800 - viewed 500 times.)


* mo_srnj_04102017_23.jpg (175.91 KB. 1145x859 - viewed 37 times.)


* mo_srnj_04102017_27.jpg (174.91 KB. 1200x800 - viewed 451 times.)


* mo_srnj_04102017_31.jpg (243.84 KB. 1200x800 - viewed 434 times.)Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #293 on: May 23, 2018, 05:08:41 pm »

10.5.2018 - Ministar Krstičević s Laurom Cooper iz Ministarstva obrane SAD-a

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj i pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov sa suradnicima sastali su se u četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laurom Cooper sa suradnicima. 

Tom prigodom u MORH-u su održane bilateralne obrambene konzultacije predstavnika Ministarstava obrane Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, gdje je potvrđena odlična suradnja i strateško partnerstvo Hrvatske i SAD-a. Prilikom obrambenih konzultacija razgovaralo se o temama od zajedničkog interesa, s naglaskom na zajedničko sudjelovanje u operacijama i misijama NATO-a, globalnu sigurnosnu situaciju i aktualnosti na području jugoistočne Europe.

Američka strana iznimno je pohvalila hrvatske doprinose sustavu kolektivne sigurnosti Saveza, kao i hrvatske napore u opremanju i modernizaciji OSRH, što se osobito odnosi na odluku Vlade RH o nabavci višenamjenskih borbenog aviona F-16 Barak.


* krsticevic_cooper_10052018.jpg (166.38 KB. 1200x800 - viewed 27 times.)


14.5.2018 - Ministar Krstičević s austrijskim ministrom Mariom Kunasekom

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 14. svibnja 2018. s ministrom obrane Republike Austrije Mariom Kunasekom u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Na sastanku je potvrđena vrlo dobra bilateralna suradnja dviju država te je tim povodom najavljeno potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji, kao i suradnja na području izobrazbe i obuke te razmjene studenata vojnih studija u okviru programa Erasmus. Dogovorena je i suradnja specijalnih snaga i uzajamna vojna pomoć prilikom prirodnih katastrofa. Ministri obrane razgovarali su i o budućnoj suradnji obrambenih industrija, a istaknuta je i važnost suradnje u okviru PESCO-a, a poglavito u dva podudarna projekta "Vojna mobilnost" i "Paket sposobnosti razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofe". Krstičević je s austrijskim kolegom otvorio temu povrataka aviona MIG-21 s kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin prebjegao u Austriju, a za početak je dogovoren povratak Perešinove odore.
 

* mo_hr-au_14052018_01_v.jpg (209.15 KB. 1200x800 - viewed 25 times.)

Foto: Foto: MORH / K. Brigljević / J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #294 on: May 23, 2018, 05:13:19 pm »

8.5.2018.

Krstičević i rumunjski ministar Fifor za zajedničku obrambenu suradnju


* mo_ro18052018_2381_v.JPG (178.09 KB. 1200x800 - viewed 24 times.)
Foto: MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar nacionalne obrane Rumunjske Mihai-Viorel Fifor u nazočnosti predsjednika vlada Republike Hrvatske i Rumunjske potpisali su u petak, 18. svibnja 2018. Izjavu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Rumunjske o namjeri unaprjeđenja bilateralne sigurnosne i obrambene suradnje u sklopu dvodnevnog službenog posjeta Rumunjskoj.

Prilikom sastanaka s rumunjskim ministrom obrane, ministar Krstičević založio se za uspostavu suradnje obrambenih industrije te naglasio kako Rumunjsku vidi kao značajnog strateškog partnera kada je u pitanju suradnja na području vježbi i obuke, školovanja, obrambene industrije te vojne medicine i zrakoplovstva.

