PALUBA
June 25, 2024, 01:10:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: „Вагнеровци” јесу плаћени, али нису „плаћеници” – зашто Украјина има легионаре  (Read 1551 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 306


« on: March 15, 2023, 12:28:36 pm »

„Вагнеровци” јесу плаћени, али нису „плаћеници” – зашто Украјина има легионаре

Компанија „Вагнер” на Западу је окарактерисана као приватна, плаћеничка војска, са изразито негативним контекстом. У очима медија са обе стране Атлантика, „вагнеровци” су приказани као разуздана маса криминалаца којима је одлазак у рат омогућио да изађу из нехуманих руских затвора. Они су лоши борци који своје страхове и фрустрације компензују кроз пљачку, ратне злочине, силовања...

Због тога, многи сматрају да међунаордна правила ратовања не би требала да се односе на припаднике комапније „Вагнер”. Другим речима, у случају заробљавања њих не треба сматрати легитимним војницима. Због таквог тумачења, заробљени „вагнеровци” обично буду погубљени. Украјинци се тиме чак и хвале по друштвеним мрежама.

Међутим, и на острашећном Западу могу се чути гласови разума. Наиме, закон је јасан у тумачењу термина плаћеник - оног који подразумева негативни контекст. То могу бити само особе из трећих земаља. Значи, држављанин Русије који се у Украјини бори у саставу јединица „Вагнер” групе, није и не може бити такав плаћеник. Али, његов саборац из, рецимо Сирије или Ирана, јесте класичан плаћеник. 

Ко је легионар а ко плаћеник

Истовремено, у саставу украјинских оружаних снага бори се велики број страних добровољаца. Украјинци њих зову легионарима да би направили отклон у односу на плаћенике. Иако се добровољци боре из убеђења, они примају плате. То значи да у ратном сукобу остварују личну добит, и по тој логици они су такође плаћеници.  Украјинци се због тога позивају на  члан 47, додатног протокола Женевске конвенције. Он наводи да странци који се боре у саставу оружаних снага страна у сукобу, не могу бити сматрани плаћеницима. Међународном легијом у Украјини због тога командују локални официри, а не странци, који су често боље обучени и у својим матичним земљама имају више чинове.

По истој тој логици, ни странци које је ангажовала „Вагнер” група, не могу бити плаћеници. И они се боре у саставу оружаних снага које имају заједничку команду, у Москви.

Можда је термин плаћеник застарео. Боље звучи „војник среће” док неки предлажу термин „продане душе”. За њима нико не жали.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 306


« Reply #1 on: March 15, 2023, 12:29:52 pm »

Tema je otvorena tekstom o pripadnicima grupe Vagner ali mislim da ima mesta za priču o još mnogo takvih i sličnih grupa iz celog sveta.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 399


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #2 on: March 23, 2023, 10:50:13 pm »

PMC Vagner

Vagnerova grupa (rus. Группа Вагнера, romanizovano: Gruppa Vagnera), poznata i kao PMC Vagner (rus. ЧВК "Вагнер", romanizovano: ChVK "Vagner"; lit. 'Wagner Private Military Company'), je ruska paravojna organizacija, koja se naziva privatna vojna kompanija (PMC), mreža plaćenika ili de fakto privatna vojska ruskog predsednika Vladimira Putina. Grupa deluje mimo zakona u Rusiji, pošto su privatne vojne kompanije zvanično zabranjene. Dok sama Vagnerova grupa nije ideološki motivisana, različiti elementi Vagnera su povezani sa neonacizmom i desničarskim ekstremizmom.

Grupa je postala istaknuta tokom rata u Donbasu u Ukrajini, gde je podržavala proruske separatiste samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike od 2014. do 2015. Njeni izvođači su navodno učestvovali u raznim sukobima širom sveta, uključujući građanske ratove u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, koji se često bore na strani snaga koje su u savezu sa ruskom vladom. Optužbe uključuju silovanje i pljačku civila, i mučenje osumnjičenih dezertera.

Zbog toga što deluje kao podrška ruskim interesima, dobija vojnu opremu od ruskog Ministarstva odbrane i koristi objekte Ministarstva odbrane za obuku, Vagner grupa se često smatra de fakto jedinicom Ministarstva odbrane ili ruske vojne obaveštajne agencije, GRU. Grupa Vagner je takođe de fakto jedinica ruske vojne obaveštajne agencije GRU.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
zvaničan logo PMC Vagner

Široko se spekuliše da ruska vlada koristi Vagnerovu grupu da pruži uverljivo poricanje određenih sukoba i da sakri od javnosti broj žrtava i finansijskih troškova ruskih intervencija u inostranstvu. Igrao je važnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, gde je navodno korišćen za ubistvo ukrajinskih lidera, između ostalih, i regrutovanje zatvorenika i osuđenika za borbu na linijama fronta. U decembru 2022, Džon Kirbi iz Pentagona je tvrdio da Vagner grupa ima 50.000 boraca u Ukrajini, uključujući 10.000 izvođača radova i 40.000 osuđenika; drugi procenjuju da je broj regrutovanih zatvorenika veći od 20.000; ukupan broj PMC-a u Ukrajini se procenjuje na 20.000. Džon Kirbi iz Pentagona je tvrdio da Vagner grupa ima 50.000 boraca u Ukrajini, uključujući 10.000 izvođača radova i 40.000 osuđenika.

