PALUBA

RV i PVO => Sistemi PVO => Topic started by: Kubovac on April 12, 2021, 07:37:09 pmTitle: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on April 12, 2021, 07:37:09 pm
Raketni sistem PVO "S-125M Neva", namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru najviše na vrlo malim, malim i srednjim visinama i uništavanje ciljeva na zemlji i vodi koji se mogu radarski zahvatiti.
Domet raketa sistema "Neva" iznosi je do 25 km po daljini i do 18 km po visini. Sistem je bio jednokanalan po cilju i dvokanalan po raketi.
Za vreme agresije NATO pakta na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, ovim sistemom uništena su 2 NATO aviona i to F-117A i F-16CG, a oštećeno više letelica.

Otkrivanje cilja nišanskim radarom SNR-125M:

[attachment=1]

Praćenje cilja nišanskim radarom SNR-125M:

[attachment=2]

Praćenje cilja i navođenje raketa nišanskim radarom SNR-125M:

[attachment=3]

Metode vođenja raketa sistemom S-125M Neva:

[attachment=4]

Nišanski radar SNR-125:

[attachment=5]
Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on April 12, 2021, 07:40:02 pm
Još jedna skica metoda vođenja raketa na ciljeve u vazduhu:

[attachment=1]

Izgled i radna mesta u kabini UNK Stanice za vođenje raketa sistema "S-125 Neva". Pozicija operatora praćenja po F1 se ne nalazi na ovoj poziciji kao na slici, ali s obzirom da se pokazivač nalazi na drugoj strani, ne može stati u jedan kadar, dovoljno dobar da se sve može obuhvatiti. pa sam ovako ubacio da se bolje vidi....

[attachment=2]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on May 31, 2021, 03:22:04 pm
Veoma zanimljiv koncept modernizacije raketnog sistema PVO "S-125 Neva" u režiji Beloruskih vojno-industrijskih preduzeća.
Na kratkom, ali veoma upečatljivom snimku, vidimo sistem pod nazivom "S-125 Pechora-2M".

Komponente sistema su podignute na mobilne točkaške platforme. Lansirna rampa (dvošinska) nalazi se na točkaškom vozilu beloruske proizvodnje Volat.

Radar za navođenje raketa SNR-125 se takođe nalazi na točkaškoj platformi, a brzina prevođenja iz marševskog u borbeni položaj je značajno povećana uz pomoć odgovarajućeg hidrauličkog mehanizma podizanja i spuštanja antena.

Stanica za vođenje raketa je potpuno digitalizovana i ima 4 radna mesta - mesto komandira baterije/diviziona, oficira za vođenje raketa i dva operatora za ručno praćenje cilja.

Radari u bateriji/divizionu su modernizovani i digitalizovani radar P-18M i novi 3D VHF radar "Vostok". Veza između radara i stanice za vođenje raketa ostvaruje se telekodnom vezom, radio ili kablovskim putem (optika).

Na višem hijerarhijskom nivou videli smo osmatračke radare velikog dometa tipa "22ZH6 Desna" i radare za merenje visine PRV-13.

Iz priloženog možemo videti da je sistem "S-125 Pechora-2M" modifikovan, znatno mobilniji i sa boljim karakteristikama protiv taktičkih balističkih projektila i bespilotnih letelica.

Sve u svemu, na osnovu priloga, veoma dobra i zanimljiva modifikacija!


https://www.youtube.com/watch?v=sHfd0nE5JVc&t=1s


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: MOTORISTA on May 31, 2021, 04:36:09 pm
Šta misliš o poljskoj Newa SC?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on May 31, 2021, 05:00:55 pm
Šta misliš o poljskoj Newa SC?

Svaka modifikacija koja bi Nevu "pretvorila" u mobilni ili delimično mobilni sistem je po meni pozitivna. Ipak, meni se ne dopada ova modifikacija na tenkovskih šasijama kod Neve (a ni kod Volhova, kad smo već kod toga). Mislim da je glavni problem marševanje. Ja mislim da nije moguće da tenk maršira sa sve 4 rakete na lansirnim rampama, niti sam to ikada video. Video sam kod Kubanaca, koji imaju isto 4 rakete na T-55, kako maršuju SAMO sa 2 rakete na vojnim paradama i to 2 unutrašnje.
To znači da je nestabilan tokom vožnje. Naravno, uvek se mogu samo 2 rakete postaviti na rampu, ali kažem, ako imaš sve 4 a ne ispucaš ih...da li to znači da kod prevođenja za marš moraš prvo 2 rakete skinuti sa lansirne rampe...?
Radar je smešten na vozilo raketnog sistema Elbrus (Scud) i čini mi se da je Stanica za vođenje raketa tu odmah pored radara. To mi se ne sviđa sa stanovišta bezbednosti posada. Sa druge strane, točkaši i gusenčari u jednoj jedinici, nisu preporuka. Može to zajedno ići, naravno, ali nije preporuka.

Više mi se sviđaju ove modernizacije koje su radili Rusi, Belorusi i Ukrajinci koja po pravilu podrazumevaju odgovarajuću toškašku dugačku i robusnu, ali opet "elegantniju" noseću šasiju i po 2 rakete na dvo-šinskoj lansirnoj rampi. Sa druge strane, imaju manje raketa u jednoj bateriji/divizionu u odnosu na Poljsku verziju....

Takođe i radar se daleko lakše prevozi, prevodi iz marševskog u borbeni poredak i obratno i stabilnije je vozilo kod prevoza.
STanica za vođenje raketa takođe ide na točkaša i mobilna je.
Ceo sistem je potpuno digitalizovan i baziran na novim tehnologijama izrade komponenata....


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on August 14, 2021, 09:22:31 pm
Pojavila se i video prezentacija predloga modernizacije raketnog sistema PVO "S-125M Neva", koju izvodi ukrajinska kompanija "Aerotechnika".

Modernizovani sistem nosi oznaku "S-125-2D Pečora-2D". Sistemom se rukuje sa smanjenim brojem operatora i poslužilaca. Stanica za vođenje raketa sa oznakom UNK-2D je digitalizovana i smeštena na vozilu.
Može se udaljiti od nišanskog radara SNR-125-2D i nekoliko kilometara.

Baterija/divizion se sastoji od 4 lansirne rampe koje mogu nositi po 4 rakete i koje su takođe modernizovane sa oznakom 5P73-2D.
Sistem koristi 4 tipa modernizovanih raketa sa oznakama 5V27U, 5V27GU, 5V27GPU i 5V27D.

Raketni sistem odlikuje veća otpornost na ometanja i uvođenje novog metoda navođenja raketa na nosača ometanja, slično sistemu "home on jam" koji povećava verovatnoću uništenja nosača ometača.

Uvedena je automatizacija otkrivanja i praćenja ciljeva, a to se odnosi i na optičko praćenje cilja.

Sistem ima ugrađene mogućnosti snimanja vežbi/borbenih radnji radi kasnije analize, ali i simulator radi uvežbavanja.

Celom sistemu se produžava vek upotrebe za još 15 godina.

Postoji mogućnost centralizovanog navođenja sa hijerarhijski višeg komandnog mesta, a značajno je skraćeno vreme reakcije sistema.

Sistem može koristiti veći izbor starijih, a modernizovanih eksternih radara, kao što su P-180, P-18MA, P-190, P-19MA i visinomer PRV-16MA.

Video prilog:


https://www.youtube.com/watch?v=uPMiPF7sLP4


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on September 04, 2021, 10:36:47 am
Modernizovani sistem S-125 Pečora-2:

https://www.youtube.com/watch?v=ZCePblXn8V8


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on September 15, 2021, 03:23:58 pm
Raketni sistem PVO Neva na današnjem prikazu naoružanja Vojske Srbije na Ušću.
Moje fotografije....

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on January 22, 2022, 03:29:39 pm
U naredna dva teksta na ovoj temi, obradiću ukratko modernizacije sistema S-125 Neva u JNA, VJ i Vojsci Srbije. Napominjem da će sadržaj informacija biti na nivou onoga što je već ranije javno objavljeno u štampanim i/ili internet medijima kod nas. Neću ulaziti preterano u "analitiku", jer se sistem još uvek nalazi u operativnoj upotrebi naše Vojske....