"Drago mi je što smo u kratkom vremenu zajedno uspjeli pripremiti dobar politički dokument kao uvod u Sporazum u suradnji koji bi trebao biti potpisan do kraja godine. Ovo je vrlo važan korak u snažnijem povezivanju naših obrambenih industrija i naših gospodarstava. Smatramo kako postoji prostor za suradnju, posebno u okviru nedavno pokrenutog PESCO-a, ne samo naših ministarstava i oružanih snaga u procesu razvoja vojnih sposobnosti, nego i prostor za suradnju komplementarnih poduzeća, te znanstveno – istraživačkih institucija iz naših zemalja", rekao je Krstičević naglasivši kako mu je posebno drago što su proizvodi hrvatske obrambene industrije zastupljeni na ovogodišnjoj izložbi naoružanja i opreme Black Sea Defence and Aerospace u Rumunjskoj.

"Čvrsto vjerujem da ćete mi uzvratiti čast sljedeće godine i doći u Split na ASDA-u. Ali, i da će na ASDA-i svi imati prigodu vidjeti ono najbolje od rumunjske obrambene industrije; Mislim da je to važno upravo zbog svih zajedničkih izazova koji su pred nama", kazao je ministar Krstičević.

Ministar Fifor istaknuo je kako upravo Republika Hrvatska i Rumunjska zajedno predstavljaju dva stupa sigurnosti zbog čega se raduje suradnji dviju obrambenih industrija.

"Kao strateški partneri međusobno ćemo usklađivati stavove unutar Europske unije i NATO-a jer vjerujem kako možemo surađivati i pri dostizanju NATO Ciljeva sposobnosti te u okviru trenutačnih tema u Savezu", rekao je Fifor i ministru Krstičeviću čestitao na primanju u Kuću slavnih US War Collegea.

U sklopu drugog dana službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević posjetit će Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti "Black Sea Defense and Aerospace 2018" na kojem izlaže devet hrvatskih izlagača: Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, KROKO i Šestan-Busch. Riječ je o sedmom izdanju tog vojnog sajma na kojemu izlaže više od 270 tvrki iz više od 25 zemalja.morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #295 on: May 24, 2018, 08:45:34 am »

21.5.2018

Krstičević o domovinskoj sigurnosti na Sveučilištu Rider u SAD-u


* 12_111159.jpg (212.25 KB. 1200x800 - viewed 23 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. održao je predavanje na Sveučilištu Rider u američkom gradu Lawrencville na temu „Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske“.

Službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama ministar Krstičević započeo je predstavljanjem Strategije nacionalne sigurnosti i koncepta sustava Domovinske sigurnosti američkim studentima, pripadnicima američke vojske i gostima, koji su izrazili zadovoljstvo održanim predavanjem.

Ovo je prvi put da je Strategija nacionalne sigurnosti i hrvatski pristup sustava Domovinske sigurnosti predstavljen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predavanju ministra Krstičevića prisustvovali su predsjednik Sveučilišta Rider Gregory Dell'Omo, dekan Boris Vilić, nastavnici i studenti s Rider Sveučilišta, studenti veterani (bivši pripadnici američke vojske), predstavnici vojnih postrojbi iz McGuire Air Force Base i 621. Air Mobility Advisory Group, predsjednik nacionalne federacije Hrvata u Sjedinjenim Američkim Državama (National Federation of Croatian Americans) Steve Rukavina, članovi Hrvatske zajednice iz New Yorka i Philadelphie, te diplomatsko osoblje iz veleposlanstava RH u Washingtonu i New Yorku.


* 01_rider_038.jpg (289.21 KB. 1200x800 - viewed 79 times.)

Tom prigodom, ministar Krstičević je u obraćanju američkim studentima, koji su pokazali veliki interes za hrvatski koncept sustava domovinske sigurnosti, istaknuo:

„Ponosan sam što sam na ovom američkom sveučilištu imao prilike predstaviti svoju Hrvatsku koja je, kao što mi je rekao moj kolega, američki ministar James Mattis, mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije. Bila mi je čast održati predavanje i predstaviti Strategiju nacionalne sigurnosti i sustav Domovinske sigurnosti Republike Hrvatske Vama studentima. Hrvatska je prepoznala nove sigurnosne izazove i donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Koristili smo inkluzivan pristup u izradi Strategije i uključili sve segmente društva. Prepoznali smo kako nam treba sustav kako bi se mogli nositi sa sigurnosnim ugrozama i drago mi je što sam predstavio jedinstvena hrvatska iskustva u izradi koncepta sustava domovinske sigurnosti.