Nakon godina negiranja svojih veza sa Vagner grupom, Jevgenij Prigožin, biznismen blizak Putinu, priznao je u septembru 2022. da je „osnovao“ paravojnu grupu.


Poreklo i vođstvo

Vagnerova grupa se prvi put pojavila u Ukrajini 2014. godine, gde je bila umešana u aneksiju Krima. Grupa je takođe bila aktivna 2014. godine, boreći se sa separatistima koje podržava Rusija u ukrajinskoj oblasti Lugansk. Veruje se da je grupu osnovao Dmitrij Valejevič Utkin, veteran Prvog i Drugog čečenskog rata. Utkin je služio kao potpukovnik i komandant brigade specijalne jedinice ruske Glavne obaveštajne službe (GRU), 700. samostalnog odreda Spetsnaza 2. samostalne brigade.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
nezvaničan logo PMC Vagner

Nakon što je napustio vojsku, 2013. je počeo da radi za Moran Securiti Group, privatnu kompaniju koju su osnovali ruski vojni veterani i koja učestvuje u bezbednosnim i obučnim misijama širom sveta i specijalizovana za zaštitu od piraterije. Iste godine, visokorangirani menadžeri Moran Securiti Grupe bili su uključeni u stvaranje Slavonskog korpusa sa sedištem u Hong Kongu, koji je krivolovao izvođače radova da „zaštite naftna polja i cevovode“ u Siriji tokom građanskog rata u toj zemlji. Utkin je raspoređen u Siriju kao pripadnik Slavonskog korpusa i preživeo je svoju katastrofalnu misiju. Nakon toga, ruska federalna služba bezbednosti uhapsila je nekoliko pripadnika Slavonskog korpusa zbog nezakonitih najamničkih aktivnosti.

U izveštaju Foreign Polici 2021. godine navedeno je da je poreklo imena „Vagner“ nepoznato. Drugi tvrde da ime grupe potiče od Utkinovog sopstvenog pozivnog znaka „Vagner“, navodno po nemačkom kompozitoru Rihardu Vagneru, za kojeg se kaže da je Utkin izabrao zbog svoje strasti prema Trećem Rajhu (Vagner je bio omiljeni kompozitor Adolfa Hitlera). Kao rezultat toga, neki veruju da je on neonacista, a The Economist izveštava da Utkin ima nekoliko nacističkih tetovaža. Članovi Vagnerove grupe kažu da je Utkin rodnover, vernik slovenskih starosedelačkih verovanja. Radio Sloboda je citirao insajdere koji su rekli da su rukovodstvo Vagner grupe sledbenici slovenskih starosedelačkih verovanja, modernog paganskog neoreligijskog pokreta. U avgustu 2017, turski list Ieni Safak spekulisao je da bi Utkin mogao biti figura kompanije, dok je pravi šef dok je stvarna prvi čovek Vagnerova bio neko drugi.

Različiti elementi Vagnera su povezani sa belim suprematističkim i neonacističkim desničarskim ekstremistima, kao što je Vagnerova otvoreno krajnje desničarska i neonacistička jedinica Rusich, i članovi Vagnera ostavili su neonacističke grafite na bojnom polju. Međutim, Erika Gaston, viši savetnik za politiku u Centru za politička istraživanja Univerziteta UN, primetila je da Vagnerova grupa nije ideološki motivisana, već pre mreža plaćenika „povezanih sa ruskom bezbednosnom državom“. Rusija negira ovu vezu, a zvanično grupa ne postoji.

U decembru 2016. Utkin je uslikan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na prijemu u Kremlju u čast dobitnika Ordena za hrabrost i zvanja Heroja Ruske Federacije (obeležavanje Dana heroja otadžbine), zajedno sa Aleksandrom Kuznjecovim, Andrej Bogatov i Andrej Trošev. Kuznjecov (pozivni znak „Ratibor“) je navodno bio komandant Vagnerove prve izviđačko-napadne čete, Bogatov je bio komandant Četvrte izviđačko-napadne čete, a Trošev je bio „izvršni direktor“ čete. Nekoliko dana kasnije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Utkinovo prisustvo na prijemu i izjavio da je Utkin iz Novgorodske oblasti i da je dobio nagradu, ali nije mogao da kaže za šta, osim da je verovatno reč o nagradi za hrabrost. Peskov je naveo da nije svestan koliko je Utkin poznat.