Modernizacija RS PVO NEVA

RS S-125M –Neva-M je u naoružanje naše vojske uveden početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Pripada drugoj generaciji raketnih sistema zemlja-vazduh.
Prva značajnija modernizacija Neve je izvršena sredinom 80-ih godina prošlog veka prema sovjetskom programu modifikacije, a vršena je, nakon usvajanja tehnologije, u remontnom zavodu „Kosmos“ iz Banja Luke. Promene i poboljšanja su se ogledala u sledećem:

-Poboljšanje borbenih mogućnosti sistema pri gađanju brzih manevrišućih ciljeva u odlasku kroz:

- uvođenje komande K-6 kojom se obezbeđuje kašnjenje aktiviranja upaljača bojeve glave rakete kada se gađa cilj u odlasku koji vrši iznenadni protivraketni manevar, neposredno pre susreta sa raketom.

-uvođenje režima „ŠP“ (rus: Širokaja Palasa) – široki propusni opseg kola za vođenje, u sistemu stvaranja komandi vođenja, čime se obezbeđuje veća agilnost odrade komandi vođenja neposredno pre susreta rakete i cilja.

-Poboljšanje borbenih mogućnosti sistema pri gađanju niskoletećih ciljeva kroz:

-uvođenje režima MV-2 (male visine 2) kojim se obezbeđuje praćenje i gađanje ciljeva kada se RS nalazi na primer na nekom brdu, a gađa cilj koji leti na maloj visini prateći konfiguraciju terena. Antene nišanskog radara su tada na mesnom uglu od -30 uglovnih minuta.

-uvođenje režima RP-MV (ručno praćenje u malim visinama) Antene nišanskog radara su fiksirane na 1° ili na -30" po mesnom uglu, a operatori ručnog praćenja vrše pokretanje antena po azimutu, čime je obezbeđeno da se cilj prati u malim visinama a da se izbegne pojava „zrcalnih“ odraza od zemlje.

Uvedena su i druga poboljšanja vezana za lakšu kontrolu funkcionisanja sistema i povećanje mogućnosti trenažne aparature za obuku operatora (AKKORD).
1984. godine iz SSSR-a su uvezene 2 StVR S-125M1A. To je bio „poslednji krik“ što se tiče Neve. Za razliku od starijih stanica M1, ove su serijski već imale ugrađena poboljšanja koja sam nabrojao, a pored toga i novu TV kameru, a u prijemnom sistemu ugrađen logaritamski pojačavač koji služi za borbu protiv šumnih sinhroimpulsnih smetnji.

Polovinom osamdesetih godina prošlog veka je urađeno idejno rešenje dalje modernizacije koja bi se izvršila ugradnjom termovizijskog sistema i laserskog daljinomera. 1987. godine je u VZ „Kosmos“ na jednoj StVR (stanica za vođenje raketa) umesto televizijskog sistema ugrađen termovizijski sistem. Ispitivanja su pokazala da je termo kamera koja je korišćena veoma korisna i da obezbeđuje praćenje cilja do daljine od 40 km, što je sasvim dovoljno, s obzirom da je maksimalni kosi domet sistema 25 km. To je kasnije i ponuđeno Libiji i Egiptu. Inače korišćene su kamere firmi Markoni i Filips.

Nažalost, ta modifikacija nije izvršena na svim RS, već samo na jednoj StVR. Integracija i ispitivanje laserskog daljinomera su vršeni 2000. godine, ali sada na poligonu Nikinci u Srbiji.

Za vreme rata 1999. godine zahvaljujući entuzijazmu pripadnika 250. rbr PVO, pripadnika remontnog zavoda „M. Stanojlović“, kao i pojedinih penzionisanih raketaša i tehničara, pored opravke pogođenih StVR, vršena je i ugradnja CCD kamera. Te kamerice su obezbedile mogućnost osmatranja u vreme sumraka i svitanja. Ni to nije bila serijska modifikacija i posle rata su te kamere poskidane.

U 450. rp PVO iz Kraljeva u jednom od diviziona je ugrađena TV kamera koja se inače koristi za obezbeđenje objekata. Iskorišćene su postojeće rezervne veze i kablaža, a u kabini je bio i klasičan TV prijemnik. Pored bolje vidljivosti, to je borbenim poslugama omogućilo i praćenje TV programa tokom dugih borbenih dežurstava.

Nakon završetka rata 1999. godine počeli su da se stiču uslovi za nastavak modernizacije RS Neva.

Ali o tome ću u narednom tekstu....

Slika 1: Nišanski radar SNR-125, "srce" sistema PVO S-125 Neva:

[attachment=1]

Slika 2: Najčešći pratilac RS PVO Neva tokom službe u JNA, bio je osmatrački radar P-12:

[attachment=2]

Slika 3: Sekundarni pratilac RS PVO Neva tokom službe u JNA i VJ, bio je i niskovisinski detektor P-15:

[attachment=3]

Slika 4: Najčešći pratilac RS PVO danas: osmatrački radar P-18 (levo):

[attachment=4]

Slika 5: Izgled dela aparature u kabini Stanice za vođenje raketa RS PVO Neva:

[attachment=5]

Slika 6: Lansirna rampa sa 4 rakete sistema Neva:

[attachment=6]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: lovac on January 22, 2022, 08:06:05 pm
Ako sam dobro shvatio pečora je unapređena verzija sistema neva.
Kakva poboljšanja pečora ima ima u odnosu na osnovnu nevu?
Je li SR ima nevu ili pečoru.
Znam da je svojevremeno (odavno) VZ Kosmos iz BL vršio remont sistema pečora - to sam čuo prilikom boravka kod njih, davnih godina.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: MOTORISTA on January 22, 2022, 08:47:02 pm
Da li je kod nas razmatrana igradnja lansera na šasije T-54/55?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on January 22, 2022, 09:09:42 pm
Ako sam dobro shvatio pečora je unapređena verzija sistema neva.
Kakva poboljšanja pečora ima ima u odnosu na osnovnu nevu?
Je li SR ima nevu ili pečoru.
Znam da je svojevremeno (odavno) VZ Kosmos iz BL vršio remont sistema pečora - to sam čuo prilikom boravka kod njih, davnih godina.

Pečore su bile verzije sistema sa lansirnim rampama konstruisanim da nose svega 2 rakete. Pretežno su izvožene na Bliski istok i Arapima. Duplo manje rakete nije zadovoljavalo u praksi, pa su posle počeli sa isporukama lansirnih rampi sa 4 rakete  - Neva.
Dakle, u tom smislu, Neva je svakako "naprednija" od Pečore. Ali, Pečora je bila "pogodnija" za modernizaciju, jer su lanseri sa 2 rakete veoma "elegantno" mogli da se postave na odgovarajuće točkaške nosače (Pečora-2, npr.), dok se sa Nevinim 4-raketnim rampama to nije moglo.
Bilo je kasnije modernizacija na Kubi i u Poljskoj, gde se Neva sa 4 rampe postavljala na tenkovske šasije i slično.
Ipak, mislim da je i tada marševanje bilo moguće samo sa 2 rakete, a da se 2 rakete moraju skinuti sa lansera pre marša (ne držite me za reč).
To crpim iz nekih izvora koje sam ranije čitao (ne mogu da nađem izvore), ali i iz činjenica da su se na vojnim paradama na Kubi tenkovi sa 4-raketnim lansirnim rampama, uvek vozili sa 2 rakete natovarene i to one "unutrašnje"...kao kod Pečore (tako izgleda lanser)...


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on January 22, 2022, 09:12:56 pm
Da li je kod nas razmatrana igradnja lansera na šasije T-54/55?