Cijenim i podržavam vrijednosti i orijentiranosti Sveučilišta Rider prema veteranima i naša je obveza čuvati vrednote Domovinskog rata i hrvatske branitelje, kao što Sjedinjene Američke Države cijene ratne veterane.


* 21_rider_446.jpg (132.69 KB. 1200x800 - viewed 418 times.)

U sklopu posjeta, ministar se susreo s predsjednikom Sveučilišta Rider Gregoryem Dell'Omom i dekanom Borisom Vilićem. 

Predsjednik Sveučilišta Rider izrazio je zadovoljstvo dolaskom ministra Krstičevića i uputio mu čestitke na primanju u Kuću slavnih riječima:

Čast nam je što ste odvojili vrijeme za posjet našem Sveučilištu i našim studentima. Čestitam Vam na primanju u Hall of fame prestižne američke Ratne škole u kojoj su najbolji od najboljih, kao što su Eisenhower i Patton. Vjerujem da je ovo početak plodonosne suradnje s Riderom", istaknuo je Dell'Omo.

Dekan na Sveučilištu Rider Boris Vilić zahvalio je ministru Krstičeviću što se odazvao pozivu da održi predavanje na Sveučilištu Rider i također mu uputio čestitke povodom primanja u Kuću slavnih.

Na sastanku je dogovorena buduća suradnja i rad na uspostavi sustava domovinske sigurnosti u Hrvatskoj.

Dekan Sveučilišta Boris Vilić rekao je kako mu je iznimna čast primiti ministra Krstičevića istaknuvši kako je ovo Sveučilište, kao akademska zajednica, posvećeno razvijanju globalnih razumijevanja u svim studentskim smjerovima. „Drago nam je i što smo dio ministrovog puta na njegovom primanju u Kuću slavnih, što je najveća čast koje je američko sveučilište moglo iskazati bivšem studentu“ zaključio je dekan Vilić.

Rider Sveučilište, u sklopu kojeg se provodi studij domovinske sigurnosti, specifično je sveučilište zbog svojeg odnosa prema veteranima. Sveučilište njeguje tradiciju provedbe cjeloživotnog obrazovanja veterana dugu 150 godina, a članovi obitelji pripadnika Oružanih snaga SAD-a također imaju mogućnost obrazovanja na ovom sveučilištu.

Sveučilište Rider se deklarira kao military-friendly obrazovna institucija, a školovanje ratnih veterana dio je njihove 150 godišnje tradicije. Većinu prve klase studenata 1865. činili su veterani američkog građanskog rata kojima je na taj način omogućena prilagodba zahtjevnom tržištu rada. Kao član nacionalnog programa Yellow Ribbon, Sveučilište omogućuje veteranima OS SAD-a koji su nakon 11. rujna služili više od tri godine, da studiraju bez plaćanja školarine.

Prvi edukacijski programi Sveučilišta Rider utemeljeni su 1865., a status sveučilišta imaju od 1994. godine. U skladu s 150 godišnjom tradicijom njihov je slogan "PROMISE“.


* 24_103715.jpg (151.75 KB. 800x1200 - viewed 22 times.)

Sveučilište Rider godišnje školuje oko 5000 studenata, na sveučilištu imaju 71 program dodiplomskih i 28 programa poslijediplomskih studija.