Prijavljeno je da ruski biznismen Jevgenij Prigožin – koji se ponekad naziva „Putinov kuvar“ jer vodi ketering kompanije koje priređuju večere kojima prisustvuje Vladimir Putin sa stranim zvanicima – ima veze sa Vagnerom i Utkina lično. Za biznismena se kaže da je finansijer i stvarni vlasnik Vagner grupe. Prigožin je negirao bilo kakvu komunikaciju sa Vagnerom, sve do septembra 2022, kada je priznao da je osnovao grupu u objavi na VKontakteu. Prigožin je tvrdio: „Sam sam očistio staro oružje, sam sredio pancire i našao specijaliste koji su mi mogli pomoći u tome. Od tog trenutka, 1. maja 2014, rođena je grupa patriota, koja je kasnije nazvan bataljon Vagner“. Prethodno je Prigožin tužio Bellingcat, Meduzu i Echo of Moscov zbog izveštavanja o njegovim vezama sa grupom plaćenika.

U 2019. godini, kako se prisustvo Vagnerovih PMC-a u Africi povećalo, planirano putovanje Utkina u Ruandu je navodno otkazano u poslednjem trenutku. Trebalo je da putuje sa Valerijem Zaharovim, ruskim savetnikom za bezbednost predsednika Centralnoafričke Republike. Nakon toga, sumnjalo se da je Utkin uklonjen iz poslovanja Vagner grupe u Africi zbog njegove preterane izloženosti kao rezultat ceremonije dodele medalja u Kremlju 2016. i sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države. Nakon toga, pukovnik Konstantin Aleksandrovič Pikalov (pozivni znak „Mazaj“) je navodno stavljen na dužnost zaduženog za afričke operacije Vagner grupe. Prema drugom izveštaju, došlo je do promene rukovodstva u Vagner grupi zbog promena u metodologiji i smeru njenog rada, pri čemu je Utkin napustio grupu, a Konstantin Pikalov postao novi šef organizacije. Druga teorija je da je Dmitrij Utkin možda ubijen zato što je njegov broj telefona prestao da radi i više nije redovno putovao iz Krasnodara u Sankt Peterburg.

Pikalov je služio kao oficir u ruskoj vojnoj eksperimentalnoj jedinici broj 99795, koja se nalazila u selu Storoževo kod Sankt Peterburga i imala je, između ostalog, zadatak da „utvrđuje dejstvo radioaktivnih zraka na žive organizme“. Nakon penzionisanja, nastavio je da živi u vojnoj bazi i vodi privatnu detektivsku agenciju najmanje do 2012. U jesen 2014. možda je učestvovao sa velikom grupom Kozaka u suzbijanju protivnika predsednika Republike koju podržava Rusija. Srpske, Milorad Dodik, tokom parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Dodik je dobio reizbor. Između 2014. i 2017. godine, Pikalov je putovao nekoliko puta na odredišta u blizini ukrajinske granice, ponekad na zajedničkim rezervacijama sa poznatim Vagnerovim oficirima.

On se 2016. godine kandidovao za prokremljsku stranku Pravedna Rusija na lokalnim izborima u okrugu svoje vojne baze u blizini Sankt Peterburga. Ruski Centralni izborni komitet je odbio njegovo učešće, verovatno zbog njegovog kriminalnog dosijea, jer se njegovo ime nalazi na crnoj listi Centralne banke sa naznakom da je „osumnjičen za pranje novca“, iako je njegov trenutni krivični dosije prazan. Prema Bellingcat-u, to bi moglo značiti ili da sumnja nije dovela do optužbi ili da su dosijei očišćeni. Bivši Prigožinovi saradnici, koje je Bellingcat intervjuisao pod uslovom anonimnosti, izjavili su da je poznato da je Pikalov učestvovao u vojnim operacijama i u Ukrajini i u Siriji.


Organizacija

Početkom 2016. Vagner je zapošljavao 1.000 ljudi, kasnije se povećao na 5.000 do avgusta 2017, i 6.000 do decembra 2017. Navodi se da je kompanija registrovana u Argentini i ima kancelarije u Sankt Peterburgu i Hong Kongu. U novembru 2022. Vagner je otvorio novo sedište i tehnološki centar u PMC Vagner centru na istoku Sankt Peterburga.

Početkom oktobra 2017, SBU je saopštila da je Vagnerovo finansiranje povećano za 185 miliona rubalja (3,1 milion dolara) u 2017. i da je četrdesetak ukrajinskih državljana radilo za Vagnera, dok su preostalih 95 odsto osoblja bili ruski državljani. Jedan Ukrajinac je ubijen u Siriji dok se borio u Vagnerovim redovima u martu 2016, a navodno su u proleće ubijena ukupno tri Ukrajinca. Jermeni, Kazahstanci i Moldavci su takođe radili za Vagnera.

Nakon slanja izvođača u Sudan, Centralnoafričku Republiku, Madagaskar, Libiju i Mozambik između 2017. i 2019. Vagner grupa je imala operacije u 20 afričkih zemalja, uključujući Esvatini, Lesoto, i Bocvana, do kraja 2019. Početkom 2020. Erik Prins, osnivač privatne vojne kompanije Blackvater, pokušao je da pruži vojne usluge Vagner grupi za njene operacije u Libiji i Mozambiku, prema Interceptu, i do marta 2021. Vagnerovi PMC su navodno takođe bili raspoređeni u Zimbabveu, Angoli, Gvineji, Gvineji Bisao i verovatno u Demokratskoj Republici Kongo.