Postoje sada neke priče. Ali ne na tenkovske šasije, nego na točkaške....Dobar mi je izvor koji mi je to rekao, ali nije išao u detalje, verovatno nije smeo dalje o tome, a ja nisam "potezao"....  ;)


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: PakleniVuk on January 22, 2022, 10:58:32 pm
[attachment=1]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: kumbor on January 22, 2022, 11:29:41 pm

Iz svega mi je najjasnije to da je S-125, ma u kojoj novijoj modifikaciji, još uvek vrlo upotrebljiv PVO sistem, ma kako bio "iz kamenog doba", PVO sistem "prve generacije". Sve zavisi od čoveka koji odlučuje. Naravno, i od "našeg obaranja" "nevidljivog" prošlo je već skoro četvrt veka. Sve ima svoje vreme. NedajBože da opet proveravamo.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on January 22, 2022, 11:38:58 pm

Iz svega mi je najjasnije to da je S-125, ma u kojoj novijoj modifikaciji, još uvek vrlo upotrebljiv PVO sistem, ma kako bio "iz kamenog doba", PVO sistem "prve generacije". Sve zavisi od čoveka koji odlučuje. Naravno, i od "našeg obaranja" "nevidljivog" prošlo je već skoro četvrt veka. Sve ima svoje vreme. NedajBože da opet proveravamo.

RS Neva ipak pripada "drugoj" generaciji raketnih sistema PVO. Nije to mnogo važno, ali eto...kao informacija.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: MOTORISTA on January 23, 2022, 06:47:21 am
[attachment=1]

Znači biće Lazar-Neva.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on January 23, 2022, 01:39:31 pm
Modernizacija RS PVO Neva u VJ/VSCG/VS, nakon rata 1999-te godine

- nastavak -

Kao što sam već rekao 2000. su vršena ispitivanja laserskog daljinomera. 2004. godine je izvršena kompletna modernizacija jedne StVR prema projektu VTI, a obuhvatala je sledeće:

-zamena televizijskog sistema termovizijskim,
-ugradnja laserskog daljinomera,
-ugradnja logaritamskog pojačavača
-ugradnja sistema za spregu StVR i osmatračko-akvizicijskog radara P-18.

Termovizijski sistem omogućava osmatranje, praćenje i gađanje ciljeva danju i noću čak i u uslovima kada postoji tanka oblačnost. Ranije je TV sistem mogao da bude upotrebljavan samo danju u uslovima dobre vidljivosti.
Laserski daljinomer obezbeđuje određivanje daljine do cilja bez upotrebe radarskog kanala, što je značajno u slučaju da neprijatelj koristi PRSR (protivradarske samonavođene rakete), ili vrši elektronsko ometanje. Podatak o daljini do cilja je potreban kada se vrši gađanje cilja u režimu „PP“ (polu-preticanje) koji obezbeđuje efikasnije vođenje rakete pri gađanju ciljeva visokih manevarskih mogućnosti.

Logaritamski pojačavač u prijemnom sistemu služi za borbu protiv šumnih sinhroimpulsnih smetnji. Omogućava gađanje aviona postavljača smetnje, čak i njegovo automatsko praćenje po uglovnim koordinatama.
Pomoću uređaja za spregu sa lokalnim OAR (osmatračko-akvizicijskim radarom) P-18 vrši se usmeravanje antena StVR na odabrani cilj koji se vidi na panoramskom pokazivaču radara. Time je olakšano i ubrzano traženje i otkrivanje ciljeva, a samim tim i vreme reakcije sistema, što je veoma važno u protivvazduhoplovnoj borbi gde ponekad odlučuju i sekunde.

Sva četiri uređaja koje sam naveo su već ugrađeni na sve StVR, a na jednoj je izvršena i dodatna modifikacija koja obuhvata sledeće:
-Ugradnja uređaja za automatsko praćenje cilja termovizijom po uglovnim koordinatama. S obzirom da je pomoću laserskog daljinomera moguće automatsko praćenje cilja po daljini, uz upotrebu pomenutog uređaja moguće je potpuno automatsko praćenje po sve 3 koordinate bez upotrebe radarskog kanala i gađanje u režimu „PP“.
Na OAR P-18 i P-12 ugrađen je univerzalni ekstraktor radarskih podataka koji na svom izlazu daje digitalne podatke o ciljevima. Podaci se mogu modemskom vezom slati operativnom centru sektora PVO, ili nekom drugom korisniku. Na taj način radari P-12 i P-18 se mogu uvezati u sistem VOJiN.

Uređaj APPVS-M3 omogućava automatski prijem i prikazivanje vazdušne situacije. Može se koristiti za potrebe raketnih sistema, komandnih mesta avijacijskih jedinica, jedinica VOJiN i svih ostalih korisnika u Vojsci. U kabini StVR nalaze se 3 TFT monitora. Na jednom centralnom se prikazuju podaci sa radara P-12 koji su prethodno obrađeni univerzalnim ekstraktorom, na ostala 2 mogu da se prate podaci sa operativnog centra sektora PVO (zbirna slika vazdušne situacije iznad čitave države i njene bliže okoline) ili sa nekog od radara u sistemu VOJiN.
Zahvaljujući tome sada se radar može izdvojiti iz borbenog rasporeda raketnog diviziona čime je smanjena mogućnost preciznog dejstva neprijatelja po celom sistemu posle otkrivanja radarskog zračenja. Pored toga time prestaje potreba da se u kabini StVR, koja ujedno predstavlja komandno mesto diviziona, nalazi VSP (planšeta) i planšetista koji ručno crta tragove ciljeva.

Oznaka raketnog sistema je nakon modernizacije promenjena u S-125M1T

Čitav projekat modernizacije je delo domaćih stručnjaka. Termovizijska kamera i laserski daljinomer su izraelske proizvodnje. Logaritamski pojačavač je projektovao „INFIZ“. Sistem za spregu sa radarom P-18, univerzalni ekstraktor radarskih podataka su domaće proizvodnje. APPVS-M3 se bazira na komercijalnim komponentama PC računara, inače je takođe domaće proizvodnje. Modem su projektovali stručnjaci tehničkog fakulteta iz Novog Sada. Uređaj za automatsko praćenje termovizijom su projektovali naši stručnjaci, a jednim delom se bazira na komponentama PC računara.
Navedenim modifikacijama je podignut tehnološki nivo raketnog sistema čime je smanjena generacijska razlika u odnosu na savremene sisteme i povećan je kvalitet upravljanja vatrom. Vreme otkrivanja cilja je smanjeno, a zahvaljujući modernim tehnologijama povećana je i brzina protoka informacija između jedinica.

Slika 1: Izgled modernizovane Stanice za vođenje raketa (StVr) sa digitalnim TFT monitorima, uređajima za sprezanje za OAR-om i dr, sistema "S-125M1T", Vojske Srbije:

[attachment=1]

Slika 2: Modernizovani nišanski radar SNR-125. Zaokruženi su dodaci: termovizijski senzor i laserski daljinomer u odgovarajućem kućištu:

[attachment=2]

Slika 3: Prikaz sistema APPVS-M3, sistema za automatski prijem i prikaz vazdušne situacije:

[attachment=3]

Slika 4: Izgled kabine modernizovanog i delimično digitalizovanog radara P-12M, Vojske Srbije:

[attachment=4]Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on May 24, 2022, 08:55:12 am
Odličan video, svojevrsan "video tutorijal" o raketnom sistemu PVO S-125 Neva. Pred-istorija, konstruisanje, modifikacije, izvoz, upotreba u realnim borbenim uslovima širom sveta....

00:00 Predgovor
00:46 Uvod
00:58 Predstavljanje
02:25 Konstrukcione osnove sistema
06:53 Radari sistema S-125 Neva
16:37 Osnovne karakteristike raketnog sistema S-125 Neva
18:55 Projektili raketnog sistema S-125 Neva
23:09 Zona dejstva i verzije projektila
29:02 Sastav jedinice i opcije kod posedanja položaja
30:21 Evolucija sistema S-125 Neva kroz vreme, izvoz
33:45 Zaslužni za izradu video priloga

https://www.youtube.com/watch?v=VJvsT05osLQ&t=3s


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on June 10, 2022, 11:39:26 am
Foto detalji sa obuke jednog od raketnih diviziona S-125M1T Neva Vojske Srbije:

Punjenje lansirne rampe sa raketama i nameštanje rakete na oslone "3 tačke":

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Priprema za rad i borbeni rad osmatračkog radara diviziona, tipa P-18:

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on August 21, 2022, 11:02:46 am
Veoma redak, kratak ali zanimljiv snimak pripreme raketa iz sastava raketnog sistema PVO S-125 Neva, ukrajinske vojske.