Poznati su po studiranju uz rad, programima cjeloživotnog učenja i programima studiranja na daljinu. Sveučilište se sastoji od pet akademskih jedinica koje uključuju College of Business Administration, College of Liberal Arts and Sciences, College of Education and Human Services, Westminster College of the Arts, and the College of Continuing Studies. Na ljeto 2017. uspostavljen je i prvi doktorski studij u području edukacijskog vođenja.


* 07_110219.jpg (246.47 KB. 1200x800 - viewed 24 times.)

Foto: Pete Borg, MORH, morh.hr

« Last Edit: May 24, 2018, 09:18:54 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #296 on: May 24, 2018, 09:16:00 am »

22.5.2018

Krstičević svečano primljen u Kuću slavnih američke Ratne škole


* kuca_slavnih_krsticevic_22052018_v.jpg (138.87 KB. 1200x800 - viewed 414 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak, 22. svibnja 2018. svečano je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College).

Ministar Krstičević primljen je u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a (US Army War College) kao prvi visoki hrvatski časnik koji je školovanje na ovoj uglednoj američkoj obrazovnoj instituciji uspješno završio 1998. godine. Također, prvi je hrvatski ministar obrane koji je dobio ovo prestižno priznanje.

Svečanost u čast ministru Krstičeviću održana je u vojnoj bazi Carlisle u Pensilvaniji, kojoj su prisustvovali novi zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Jon Jensen, zapovjednik US Army War Collega brigadir Kenneth Adgie, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u RH brigadir Robert Mathers, strani polaznici US Army War Collega, polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Daor Dabo te nastavno osoblje.


* kuca_slavnih_krsticevic_22052018_02.jpg (174.71 KB. 1200x800 - viewed 21 times.)

U ovoj prigodi, ministar Krstičević istaknuo je: „Ovo je veliko priznanje za mene, za Hrvatsku vojsku i za cijelu hrvatsku državu. Čast mi je predstavljati svoju Hrvatsku, malu zemlju koja se znatno bori iznad svoje kategorije. Na ovaj poseban dan želim zahvaliti svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, mojim suradnicima koji su zaslužni za ovo priznanje. Iskustvo u tri karijere pokazalo je da su ključ uspjeha ljudi, tim koji ti pomaže ostvariti ciljeve. 

Također, upućujem zahvalu US Army War Collegu na izuzetnom iskustvu koje mi je pružio u profesionalnom razvoju kao mladom hrvatskom časniku. Školovanje na US Army War Collegu puno mi je pomoglo u strateškom planiranju i donošenju odluka.

Moja godina u Ratnoj školi zaista mi je pokazala kakav je izvor snaga međunarodna suradnja u modernom globalnom društvu. Uvijek ću se osjećati privilegiranim što sam mogao biti dijelom ove uzvišene ustanove i ova čast će mi biti izvor ponosa čitav život“.


* kuca_slavnih_krsticevic_22052018_08.jpg (107.09 KB. 800x1200 - viewed 25 times.)

Ministar Krstičević polaznicima Ratne škole na kraju je poručio: „Učite, obogaćujte svoja znanja i vjerujte u sebe. Znanje je zaista moć i nikad ne prihvaćajte ništa manje od uspjeha, ostanite odlučni u ostvarivanju vaših ciljeva i budite ustrajni do samoga kraja“.

Vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers čestitao je ministru i objasnio kako je US Army War College dolaskom ministra Krstičevića na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, prepoznao izniman uspjeh koji je kao njihov bivši polaznik ostvario.

„Imao sam prilike surađivati s ministrom Krstičevićem kada su u pitanju različite teme pa tako i modernizacija Hrvatske vojske gdje SAD svakako može pomoći Hrvatskoj. U Hrvatskoj SAD zato vidi važnog strateškog partnera i obratno, a suradnja s Krstičevićem uvijek je bila na visokoj razini i na obostrano zadovoljstvo i interes“, kazao je Mathers i pohvalio Krstičevićevo nastojanje za unaprjeđenjem odnosa sa SAD-om.„Kako bi netko postao kandidatom za ulazak u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, taj se pojedinac između ostalog, mora istaknuti svojim doprinosom u služenju svojoj državi te se zalagati za suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama što je posebno vidljivo u radu ministra Krstičevića“, objasnio je i na kraju zaključio: „Ja sam vojnik i u ministru Krstičeviću vidim drugog vojnika. Nikada nije izgubio taj vojnički duh, kao što ga je imao i za vrijeme Domovinskog rata, za vrijeme pohađanja ove Ratne škole – ima ga i danas“.