Regrutovanje  i obuka

Kompanija obučava svoje osoblje u objektu ruskog Ministarstva odbrane, Molkino (Molʹkino), u blizini udaljenog sela Molkin u Krasnodarskom kraju. Kasarna u bazi nije zvanično povezana sa ruskim Ministarstvom odbrane; sudski dokumenti ga opisuju kao dečji kamp za odmor. Prema izveštaju ruskog mesečnika Sovershenno Sekretno, organizacija koja je angažovala Vagnerovo osoblje nije imala stalno ime i pravnu adresu u blizini vojnog naselja Pavšino u Krasnogorsku, blizu Moskve. U decembru 2021. časopis Nev Lines analizirao je podatke o 4.184 Vagner člana koje su identifikovali istraživači iz Ukrajinskog centra za analitiku i bezbednost i otkrio da je prosečna starost Vagnerovog zaposlenog bila četrdeset godina i da PMC dolaze iz čak petnaest različitih zemalja, ali većina je bila iz Rusije. Podaci nisu bili dostupni javnosti.

Kada novi PMC regruti stignu u kamp za obuku, više im nije dozvoljeno da koriste usluge društvenih mreža i druge Internet resurse. Nije im dozvoljeno da postavljaju fotografije, tekstove, audio, video ili druge informacije koje su dobili tokom obuke na Internetu. Takođe im nije dozvoljeno da nikome otkriju gde se nalaze, bilo da se nalaze u Rusiji ili u drugoj zemlji. Mobilni telefoni, tableti i drugi uređaji za komunikaciju biće ostavljeni u četi i izdati u određeno vreme uz dozvolu komandira. Pasoši i druga dokumenta se predaju, a za uzvrat zaposleni u kompaniji dobijaju bezimenu markicu sa ličnim brojem. Kompanija prihvata nove zaposlene samo ako je potpisan desetogodišnji ugovor o poverljivosti, i zadržava pravo da raskine ugovor zaposlenog bez plaćanja naknade u slučaju kršenja poverljivosti. Tokom obuke, PMC primaju 1.100 dolara mesečno.

Plata Vagnerovih privatnih vojnih izvođača (PMC), koji su obično penzionisani ruski profesionalni vojnici starosti između 35 i 55 godina, procenjuje se na 80.000-250.000 ruskih rubalja mesečno (667-2.083 dolara). Jedan izvor je naveo da je plata čak 300.000 rubalja (2.500 dolara).

Krajem 2019. godine objavljen je takozvani Vagnerov etički kodeks u kojem se navodi deset zapovesti koje Vagnerovi PMC treba da poštuju. To uključuje zaštitu interesa Rusije uvek i svuda, vrednovanje časti ruskog vojnika, borbu ne za novac već na principu pobede uvek i svuda.

Suočena sa sve većim žrtvama na obe strane u ratu u Ukrajini, ruska vlada je koristila Vagnerovu grupu za regrutovanje. Nevladina organizacija "Meduza" saopštila je da je rusko Ministarstvo odbrane preuzelo kontrolu nad Vagnerovim mrežama i koristilo njihovu reputaciju za regrutovanje, ali da su uslovi smanjeni, pa čak ni testovi na drogu pre raspoređivanja više nisu sprovedeni. Prema britanskim obaveštajnim službama, grupa Vagner pokušava da regrutuje zatvorenike iz ruskih zatvora kako bi ublažila nedostatak kadrova najmanje od jula 2022. U zamenu za spremnost da se bore u Ukrajini, prestupnicima se obećavaju smanjene kazne i novčana nadoknada. Ruska služba Bi-Bi-Sija javila je da, prema advokatima, slanje zarobljenika u rat nije legalno.

Vagner grupa je navodno regrutovala zatočene UPC pobunjenike iz Centralnoafričke Republike da se bore u Maliju i Ukrajini. Navodno nose nadimak „crni Rusi“.


Rusič jedinice

Vagnerova grupa uključuje kontingent poznat kao Rusich ili Task Force Rusich, opisan kao „diverzantska i ofanzivna izviđačka grupa“ koja se bori kao deo ruskih separatističkih snaga u istočnoj Ukrajini. Rusič je opisan kao krajnje desničarska ili neonacistička jedinica, a njen logo sadrži slovensku svastiku. Grupu su u leto 2014. osnovali Aleksej Milčakov i Jan Petrovski nakon što su završili program paravojne obuke Ruske carske legije, militantnog ogranka ruskog carskog pokreta. Ukrajinsko glavno tužilaštvo i Međunarodni krivični sud (MKS) su 2017. godine vodili istragu protiv boraca iz ove jedinice zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
logo Rusič PMC Vagnera