Video prilog prikazuje pripremu rakete i proveru ispravnosti rada komponenti rakete, pritisak komprimovanog vazduha, provera podmazanosti, provera ispravnost rada aerodinamičkih površina i krilaca, zamenu (popunu) goriva u startnom motoru u hangarima raketno-tehničkog diviziona.

PS. inače, u jednom trenutku, na snimku se vidi i rad na raketi V-V tipa R-73E.....Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on September 23, 2022, 03:30:44 pm
Ukrajina uvodi raketne komplekse PVO Pečora-2D u borbu kada su zalihe rezervnih komponenti i raketa Buk-M1 gotovo iscrpljene

Ukrajinski kompleksi protivvazdušne odbrane Pečora-2D mogu predstavljati određeni rizik za ruske lovce kada se uključe u bitku.

Trenutno, glavna snaga protivvazduhoplovne mreže koja štiti nebo nad Ukrajinom su sistemi Buk-M1, ali zbog naglog smanjenja rezervi municije nakon 7 meseci borbe kada pomoć još nije nadoknadila potrošnju, odbrambeni kompleksi Pečora-2D su verovatno na putu.

[attachment=1]

U proteklih nekoliko godina, pored aktivnog ponovnog puštanja u rad mobilnih raketnih sistema kao što su Buk-M1, S-300PS/V1M…, Ukrajina takođe veruje u komplekse S-125 Pečora-2D, koji su do sada imali ulogu strateške rezerve.

S-125 Pečora (ovo je izvozni naziv, domaća verzija se zove Neva) je sistem PVO kratkog dometa koji je u upotrebi od 1961. Prve varijante su bile sposobne da pogode metu u letu, pri brzinama do 560 m/s pomoću dve rakete.

Nakon što je Neva nekoliko puta modernizovana, Sovjetski Savez je izvezao više od 400 kompleksa pod imenom Pečora u mnoge zemlje saveznice. Uprkos starosti, ovo je prilično efikasan sistem protivvazduhoplovne odbrane.

[attachment=2]

Ruska verzija Pečora-2M može se čak koristiti protiv krstarećih raketa, a 2001. godine Poljska je modifikovala svoj sistem u Newa SC, smešteno na šasiju tenka T-55, dok su stanica za vođenje raketa i nišanski radar smešteni na MAZ-543, nekadašnju platformu za balističke rakete tipa Elbrus (Scud-B).. Pre 10-ak godina, Pečora-2D o kojoj je reč u ovom tekstu, testirana je u Ukrajini.

Nakon modernizacije, taktičko-tehničke karakteristike oružja su značajno poboljšane. U 2018. godini, na poligonu u Hersonskoj oblasti, izvršeno je probno gađanje nadograđenom raketom 5V27D-M1 kompleksa, koja koristi poluaktivnu radarsku glavu za samonavođenje, sa mogućnošću pasivnog dela leta nakon zaustavljanja rada raketnog motora, napajanjem sa dodatne baterije (prim. Kubovac).

Snimak dejstva rakete sistema Neva sa poluaktivnom glavom za samonavođenje, metodom navođenja proporcionalna navigacija i pasivnim delom leta:


Ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana je dobila do 5 diviziona S-125 Pečora-2D, koji su raspoređeni za zaštitu nuklearnih elektrana i neke ključne infrastrukture u regionu reke Dnjepar.

Pored toga, Ukrajina je takođe nameravala da pokrene i samohodnu verziju Pečora-2D, ali iz različitih razloga ta ambicija nije realizovana i raketa i dalje mora da koristi fiksni lanser.

Naravno, iako su njegove taktičke karakteristike znatno inferiornije u odnosu na Buk-M1 ili S-300PS, Pečora-2D je komentarisana od strane mnogih vojnih stručnjaka u Ukrajini i van nje da je i dalje sposobna da izvrši svoju misiju.

Buk-M1 - Istrošene zalihe raketa?

[attachment=3]

Treba istaći da je S-125 ugrožavao F-16I Sufa izraelskog vazduhoplovstva, oborio stelt bombarder F-117A Night Hawk iznad Jugoslavije ( i teško oštetio najmanje još 1 - prim. Kubovac), kao i bespilotnu letelicu MQ-1 Predator i krstareće rakete u Siriji.

Ukrajinska Pečora-2D je sposobna da dejstvuje na daljinama do 40 km, a ovaj pokazatelj se može dodatno povećati upotrebom savremene uvozne elektronike. Drugim rečima, to je pouzdana i jeftina platforma koja se može dalje nadograđivati.

Što se tiče Ukrajine, oružje se smatra brzom i ekonomičnom opcijom za jačanje odbrane pod uslovom da nabavka Buk-M1 ili NASAMS i IRIS-T još nije u potpunosti zadovoljila potražnju.

Ako u bliskoj budućnosti u rat uđu ukrajinski kompleksi Pečora-2D, onda će se ruski avioni suočiti sa novom opasnom pretnjom, pored sistema Buk-M1 ili S-300 sa kojima su se susreli od početka rata.

Međutim, ukrajinski S-125 Pečora-2D takođe ima veliku slabost, a to je nedostatak manevarske sposobnosti zbog upotrebe fiksnih lansera, tako da može postati idealna meta za raketne napade. krstareće rakete ili ruske bespilotne letelice samoubice.

[attachment=4]

Izvor (https://militarycognizance.com/2022/09/23/ukraine-launched-the-pechora-2d-air-defense-complex-into-battle-when-the-buk-m1-was-exhausted/)


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Brok on October 08, 2022, 01:25:20 am
Da li je istina da u oblasti Moskve postoji oko 300 diviziona sistema Neva?
Što Moskvu, uz ostale PVO sisteme, čini najbranjenijim gradom tj. nebom na svetu?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on October 08, 2022, 10:06:42 pm
Da li je istina da u oblasti Moskve postoji oko 300 diviziona sistema Neva?
Što Moskvu, uz ostale PVO sisteme, čini najbranjenijim gradom tj. nebom na svetu?

Neva se danas više ne koristi kao sistem za PVO u Rusiji.

Ipak ova "legenda" o brojnosti sistema PVO oko Moskve, svoje korene vuče od formiranja i postavljanja na dužnost prvog raketnog sistema PVO u SSSR-u, S-25 Berkut, 1954/1955. godine.
Raspored oko Moskve je bio u dva prstena, jedan udaljen 45 km, a drugi prsten 80 km od Moskve.
Spoljni prsten imao je 34 raketna diviziona, a unutrašnji 22 raketna diviziona. Ukupno za odbranu Moskve 56 raketnih diviziona S-25 Berkut.
Ovo je bio prvi sistem sa višekanalnim radarom i komandnom stanicom za upravljanje vatrom koja je mogla istovremeno da dejstvuje sa svakog položaja na do 20 ciljeva istovremeno. Osnovna namena sistema je bila odbrana Moskve od potencijalnog masovnog napada američkih i NATO bombardera, a trebao je omogućiti odbranu od 1000 bombardera, stoga je 56 diviziona moralo imati mogućnost da jednovremeno dejstvuje na do 20 ciljeva svaki.
Iako je višekanalnost od 20 ciljeva po divizionu bila "hardverski" tehnički moguća, "softverske" mogućnosti tada veoma jednostavnih trigonometrijskih kalkulatora uz ograničene mogućnosti "brzo-rotirajućih" radara (bez klasičnog nišanskog radara) u praksi su omogućavale nešto manju kanalnost, ali i dalje impresivno i nedostižno za bilo koga u tom vremenu.
Fiksiranost sistema i nemogućnost bilo kakvog pomeranja ili manevrisanja i pojava krstarećih raketa srednjeg i velikog dometa, označilo je već početkom 70-tih godina prošlog veka kraj za ovaj sistem.
Sistem je zamenjen krajem 70-tih i početkom 80-tih godina sistemima iz porodice S-300P/PT.