Također, ministar je s polaznicima US Army War Collegea sudjelovao i na predavanju dr. Michaela Lyncha i profesorice  Tamare Fitzgerald na temu „How To Win the Peace and Achieve an Enduring Political Victory“, a susreo se i sa zapovjednikom US Army War Collega brigadirom Kenneth Adgieom.

U prostorijama Ratne škole izložene su fotografije i osnovni podaci o ministru Krstičeviću i ostalim polaznicima koji su dobili ovo prestižno priznanje od Američke kopnene vojske za njihova profesionalna postignuća.

Ratnu školu kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Daor Dabo.

„Ova škola je zaista izuzetna i trenutno ima 385 polaznika što je zapravo jedno veliko međunarodno okružje. Školovanje će svakako doprinijeti mome profesionalnom razvoju i ovdje iako izučavamo fenomen rata, učimo zapravo kako ga spriječiti bez sukoba i tako sačuvati, obraniti i ostvariti nacionalne interese“, otkrio je Dabo.Ratna škola kopnene vojske SAD-a je najviša obrazovna institucija Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovana 1901. godine. Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleya, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi Kopnene vojske.

Uz američke polaznike svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika, iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a, sa svih kontinenata.

Kopnena vojska osnovala je Hall of Fame u Ratnoj školi kako bi odala prestižno i vidljivo poštovanje i priznanje najboljim  međunarodnim polaznicima. Postupak primanja u Hall of Fame precizno je propisan procedurom koju je odredila Ratna škola. Sastoji se od nominacije, postupka odobravanja i svečanog prijema odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorijama Ratne škole.

Postupak nominacije u Hall of Fame je u nadležnosti američkih časnika koji se nalaze na službi u stranim zemljama ili zapovjednika teritorijalnog američkog borbenog zapovjedništva.

Pismo nominacije odobrava veleposlanik ili šef diplomatske misije SAD-a, čime se osigurava potvrda o časnoj i profesionalnoj službi predložene osobe i njegovoj dostojnosti za navedeno priznanje, što u svim aspektima treba biti u skladu s profesionalnim, etičkim i moralnim vrijednostima Kopnene vojske SAD-a. Postupak odobravanja provodi se unutar Kopnene vojske, a uključuje suglasnost i odobrenje Ministarstva obrane i Državnog tajništva SAD-a. Nakon odobrenja, osoba koja je dobila priznanje poziva se na svečanost formalnog prijema u Hall of Fame.

Do sada je takvo priznanje primilo šezdeset šest međunarodnih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedavajući vojnog odbora NATO-a danski general Knud Bartels te sadašnji ili bivši načelnici glavnog stožera Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije i brojnih dugih zemalja.


* kuca_slavnih_krsticevic_22052018_12.jpg (173.56 KB. 1200x800 - viewed 24 times.)

Foto: U.S. Army War College | MORH, morh.hr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 17 831


« Reply #297 on: May 24, 2018, 08:59:16 pm »

Quote
polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Daor Dabo te nastavno osoblje.

Тако се зове Хрватски официр?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #298 on: May 24, 2018, 09:34:41 pm »

Quote
polaznik škole iz Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Daor Dabo te nastavno osoblje.

Тако се зове Хрватски официр?

Da. Ja sam isto mislio da je greška, ali nije. Čovjek se zaista zove Daor.
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 050


« Reply #299 on: May 24, 2018, 09:36:49 pm »

Ja mislio greška a da se zove Davor
Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 25 queries.