Srpska jedinica

Vagner je navodno imao srpsku jedinicu koja je, barem do aprila 2016., bila pod komandom Davora Savičića, bosanskog Srbina koji je bio pripadnik Srpske dobrovoljačke garde (poznate i kao Arkanovi tigrovi) tokom tokom rata u Bosni, Savičić je bio pripadnik jedinice specijalnih snaga, a tokom rata na Kosovu, Jedinice za specijalne operacije (JSO). Njegov pozivni znak u Bosni bio je „Elvis“. Savičić je navodno bio u regionu Luganska samo tri dana kada je oklopni transporter BTR pucao na njegov kontrolni punkt, pri čemu je bio oštećen od granata. Zatim je napustio region da traži lečenje. Takođe je navodno bio uključen u početnu ofanzivu za zauzimanje Palmire od strane Islamske države (ISIL) početkom 2016.

Pripadnik srpske jedinice poginuo je u Siriji u junu 2017, dok je SBU u decembru 2017. raspisala poternice za šest srpskih PMC-a koji su pripadali Vagneru i borili se u Ukrajini, uključujući i Savičića. Početkom februara 2018. SBU je izvestila da je srpski pripadnik Vagnera, veteran sukoba u Siriji, poginuo u borbama na istoku Ukrajine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u januaru 2023. godine kritikovao Vagnera zbog regrutovanja srpskih državljana i pozvao Rusiju da se prekine sa ovom praksom, uz napomenu da je po zakonu Srbije protivzakonito da građani Srbije učestvuju u stranim oružanim sukobima.


Skandinavski pripdnici Nidhogg jedinice

Prijavljeno je da Vagnerova grupa ima malu grupu norveških i skandinavskih građana uključenih u svoje redove. Jedinica se naziva "Niðhoggr", ponekad poznata i kao Nidhogg, u vezi sa zmajem koji je dobro poznat u nordijskoj mitologiji i viđen je na različitim delovima ove jedinice unutar Vagnerove grupe.

Nakon bekstva iz Rusije 13. januara 2023, grupa Konkord je navela da je Andrej Medvedev radio u norveškom bataljonu Vagner PMC, koji se zove Nidhog.


Vagner je imao (ili ima još uvek ima) delovanje u narednim zemljama: Ukrajina, Sirija, Sudan, Centralnoafrička Republika, Madagaskar, Libija, Venecuela, Mozambik, Mali, Belorusija, Burkina Faso, Čad, Moldavija i Nagorno-Karabah. Verovatno ima učešća u još afričkih država.

Srbija
Ruski novinski video u kojem se tvrdi da prikazuje srpske „dobrovoljce“ koje Vagner grupa obučava da se bori zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini izazvao je negodovanje u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ljutito je reagovao na nacionalnu televiziju, pitajući zašto bi Vagner grupa pozivala bilo koga iz Srbije kada je to protivno propisima zemlje. Nezakonito je da se Srbi učestvuju u sukobima u inostranstvu.

Izvor: priređeno sa engleske Vikipedije


* Logo_of_the_Wagner_Group_(official).svg.png (297.5 KB, 1024x1024 - viewed 2 times.)

* Logo_of_the_Wagner_Group.svg.png (195.12 KB, 1024x1024 - viewed 2 times.)

* Emblem_of_the_Rusich_Group.jpg (206.49 KB, 1000x1000 - viewed 3 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #3 on: March 23, 2023, 11:35:41 pm »

Da , kao što je već napomenuto ,ovo je verzija priče wikipedia na engleskom. Zanimljivo je uporediti tekstove , Vagner wikipedia na ruskom
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 399


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #4 on: March 24, 2023, 02:14:37 am »

Evo o Vagneru i sa ruske Vikipedije

ČVK „Vagner“ (eng. Vagner Group) je ruska nedržavna vojna formacija (privatna vojna kompanija, ČVK) sa nejasnim pravnim statusom, koju je osnovao i kontrolisao ruski preduzetnik Jevgenij Prigožin.
U nizu zemalja ima status terorističke organizacije.

Od 2014. godine grupa je aktivna na teritoriji Ukrajine, a potom – Sirije. Grupa ima tešku opremu, artiljeriju i vojnu avijaciju.

UN i Francuska optužuju Vagnerove plaćenike za silovanje i pljačku u Centralno Afričkoj Republici.
Evropska unija i niz drugih zemalja uvele su sankcije, optužujući tu grupu za podrivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, destabilizaciju situacije u Siriji i Libiji i grubo kršenje ljudskih prava.

Formacija deluje u koordinaciji sa ruskim strukturama moći kao oružana paralelna formacija ili formacija u senci koju je teško pozvati na odgovornost. Umešana je u rusku invaziju na Ukrajinu od 2022. godine. Prema Beloj kući, do sredine februara 2023. godine, PMC Vagner je u Ukrajini izgubio oko 30 hiljada mrtvih i ranjenih.