Što se tiče samog izgleda odbrane Moskve ranih 60-tih godina prošlog veka u PVO smislu, sa 56 raketnih diviziona S-25 Berkut, 7 raketnih diviziona S-75M Volhov (SA-2) i 4 raketna diviziona tada novog sistema S-125 Neva (SA-3), ona je zaista bila impresivna.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Brok on October 09, 2022, 06:22:46 pm
Hvala Kubovac.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Brok on October 23, 2022, 08:02:01 pm
Još jedna fotografija Neve, odnosno lansirne rampe sa raketama, POST-om i radarom u pozdaini sa Vikipedije

[attachment=1]Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Brok on November 15, 2022, 01:03:41 pm
Šabla 2019, gađanje ciljeva raketnim sistemima PVO NEVA i KUBTitle: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on November 15, 2022, 01:16:13 pm
Samo da podsetim sve članove Foruma da imamo Temu na kojoj su prikazana broja vežbovna bojeva gađanja Nevom, Kubom i drugim raketnim sistemima PVO, sa pogledom i na rad operatora u kabini, dodatna pojašnjenja i tumačenja i sl...

https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=35284.msg591385#msg591385


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Prvačić on November 15, 2022, 04:58:21 pm
Kakav je to mali pucanj i dim pri vrhu rakete nekoliko trenutaka pred polet?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on November 15, 2022, 05:44:10 pm
Kakav je to mali pucanj i dim pri vrhu rakete nekoliko trenutaka pred polet?

Rakete ovog tipa da bi bile upravljive moraju imati svoj izvor električne energije i mehaničke energije za zakretanja upravljačkih površina (elerona na krilima i prednjih krilaca, rula, kanara). Raznoraznih je kombinacija, a eto Nevina raketa koristi komprimovani vazduh za jedno i drugo. U raketi se nalazi jedan kuglasti spremnik vazduha pod pritiskom koji se crevima dovodi do pneumatskih mašina za upravljanje rulima i eleronima, a isto tako vazduh se iz spremnika dovodi na turbinu elektrogeneratora kojim se raketi osigurava elektro napajanje.

Taj dim koji se vidi neposredno pre starta je zapravo deo startnog procesa, jer kada se odradi lansiranje, sa nazemnog izvora na raketu dođe elektro impuls na piropatron koja pripalom i stvaranjem nadpritiska u jednom cilindru oslobađa vazduh iz spremnika i pušta ga u sistem. Znači klip u cilindru, barutni gasovi ga pomaknu i “oslobode” vazdušni kanal. Dalje vazduh pod pritiskom taj isti klip drži u tom krajnjem položaju, a barutni gasovi kroz jedan kanal izađu napolje i to je to što vidimo. Vazduh je došao i na turbinu generatora, zavrteo turbinu i raketa sada ima svoju struju. Sada je autonomna i može se startovati buster. Zavisno o uslovima, vreme od pritiska tastera "PUSK" (lansiranje) do paljenja bustera je maksimalno 1,5 sekunda.

Konstruktorska šema vazdušnog sistema:

[attachment=1]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Prvačić on November 15, 2022, 06:39:57 pm
HVALA ZA ODGOVOR!

Kad se puni taj balon sa vazduhom i koliko može biti napunjen, tj. koliko raketa može biti u borbenoj gotovosti sa napunjenim balonom?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on November 15, 2022, 07:09:53 pm
HVALA ZA ODGOVOR!

Kad se puni taj balon sa vazduhom i koliko može biti napunjen, tj. koliko raketa može biti u borbenoj gotovosti sa napunjenim balonom?

Mislim da je kod Neve to na 24 minuta. Čak postoji "signalna lampica" koja upozorava posadu o tome i automatski isključuje rakete sa režima borbene gotovosti, tj. režima "Cilj"....


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Prvačić on November 15, 2022, 09:39:11 pm
Kako se onda održava borbeno dežurstvo raketnog diviziona duže vremena? Npr. ako je zategnuta situacija na granici dvije države i to se oduži 2-3 mjeseca.

Možda je pitanje glupo, ali odgovor je zanimljiv svima koji se sa sistemima PVO sreću u knjigama ili netu. :)


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on November 15, 2022, 10:02:05 pm
Kako se onda održava borbeno dežurstvo raketnog diviziona duže vremena? Npr. ako je zategnuta situacija na granici dvije države i to se oduži 2-3 mjeseca.

Možda je pitanje glupo, ali odgovor je zanimljiv svima koji se sa sistemima PVO sreću u knjigama ili netu. :)

Uvek dežura više diviziona / baterija pa se smenjuju na dežurstvu. Jedinica dežura sa uključenim agregatima i visokim naponom koji je izašao na radni režim, ali bez isijavanja u prostor ("ekvivalent"). Čeka se "cilj". Kada se cilj pojavi i ulazi u zonu, komandir naređuje traženje cilja i samim tim počinje isijavanje elektromagnetnih talasa u prostor i uključuje se napajanje na rakete. To sve traje dok se cilj traži, zahvata, prati i gađa. Onda jedinica, ako nema više ciljeva, opet visoki napon prebacuje na "ekvivalent", a isključuje napajanje sa raketa da se "ohlade". Ako ima još ciljeva, nastavlja dalje na sledeći cilj. To sve traje kratko, ali može trajati i duže. Komandir mora voditi računa o vremenu koje rakete provode u režimu "cilj" i u principu ne treba (ako se očekuje veći broj ciljeva i višestruko dejstvo) davati napajanje na sve rakete i lansere odjednom.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on December 05, 2022, 09:25:54 pm
Povratak proverenog "oldtajmera"?

"Oldtajmer" se vratio: Ukrajina dobila Poljski modifikovani raketni sistem PVO S-125 Newa SC zasnovan na šasiji tenkova T-55.

U svakom slučaju čini se bolje rešenje od sistema Hawk iz Španije. Barem ima rezervista i starijih oficira i podoficira koji su upoznati sa radom, obzirom da je sistem tek nedavno povučen iz upotrebe, a i do početka rata najmanje 1 divizion su koristile obalske raketne jedinice Ukrajinske vojske.
Takođe, verovatno ima i dostupnih rezervnih delova.

Pitanje je gde je 2K12 Kub?

Pored lansera na šasiji T-55, modifikacija uključuje SNR 125 SC na mobilnoj točkaškoj platformi nekadašnjih nosača balističkih raketa Elbrus (Skad) sa antenskim stubom i Stanicom za navođenje. Komponente sistema su delimično digitalizovane.

Relativno dobro rešenje u pogledu mobilnosti u poređenju sa starim vučenim sistemom. Barem posada može relativno brzo da menja pozicije.

Mobilni lanser Poljskog sistema Neva u Ukrajini?:

[attachment=1]

Nišanski radar i Stanica za vođenje raketa na točkaškoj platformi nosača balističkih raketa sistema Elbrus (Skad):

[attachment=2]

Lanser Poljskog modifikovanog sistema Neva na šasiji tenka T-55:

[attachment=3]Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on December 16, 2022, 10:31:21 am
Vijetnamski raketaši na vežbovnim bojevim gađanjima

S-125-2TM „Pečora-M“ Vijetnamskog narodnog vazduhoplovstva učestvuje u vežbi bojevog gađanja pored obale. Pored lansera je ELTA EL/M-2084 3D ​​AESA radar.

Vazduhoplovstvo Vijetnama je nabavilo radar EL/M-2084 uz mobilni raketni sistem PVO Spyder, izraelske proizvodnje. Informacije prikupljene od strane EL/M-2084 mogu biti prosleđene drugim sovjetskim/ruskim sistemima Ratnog vazduhoplovstva ako je potrebno, kao što vidimo na prvom snimku gađanja.

Naravno, praćenje cilja i vođenje raketa je i dalje na (modernizovanoj) Stanici za vođenje raketa sa nišanskim radarom SNR-125-2TM.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Neva%20Vijetnam%20ga%c4%91anje%201.mp4

I još jedan snimak sa ranijeg vežbovnog bojevog gađanja raketnih jedinica PVO naoružanih sa S-125-2TM Vijetnamskog Vazduhoplovstva.

http://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Neva%20ga%c4%91anje%20Vijetnam%202.mp4


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Prvačić on December 16, 2022, 12:04:24 pm
Na prvom snimku u donjem lijevom uglu se vidi radar. Jeli to 3D radar?
Šta se desilo na drugom snimku, uključio se marševski motor, a nije se odvojio startni?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on December 16, 2022, 02:23:51 pm
Na prvom snimku u donjem lijevom uglu se vidi radar. Jeli to 3D radar?
Šta se desilo na drugom snimku, uključio se marševski motor, a nije se odvojio startni?