Sanktpeterburško izdanje Fontanka.ru prvi put je pisalo o Vagnerovoj privatnoj vojnoj kompaniji u oktobru 2015. godine. Prema njenim rečima, 2013. godine Vadim Gusev i Evgenij Sidorov, ruski menadžeri PMC Moran Securiti Group, specijalizovane za zaštitu trgovačkih brodova od pirata, registrovali su se u Hong Kongu PMC „Slovenski korpus“ i zaposlili 267 zaposlenih na privremenom sporazum o radu za „zaštitna polja i naftovode“ u Siriji. Umesto toga, zaposleni u „Slovenskom korpusu” bili su prinuđeni da učestvuju u građanskom ratu u ovoj zemlji. Posle borbe sa jedinicama „Armije islama“ kod grada Es-Suhne, „Slovenski korpus“ se vratio u Rusiju, gde su njegovi zaposleni, kao i vlasnici kompanije, uhapšeni zbog najamništva. Jedan od službenika koje je angažovao Slovenski korpus bio je Dmitrij Utkin, koji je do 2013. godine služio u formacijama Specijalnih snaga Glavne uprave Generalštaba Ruske Federacije i tada je imao čin potpukovnika. Nakon toga, 2014. godine počele su da stižu informacije o Utkinu iz Luganske Narodne Republike. Radio Sloboda je naveo da je u istom kontekstu kao i Utkin, u isto vreme, prvi put pomenuto ime „Grupa Vagner”, izvedeno iz njegovog pozivnog znaka („Vagner”), koji je Utkin odabrao, prema The Times-u, zbog na njegovu strast prema Trećem Rajhu. U avgustu 2017, konzervativni turski list Ieni Safak (Nova zora) objavio je članak u kojem se raspravlja o mogućnosti da je Utkin samo nominalna figura, ali u stvarnosti ovu organizaciju vodi neko drugi.

Prema istraživačkom novinarstvu The Bell, ideja da se stvori slobodna vojska na privatnoj osnovi – i da se njen operativni i logistički aspekt poveri Jevgeniju Prigožinu – došla je od visokih oficira ruskog Ministarstva odbrane nakon prezentacije Ebena 2010. Barlou, osnivač kompanije Ekecutive Outcomes PMC sa sedištem u Južnoj Africi. O stvaranju tima „penzionera“ – službenika bezbednosti koji su formalno penzionisani, ali obučeni i iskusni u borbenim dejstvima, razgovaralo se tada oko godinu dana.

U prvoj polovini 2014. godine, nakon aneksije Krima od strane Ruske Federacije, oko 300 ljudi iz grupe Vagner pridružilo se separatistima u Donbasu i borilo se pod komandom Igora Girkina. Plaćenici su učestvovali u bitkama za aerodrom Lugansk, a zatim su eliminisali popularne separatističke terenske komandante koji su bili nepoželjni za Rusiju.

9. juna 2022. godine, tokom ruske invazije na Ukrajinu, prema mnogim izvorima, uključujući Sergeja Gajdaja, UAF je navodno uništio prostorije sportskog kompleksa u gradu Stahanov, gde se, prema njihovim rečima, nalazila baza Vagnerove grupe.

Presnenski sud Moskve je avgusta 2022. godine ocenio nepouzdanim reči bivšeg glavnog urednika radio stanice Eho Moskve Alekseja Venediktova da je Prigožin vlasnik PMC.

U septembru 2022. u mrežu je dospeo snimak regrutovanja zatvorenika iz kolonije. Na njemu, po svoj prilici, Prigožin.

U septembru 2022. Prigožin je prvi put priznao da je stvorio Vagnerov PMC. Takođe je potvrdio da su njegovi plaćenici učestvovali u mnogim vojnim pohodima, uključujući i Ukrajinu. Prema rečima Prigožina, on je dugo izbegavao da prizna svoju vezu sa grupom, kako ne bi zamenio njene članove, koje je nazvao „osnovom ruskog patriotizma“.

U oktobru 2022. Prigožin je preko svoje službe za štampu potvrdio otvaranje PMC Vagner centra u Sankt Peterburgu u ulici Zolnaja, 15. Prema njegovim rečima, misija centra je da poveća odbrambenu sposobnost Rusije, uključujući informacije. Otvaranje Centra održano je 4. novembra 2022. godine. 10. novembra 2022. godine postalo je poznato da je kompanija „Konkord“ Jevgenija Prigožina podnela tužbu zbog odbijanja da pusti u rad PMC Vagner centar.


Potčinjenost i finansiranje

Sam Vagnerov PMC nije naveden ni u agencijama za sprovođenje zakona ni u registru pravnih lica, a njegovi borci se ne nalaze na zvaničnim spiskovima osoblja. Prema internet publikaciji The Bell, Vagner grupu tajno nadzire Glavna uprava Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije. Prema nekim ruskim i zapadnim stručnjacima, „Grupa Vagner“ (PMC „Vagner“) je zapravo prikrivena jedinica u strukturi Ministarstva odbrane Rusije, koja je u krajnjoj liniji podređena Vladi Ruske Federacije.

Rusko izdanje „RBC” je 2016. godine procenilo sadržaj „Vagner grupe” sa 5,1 na 10,3 milijarde rubalja, u godini; troškovi su obuhvatali plate, nabavku baze, smeštaj i ishranu, jednokratne troškove opreme, obeštećenja porodicama žrtava. Zaposleni u Vagner grupi su plaćeni u gotovini, nigde nisu bili zvanično registrovani, a kupovina naoružanja i opreme je bila poverljiva. Prema pisanju publikacije, PMC je finansirala država i „visoki biznismeni“, među kojima je bio i restaurator iz Sankt Peterburga Jevgenij Prigožin, koji je bio jedan od najvećih primalaca državnih ugovora.

Kako se navodi u materijalu ruskog servisa Bi-Bi-Si, odšteta rođacima Andreja Litvinova, za koga se veruje da je bio u Siriji po ugovoru sa Vagnerovim PMC-om i preminuo 2017. godine, iznosila je 5 miliona rubalja. Za organizaciju sahrane plaćeno je još 100 hiljada rubalja.

U junu 2017. onlajn publikacija Fontanka.ru je objavila da je Evro Polis LLC, povezan sa Jevgenijem Prigožinom, zaključio sporazum sa sirijskim vlastima uz učešće ruskog Ministarstva energetike, prema kojem se Euro Polis LLC obavezuje da ispušta naftu i gas. Polja koja su zauzeli protivnici režima Bašara el Asada, postrojenja za preradu, druge infrastrukturne objekte nafte i gasa, a zatim ih zaštititi. Za ovo će Euro Polis DOO dobiti četvrtinu prihoda od proizvodnje nafte i gasa, a troškove vojnih operacija sirijska strana će posebno nadoknaditi.

Prema istrazi TV kanala Current Time, na osnovu dokumenata dobijenih od Službe bezbednosti Ukrajine, DOO M-Finance, povezano sa Jevgenijem Prigožinom, isplatilo je plate vojnim specijalistima poslatim u Centralnoafričku Republiku.


Menadžment

Fontanka.ru, BBC i The Bell su naveli da je Vagner rezervni potpukovnik Dmitrij Utkin, koji je do 2013. godine bio komandant 700. odvojenog odreda specijalnih snaga 2. odvojene brigade specijalnih snaga Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga. Snage Ruske Federacije[45] (grad Pečori, Pskovska oblast). Nakon prelaska u rezervni sastav, radio je u Grupi za bezbednost Moran, učestvovao u sirijskoj ekspediciji Slovenskog korpusa 2013. godine.

Dmitrij Utkin je 2016. godine prisustvovao obeležavanju Dana heroja otadžbine u Kremlju kao dobitnik Ordena za hrabrost i fotografisan je sa predsednikom Vladimirom Putinom i drugim vojnicima. Uskoro objavljivanje ove fotografije, na kojoj se nalaze i Aleksandar Kuznjecov, Andrej Bogatov (imenovani komandanti 1. i 4. čete Vagner grupe) i Andrej Trošev („izvršni direktor“) izazvalo je skandal. Prisustvo Dmitrija Utkina na ovom događaju je zvanično potvrđeno nekoliko dana kasnije bez ikakvog objašnjenja.

U novembru 2017. RBC je objavio imenovanje Utkina za generalnog direktora kompanije Concord Management and Consulting, kompanije za upravljanje restoranskog holdinga Jevgenija Prigožina.

Fontanka.ru, Znak.com, BBC i The Bell objavili su postojanje baze za obuku grupe na Krasnodarskoj teritoriji (poligon Molkino), gde je obuka počela sredinom 2015. Takođe je saopšteno o rehabilitacionom centru u Gelendžiku. Prethodno se pretpostavljalo da je ovaj sanatorijumski kompleks Prigožinova.

Prema istrazi švedskog lista Dagens Niheter, Vagnerova grupa ima podršku ruskog rukovodstva, zbog čega ima pristup teškom naoružanju i može da stupi u interakciju sa redovnim ruskim trupama.

Prema nezavisnom istraživaču Krisu Ovenu, koji citira Olgu Romanovu, šeficu grupe za ljudska prava Rus' Sitting, Vagnerova grupa je od najbrutalnijih regrutovanih zatvorenika stvorila „Savage Compani“. U citatu je stajalo da se nova „divlja kompanija“ nalazi u Donjecku, a na njenom čelu je ministar unutrašnjih poslova DNR Aleksej Diki.


Prigožinove izjave o stranim plaćenicima

Od kraja 2022. Prigožin je počeo da širi informacije o brojnim stranim plaćenicima iz zapadnih zemalja koji se navodno bore kao deo njegovog PMC-a. Prigožin je širio informacije o izvesnom bataljonu „Britanija“ u sastavu svog PMC-a, u kojem se navodno bore bivši general američke marine i 20 finskih državljana, pomenuo je izvesni „češki bataljon imena Švejk“ sa imigrantima iz Češke. Republike, norveški odred „Nidhog“ sa 67 NATO vojnika iz Norveške (spremni da se vrate u Norvešku i izvedu državni udar), kao i Britanci, Francuzi, Poljaci i Rumuni. Pentagon je odbacio Prigožinove izjave kao dezinformaciju.