Ovo za 3D radar piše sve u tekstu koji sam postavio! ;)
A na drugom snimku se vidi odvajanje bustera i čak u jednom trenutku vidimo i fragmente.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Prvačić on December 16, 2022, 06:17:09 pm
Izvini za pitanje o 3D radaru! :)

Možeš li opisati šta se dešava na drugom snimku?
Zar startni motor ne bi trebao da se "u komadu" odvoji i padne na zemlju? I je li normalno da poslije odvajanja startnog motora raketa leti po ovakvoj spiralnoj putanji?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on December 16, 2022, 06:24:35 pm
Izvini za pitanje o 3D radaru! :)

Možeš li opisati šta se dešava na drugom snimku?
Zar startni motor ne bi trebao da se "u komadu" odvoji i padne na zemlju? I je li normalno da poslije odvajanja startnog motora raketa leti po ovakvoj spiralnoj putanji?

Raketa sistema Neva uvek leti po ovakvoj "spiralnoj" putanji. Radi se o sastavu i specifičnom načinu sagorevanja goriva i metodi navođenja rakete koji "proizvode" takav efekat. Slično, mada nešto "ispravljeniji" kurs imaju rakete Dvina i Volhov. Novije rakete sa sličnim metodama vođenja poput Ose, Tora, Pancira itd. već imaju "ispravljenu" trajektoriju leta.

Imaš ovde dosta snimaka gađanja (sa Šable takođe), pa pogledaj! :)

https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=35284.0Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on February 01, 2023, 08:22:21 pm
U Kirgistanu je u službu ušao unapređeni mobilni raketni sistem PVO S-125BM „Pečora-2BM“.

U Kirgistanu je u službu ušao unapređeni mobilni protivvazduhoplovni raketni sistem S-125BM „Pečora-2BM“.
Ova oprema je nabavljena u Republici Belorusiji i biće u službi Ministarstva odbrane Kirgiske Republike.

Krajem prošle godine, predsednik Kirgistana je otkrio da je u četvrtom kvartalu prošle godine potpisan ugovor sa dd „Beltexeksport“ za modernizaciju protivvazduhoplovnog raketnog sistema S-125 na nivo sistema Pečora-2BM. Trenutno je isporučena prva serija modernizovanih kompleksa po ugovoru.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on June 28, 2023, 09:37:03 am
Modernizacija raketnog sistema PVO S-125 Neva-SC od strane Poljske

U Poljskoj je odlučeno da se osnovni sistem modernizuje kako bi mogao da se koristi do oko 2020. godine, odnosno dok se ne nabave novi raketni sistemi.

U periodu 1992-1994, u Poljskoj je izvršena prva modernizacija sistema S-125 Neva. Cilj je bio nabavka mobilnih raketnih kompleta. 1995. godine završena je druga faza modernizacije borbene opreme sistema S-125. Gusenična šasija zamenjena je šasijom MAZ-543 na točkovima, na kojoj su postavljeni antenski stub i lanser.

1996. godine napravljena je još jedna modifikacija sistema S-125. Na šasiji tenka T-55 postavljene su lansirne rampe sa četiri usmerača. Komandna kabina KDN-125 i antenski stub su sada postavljeni na šasiju na točkovima MAZ-543, koja je ranije služila kao lanser raketa 9K72 Skad-Elbrus. Do 1998. godine sistem je testiran, unapređivan, zamenjena elektronika, unapređena mobilnost sistema. To je u potpunosti zavisilo od nabavke rezervnih delova iz Rusije. Tako je nastao sistem RS PVO S-125 Neva-SC. Slova SC označavaju "samohodni - digitalni".

Svi kompleti koje koriste Oružane snage Poljske su modernizovani na standard S-125 Neva-SC u Vojno-elektronskim zavodima Zielonka (komandna kabina) i 1. materijalno-tehničkoj bazi Torunj (instalacija komandne kabine, antenskog stuba i lansera na samohodnoj šasiji).

Prilikom modernizacije raketnog sistema PVO na verziju SC, analogni sistem upravljanja na bazi elektronskih cevi zamenjen je savremenim, mikroprocesorskim sistemom upravljanja. Lansirne rampe su postavljene na guseničnu šasiju tenka T-55, a radarska stanica za navođenje i praćenje ciljeva i raketa postavljene su na šasiju kamiona MAZ-543 sa 8 točkova. Automobili MAZ dolazili su iz jedinica raketnih lansera Z-Z Skad-Elbrus, povučenih iz upotrebe u Poljskoj, što je značajno povećalo mobilnost kompleta.

Na automobil MAZ-543 postavljeni su antenski stub KA-125 SC i komandna kabina KDN-125 SC. U komandnoj kabini postavljena je savremena jedinica za obradu signala. Operateri upravljaju sistemom sa LCD monitora. Savremene elektronske komponente su korišćene da bi se obezbedio dugoročan pristup rezervnim delovima. Savremeni softver povećava mogućnosti upravljanja pojedinačnim elementima raketnog sistema. Obnovljena stanica je dobila na pouzdanosti.

Raketa 5V27

Raketa 5V27 (4K90) je dvostepena raketa. Postoji i oznaka projektila V-600 ili RZ-61. Oba stepena imaju raketne motore na čvrsto gorivo. Karakteristična osobina su krila, koje se pre poletanja sklapaju. Prečnik motora startera (prvi stepen) je 0,55 m. Startni motor radi 2,6 - 4,1 sekundi. Nakon što je gorivo izgorelo, odbacuje se.

Druga faza je opremljena krilima sa delta konturom. Prečnik drugog stepena je 0,37 m. Marševski motor radi 19 sekundi i ubrzava projektil do maksimalne brzine od 3,5 maha.

Ukupna dužina rakete 5V27 (4K90) je 6,1 m. Težina je 946 kg. Raketa ima visokoeksplozivnu bojevu glavu težine 60 kg, koju aktivira radarski ili kontaktni osigurač. Raketa ima sistem samouništenja.

Rakete se transportuju, po dve rakete, na transportno-utovarnom vozilu Zil-151 (starije) ili Zil-131 (novije).

V-125 SC lansirna rampa:

[attachment=1]

[attachment=2]

Nišanski radar i stanica za vođenje raketa SNR-125 SC:

[attachment=3]

[attachment=4]

Raketno-tehnička kabina SNR-125 SC:

[attachment=5]

Automobil za prevoz i pretovar raketa na Zil-131:

[attachment=6]


Izvor (https://www.polot.net/en/s-125-newa-sc-anti-aircraft-missile-system-2020-885)

Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on September 22, 2023, 10:23:46 am
Zanimljiv dokumentarni film "Čuvajući nebo sa PVO - S-125" emitovan na YT kanalu VoenTV History, iz 1985. godine

Kratak dokumentarac je prilično ilustrativan i mislim da nisu potrebna posebna tumačenja. U središtu filma je rad borbene posluge raketnog sistema PVO S-125 Neva na borbenom dežurstvu. Vidimo da se kao osmatrački radar koristi niskovisinski detektor P-15 Tropa, što je u saglasju sa prvobitnom namenom sistema da bude "dopuna" sistemima S-75 i S-200 na malim visinama.

U nastavku filma imamo prilike da vidimo i marševanje diviziona, a zatim i vežbovna bojeva dejstva raketama sistema Neva na raketnom poligonu PVO.

https://www.youtube.com/watch?v=-4atYgK8ATw


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on October 31, 2023, 09:57:22 am
Venecuelanska vojska vršila bojeva vežbovna gađanja sa sistemom S-125 Pečora-2M

Glavna spoljna prepoznatljivost sistema PVO Pečora-2M jeste da je dvošinski lanser 5P71 smešten na šasiju kamiona 6x6 MZKT.