Aktivnost PMC Vagner

Ukrajina, Sirija, Sudan, Libija, Centralna Afrička Republika, Mozambik, Mali, Burkina Faso i verovatno još afričkih zemalja.

__________________________

I nema nekih bitnijih suštinskih razlika. Čak se i ne pominje "specijalna vojna operacija" već invazija, tj. agresija.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 612


« Reply #5 on: March 24, 2023, 06:42:49 am »


" Vagner grupu tajno nadzire Glavna uprava Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije."
Реч је о Другој управи ГУГШ ОСРФ - а то је обавештајна управа - Главноје разведиватељноје управљеније - ГРУ. Финансирање, организација и дејства ове управе су по својој природи поверљиви практично у свакој озбиљној земљи и сваки ГШ има одговарајућу управу те намене.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #6 on: March 24, 2023, 08:01:28 am »

Evo o Vagneru i sa ruske Vikipedije

I nema nekih bitnijih suštinskih razlika. Čak se i ne pominje "specijalna vojna operacija" već invazija, tj. agresija.


Zbog toga sam i naveo da je zanimljivo. Uređivačka politika Wikipedia i oslanljanje isključivo na prozapadne "izvore".
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 612


« Reply #7 on: March 24, 2023, 08:14:50 am »То нису "прозападни" извори, већ управо и тачно западни извори. Такви су какви јесу... рат је, а они имају своју страну у рату. Другачије нисам ни очекивао, нити је другачије могло бити. САД имају много таквих ПВК, Француска има Legion etrangere,  али пошто су они још увек Богомдане "газде света" то нису ни "плаћеници" нити су терористичке организације. . Sapienti sat!
Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 609


« Reply #8 on: March 24, 2023, 11:01:08 am »

Kao što su osnivači Belkvotera u vezi sa američkim službama, Vagnera sa ruskim, tako smo i mi imali Arkanovu Gardu.
Sve su to paravojne formacije, ali pod kontrolom vlasti i službi bezbednosti, manje generalštaba, razlike su u tehničkim i operativnim detaljima.
Zajedničko im je da država nema obaveza prema angažovanim borcima i njihovim porodicama, koštaju više od redovnog vojnika ali su zato i "potrošnija roba".
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #9 on: March 24, 2023, 04:31:09 pm »

U osnovi, a zatim u razradi teme, skrenuli sa kursa. Poređenje "Dobrovoljačke garde a la Arkan" sa " muzičarima" je u najmanju ruku nespojivo iz više razloga. Kriterijumi ovog foruma ( ako postoje), ne mogu se pozivati na Wikipedia "enciklopediju" . Niti branim, niti napadam,samo konstatujem
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 399


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #10 on: March 24, 2023, 07:15:55 pm »

Kriterijumi ovog foruma ( ako postoje), ne mogu se pozivati na Wikipedia "enciklopediju" . Niti branim, niti napadam,samo konstatujem
Naravno da postoji kriterijum, i ovo prenošenje sa Vikipedije nije u Palubinom duhu. Kada se piše tema, obično se uzimaju drugi izvori, i više izvora. Tako su nastale mnoge autorske teme na Palubi.
Vikipedija može da posluži oko činjeničnih podataka, recimo TT podataka o nekom oružju.

Nemam ništa protiv, čak šta više, slobodno napiši temu o Vagneru i to iz izvora koje ti smatraš za relevantne.
Išao sam logikom da je bolje da imamo bilo kakvu temu o Vagneru, nego da nemamo ništa, iako je reč o Vikipediji.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #11 on: March 25, 2023, 07:20:06 am »

Prvi dokumentarni film o Vagneru , juče objavljen

Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #12 on: April 30, 2023, 10:37:29 am »

Juče je na savetu komandanata ČVK Vagner odlučeno da se general-pukovniku Mihailu Jevgenijeviču Mizincevu ponudi mesto prvog zamenika komandanta Vagner PMC Dmitrija Utkina (on je Vagner).

/Evgenij Prigogin/

Vojni korespodent Aleksandar Sladkov je 27. aprila saopštio da je general-pukovnik Mihail Mizincev smenjen sa funkcije zamenika ministra odbrane Rusije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20230430_113913_209.jpg (117.29 KB, 1200x800 - viewed 1 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #13 on: April 30, 2023, 11:44:32 am »

Zahtev za prebacivanje raketa dugog dometa Ukrajini objavljen je na sajtu britanskog Ministarstva odbrane.

zvanični sajt

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ispravka : zamolio bih moderatore da ovu vest prebace na temu Rat u Ukrajini.


* Screenshot_20230430_124002_Chrome.jpg (308.88 KB, 1080x1211 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.