Montaža sredstava PVO na šasiju kamiona na točkovima, korišćenje programski upravljanog hidrauličkog pogona antene, savremenih komunikacionih sredstava i opreme za kosmičku navigaciju obezbedili su mobilnost sistema PVO i suštinski smanjili vreme za borbeno angažovanje. Sistem ima mogućnost da se poveže sa eksternim radarima i višim komandnim punktovima preko telekodnih kanala. Odvajanje kabine stanice za vođenje raketa od antenskog stuba i primena elektronskog zaštitnog kompleksa od protivradarskih projektila omogućavaju povećanje mogućnosti preživljavanja sistema. Takav pristup modernizaciji PVO sistema „Pečora“ omogućava dobijanje modernog naoružanja uz nešto smanjeno punjenje projektilima.

Novi optronički sistem omogućava otkrivanje, identifikaciju i praćenje vazduhoplovnih ciljeva i danju i noću.  Novi teleoptički indikator omogućava ciljanje u uslovima radio-tišine danju i noću.

Modernizovana raketa 5V27DE ima povećan domet i efikasnost gađanja cilja, pa se navodi domet od 32-35 km po daljini, odnosno do 20 km po visini. Ciljevi odrazne površine 2m2 otkrivaju se nišanskim radarom na daljinama do 100 km, a oni sa 0.15 m2 do 50 km. Otkrivanje ciljeva nišanskim radarom u uslovima aktivnog ometanja od strane neprijatelja iznose do 40 km.

Sistem može koristiti i starije rakete sistema S-125.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Pe%c4%8dora%20Venecuela%20ga%c4%91anje.mp4

Samohodni lanser 5P71 sa 2 projektila:

[attachment=1]

Unutrašnjost modernizovane kabine Stanice za vođenje raketa:

[attachment=2]


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Brok on February 29, 2024, 12:58:45 pm
Pečore su bile verzije sistema sa lansirnim rampama konstruisanim da nose svega 2 rakete. Pretežno su izvožene na Bliski istok i Arapima. Duplo manje rakete nije zadovoljavalo u praksi, pa su posle počeli sa isporukama lansirnih rampi sa 4 rakete  - Neva.
Dakle, u tom smislu, Neva je svakako "naprednija" od Pečore. Ali, Pečora je bila "pogodnija" za modernizaciju, jer su lanseri sa 2 rakete veoma "elegantno" mogli da se postave na odgovarajuće točkaške nosače (Pečora-2, npr.), dok se sa Nevinim 4-raketnim rampama to nije moglo.
Bilo je kasnije modernizacija na Kubi i u Poljskoj, gde se Neva sa 4 rampe postavljala na tenkovske šasije i slično.
..

Za dve rampe Neve na tenku sam prvu put pročitao ovde na Palubi, posle čujem, što mi nekako zvuči nestvarno da su uspeli da okače na T-55 čak četiri lansirne rampe za Nevu.

Nekoliko prikaza:
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

Da li je pokušano da se lansirna rampa Neve instalira na brod, ako jeste, kako su ostali sistemi Neve integrisani na brod, i opet ako jeste pokušano da li je poznato o kome brodu je reč.
Daleko teže je staviti lansirne rampe Neve, dve i ajde, ali četiti komada na telo tenka T-55 to i nije baš jednostavno, mislim da bi na brodu bilo puno komotnije za instaliranje celog sistema Neva.

Pored toga, da li je pokušano da se lansirne rampe instaliraju na još nekom neobičnom mestu, izuzev posta sa predhodne strane, gde je Vuk postavio fotografiju lansirne rampe Neve na točkašu (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=34543.msg606154#msg606154).


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Zaslon on February 29, 2024, 02:19:02 pm
Da li je pokušano da se lansirna rampa Neve instalira na brod, ako jeste, kako su ostali sistemi Neve integrisani na brod, i opet ako jeste pokušano da li je poznato o kome brodu je reč.

Instaliran je, sistem nosi NATO oznaku SA-N-1 "Goa" ili M-1 "Volna" (https://weaponsystems.net/system/465-M-1%20Volna) i instaliran je na više klasa SSSR brodova.

Imaš navedeno u temama (samo tabelarno doduše) Pregled Sovjetskih/ruskih PVO raketa  (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=16663.0) i Brodsko raketno naoružanje (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=12716.0)


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on February 29, 2024, 03:13:02 pm
Za dve rampe Neve na tenku sam prvu put pročitao ovde na Palubi, posle čujem, što mi nekako zvuči nestvarno da su uspeli da okače na T-55 čak četiri lansirne rampe za Nevu.

Da li je pokušano da se lansirna rampa Neve instalira na brod, ako jeste, kako su ostali sistemi Neve integrisani na brod, i opet ako jeste pokušano da li je poznato o kome brodu je reč.
Daleko teže je staviti lansirne rampe Neve, dve i ajde, ali četiti komada na telo tenka T-55 to i nije baš jednostavno, mislim da bi na brodu bilo puno komotnije za instaliranje celog sistema Neva.

Pored toga, da li je pokušano da se lansirne rampe instaliraju na još nekom neobičnom mestu, izuzev posta sa predhodne strane, gde je Vuk postavio fotografiju lansirne rampe Neve na točkašu (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=34543.msg606154#msg606154).

Što se tiče instalacije projektila iz sistema Pečora/Neva na brod, imamo otvorenu temu:

Sovjetski brodski sistem PVO "M-1 Volna" (https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=34084.msg561078#msg561078)

A što se tiče "mobilizacije" Neve na tenkovske šasije, to nisu baš "srećna" rešenja i Rusi, Ukrajinci, Belorusi itd. nisu radili takve modifikacije, već su koristile dvo-šinske lansere sistema Pečora i smeštali ih na točkaške šasije.

Na gusenične šasije smeštali su Neve Poljaci i pogotovo Kubanci (jer su Poljaci to radili pre svega da bi ponudili korisnicima modernizacioni paket), ali se nikada nije marševalo sa sve 4 rakete. Na vojnim paradama Kubanske vojske uvek je marševano sa 2 rakete na unutrašnjim lansirnim usmeračima. Razlog su gabariti, nestabilnost u vožnji, mogućnost oštećenja raketa i sl. ako su natovarene sve 4 rakete.

Kubanci su tovarili i Volhove na T-55. No problem... ;) :)


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Brok on February 29, 2024, 03:31:59 pm
Ne može sve da se stigne da se pročita, velika Paluba.

Hvala momci na objašnjenjima!


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: victoria on February 29, 2024, 04:09:21 pm
Neva i jeste skinuta sa broda kako mi reče jedan p.puk. na Batajnici 1998-e.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on February 29, 2024, 04:32:29 pm
Neva i jeste skinuta sa broda kako mi reče jedan p.puk. na Batajnici 1998-e.

Pa, ne baš tako "bukvalno". Naime, projekat Volna je krenuo pre projekta kopnene verzije sistema Pečora, kroz razvoj rakete V-600. Ali je prvo razvijen kopneni sistem Pečora / Neva, znači i raketa i prateći sistemi, poput lansirnih rampi i radara za navođenje raketa.

Brodska instalacija je krenula nešto kasnije, lansirna rampa je drugačija (prilagođena brodskim uslovima i načinu punjenja), a radar za navođenje raketa Jatagan je u stvari prilagođena verzija radara kopnenog sistema S-75M Volhov. Svakako zanimljiva kombinacija.

Inače, sovjetski brodari su često prvi imali ideje, ali su često zatim bili zapostavljeni. Jedan od primera je i raketa 48N6, koja je prvo razvijena za brodski sistem S-300FM, ali je početkom uvođenja u modernizovane kopnene sisteme S-300PM-1 Volhov-6M i S-300PM-2 Favorit, uveden na svega jedan brod ruske mornarice i to kombinovano sa raketama 5V55R (ekvivalent starije kopnene verzije S-300PS). Ima još primera, ali bi trebao potražiti....


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: lEO - ZD on February 29, 2024, 04:46:37 pm
Po bojama kptača i lansera djeluje da nije osti lander.
Moja je znatiželja, ovo je maleta koju planiram i u 1/144 i u 1/72, pa me zanimaju boje.
Imam informacije da ih na šasiji T55 imaju Kubanci i ima ili je imala Poljska.
Ima li još tko?


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Brok on February 29, 2024, 07:37:57 pm
Dobra stvar (možda i jedina ili jedna od retkih) kod sistema na telu tenka je što se znatno smanjuje izmeštanje položaja.
Ako se ne varam, za sistem Nevu pri kompletnoj popuni diviziona ljudstvom (ili brigade, to je valjda nešto menjano beše), da se pređe u marševski poredak je šest sati, dok je na tenkovima to dosta brže. Mislim da sam negde pročitao na Palubi da je dva sata dovoljno da pređu u marševski poredak za ceo sistem ne samo za lansirne rampe.


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Prvačić on February 29, 2024, 08:23:23 pm
Neva i jeste skinuta sa broda kako mi reče jedan p.puk. na Batajnici 1998-e.

Sa sajta: http://pvo.guns.ru/s125/index.htm

"Официально разработка перевозимого одноканального зенитного ракетного комплекса С-125 для борьбы с маловысотными целями была задана Постановлением Совета Министров от 19 марта 1956 г. №366-255, предусматривающим проведение его испытаний в 1960 г. Последующим Постановлением СМ от 8 мая 1957 г. №501-250 были уточнены сроки выполнения отдельных этапов работ. Аванпроект требовалось закончить в мае 1957 г., эскизный проект - в III квартале 1957 г., а еще через два года предполагалось провести заводские и совместные летные испытания (СЛИ). Главным конструктором С-125 был назначен Ю.Н. Фигуровский.


К разработке зенитной управляемой ракеты В-625 было подключено ОКБ тушинского завода №82. Эта работа стала первой для конструкторского коллектива, созданного в соответствии с приказом Министра оборонной промышленности от 13 июля 1956 г. Руководителем ОКБ был назначен Максим Григорьевич Олло, ранее возглавлявший серийно-конструкторский отдел на заводе №464 в Долгопрудном. Общее руководство процессом создания ракеты в качестве главного конструктора В-625 было поручено осуществлять разработчику ракет для комплекса С-75 П.Д. Грушину, руководившему ОКБ-2 Министерства оборонной промышленности (в 1958 г. ОКБ-2 было передано в ГКАТ)."


Službenu odluku kojom je naređen razvoj sistema S-125 je donijo Savjet ministara SSSR (SM) 19.3.1956. godine. Za razvoj same rakete V-625 je zadužen OKB No82.


"В целом, к июлю 1959 г. было выполнено 6 бросковых пусков и 17 летных испытаний в автономном контуре управления. Но только семь из них прошли без серьезных замечаний к В-625. Кроме уже отмечавшихся проблем с конструкцией ракеты и ее системой управления были отмечены значительные отклонения траектории полета ракеты от расчетной, которые особенно усиливались при переходе ракеты через скорость звука. На этом участке поперечные перегрузки достигали 16 единиц. В результате не обеспечивался надежный ввод ракеты в сектор захвата радиолокационными средствами станции наведения С-125."   

Ali ta raketa nije prošla ispitivanja.


"Разработка С-125 в КБ-1 велась практически параллельно с работами по корабельному зенитному ракетному комплексу М-1 ("Волна"), проводимыми в НИИ-10 (будущем НПО "Альтаир") под руководством И.А. Игнатьева. Эти работы были начаты еще 17 августа 1956 г. по Постановлению № 1149-592. В составе М-1 предполагалось использовать ракету В-600, предназначенную для поражения на дальностях от 2 до 12-15 км целей, летящих на высотах от 50-100 м до 4-5 км. Средняя скорость В-600 должна была составлять 600-700 м/с, масса - 800 кг.

Разработку В-600 выполняло ОКБ-2, и эта работа с самого начала оказалась гораздо более результативной. Так, эскизный проект В-600 был подготовлен в середине 1957 г. и принят без существенных замечаний. При рассмотрении проекта было особо отмечено использование в В-600 таких новшеств, как раскладывающиеся стабилизаторы, повышающие устойчивость полета ракеты на стартовом участке, и введение в кинематику рулей пружинного механизма, позволившего просто и надежно регулировать угол их отклонения обратно пропорционально скоростному напору.

Еще до первых пусков В-600, зимой 1958 г., по заданию ВПК в ОКБ-2 была рассмотрена возможность использования этой ракеты в составе комплекса С-125. Для руководства ВПК это имело немаловажное значение, ведь в этом случае открывалась перспектива создания первого в стране унифицированного образца зенитного ракетного оружия. Но принимать какие-либо решения до начала испытаний не стали."

Praktično u isto vrijeme odlukom SM SSSR od 17.8.1956. godine počeo je razvoj brodskog sistema M-1, za koji je raketu V-600 razvijao OKB-2.

Pošto je raketa V-600 prošla ispitivanja, usvojena je i za sistem S-125.


Skica rakete V-625: http://pvo.guns.ru/images/sa03/v625.jpg

I rakete V-600: http://pvo.guns.ru/images/book/fakel/064.jpg


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Рашо on February 29, 2024, 10:12:58 pm
Поједностављено, два различита система користе исту ракету...


Title: Re: Raketni sistem PVO "S-125M Neva"
Post by: Kubovac on April 08, 2024, 08:22:17 pm
Ukrajinci aktivirali Neve oko Odese

Na društvenim mrežama pojavio se snimak lansiranja rakete iz sastava raketnog sistema PVO S-125 Neva Ukrajinske vojske na, kako se tvrdi, rusku bespilotnu letelicu tipa Orlan, koja je, kako se tvrdi i pogođena.

Ukrajinska vojska nasledila je od SSSR-a veći broj raketnih diviziona sistema S-125 Neva, ali su oni uglavnom povučeni u rezervu do kraja 90-tih godina prošlog i početkom 21. veka. Ipak, događanja na Krimu i regionu Donbas, doprineli su tome da se ukrajinska vojska odluči da deo sistema vrati u upotrebu.

Treba napomenuti da su ukrajinske kompanije namenske industrije prikazale i demonstrirale više modela modernizacije raketnog sistema S-125 Neva, od kojih izdvajam objedinjeno rešenje korenite modernizacije sistema Neva, predloženo od strane kompanija Aerotechnica MLT, Radionix i KB Luch.

Ovaj predlog modernizacije obuhvatao je značajnu modernizaciju nišanskog radara i stanice za vođenje raketa, kao i samih raketa kojima bi se ugradila poluaktivna ili aktivna radarska glava za samonavođenje i novi buster motor kojim bi se raketi produžio domet do 40 km po daljini. Ugradnjom poluaktivnih i/ili aktivnih radarskih glava za samonavođenje u rakete, kao i modernizacijom nišanskog radara, menja se i način i metod navođenja raketa, te se rakete više ne bi vodile radio-komandnim putem uz metode navođenja sa 3 tačke ili sa polupreticanjem, već bi se poluaktivno ili aktivno radarski samonavodile metodom proporcionalne navigacije. Određeni snimci sa školskih bojevih gađanja pre rata u Ukrajini, potvrdili su da je ovakva modernizacija barem na opitnom uzorku, bila uspešna.

Nije jasno koliko je sistema PVO Neva Ukrajina vratila u upotrebu pre početka rata, ali je plan bio da se za upotrebu pripreme dva raketna puka sistema PVO S-125 Neva, što bi moglo značiti najmanje 8 raketnih diviziona. Ipak, nije verovatno da je dostignut ovaj plan.

Postoje i vesti o isporukama modernizovanih sistema Neva-SC iz Poljske sa komponentama sistema na mobilnim guseničnim i točkaškim šasijama, ali i o korišćenju barem 1 modernizovanog diviziona Neva Ukrajinske vojske ( i to obalskih odbrambenih snaga ), koji je korišćen za gađanje ciljeva u vazduhu i na vodi.

Ovo sve pišem, jer je profil leta ove rakete na snimku, malo "ispeglaniji" u odnosu na "standardan" profil leta rakete sistema Neva, pa je moguće da se radio o modernizovanom sistemu. Ipak, gađanja u Šabli srpskih i bugarskih raketaša na daljinski upravljanu bespilotnu letelicu na malim daljinama, takođe je uslovila nešto "ispravljeniji" let rakete. U tom smislu je ipak teško dati ocenu da li je u pitanju "standardna" ili modernizovana Neva.

https://files.paluba.info/Kubovac/snimci/Neva%20ga%c4%91a%20Orlana.mp4