PALUBA
July 18, 2024, 12:16:22 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 64986 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #180 on: November 23, 2023, 08:09:24 pm »

Nakon napornog rada, posadi Tor-M2 potreban je dobar odmor

Komandir baterije sa pozivnim znakom „Maverik“ pokazao je lokaciju svog osoblja i ispričao kako se vojno osoblje odmara nakon borbenog rada.

Samo poslednjih dana posade PVO sistema Tor-M2 grupe trupa Vostok uništile su preko 20 vazduhoplovnih ciljeva u pravcu Južnog Donjecka.

Posade raketnih sistema PVO su temeljno proučili taktiku neprijatelja. Posle šezdeset borbenih lansiranja, primorski raketaši protivavionci su prestali da broje mete koje su oborili.

Napominje se da je zona vazdušne odgovornosti sistema protivvazduhoplovne odbrane Tor strogo tajna zona na južnom Donjeckom frontu. Sistemi PVO su pažljivo kamuflirani, pošto dronovi Oružanih snaga Ukrajine na sve moguće načine pokušavaju da otkriju lokaciju posada. Čim je vozilo na vatrenom položaju, na nebu se pojavljuje neprijateljski dron, praćen lansiranjem projektila. Projektil se uzdiže i zauzima ugao nagiba tokom leta - to je neophodno za maksimalno oštećenje.

Čim su radaristi na pokazivaču zabeležili pogodak, nakon nekoliko sekundi na zemlji se pojavljuje olupina oštećenog neprijateljskog drona Shark američke proizvodnje, koji može ostati u vazduhu do četiri sata. Nije uspeo u svojoj glavnoj misiji da „otkrije” koordinate ruskih pozicija.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #181 on: November 24, 2023, 07:23:43 pm »

49 zvezdica na borbenom vozilu

Šef posade sa pozivnim znakom „Grom“ govorio je o borbenom dejstvu protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2.

Raketaši protivavionci uspešno izvršavaju zadatke zaštite vojnih kolona i položaja kopnenih snaga 24 sata dnevno.

Raketni kompleks PVO kojim je komandovao „Grom“ uništio je više od 50 vazduhoplovnih ciljeva. To uključuje napadačke i izviđačke bespilotne letelice, vođene vazduhoplovne bombe i neprijateljske krstareće rakete.

Ovog puta, ukrajinski dron tipa A oboren je protivvazduhoplovnim projektilom.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #182 on: November 27, 2023, 08:57:12 am »

Ruski brodovi desatnih snaga Ratne mornarice na Crnom moru biće ojačani modulima Tor-M2KM

Za jačanje protivvazduhoplovne odbrane, brodovi grupe desantnih snaga Ratne mornarice Rusije, koji obavljaju borbene zadatke u Crnom moru, opremljeni su dodatnim autonomnim borbenim modulima protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2KM.

Kako prenosi TASS, pozivajući se na izvor u pomorskoj sferi, ovaj proces se sprovodi uzimajući u obzir iskustvo upravljanja kompleksom u realnim borbenim uslovima.

„Protivvazduhoplovna odbrana grupe desantnih brodova koji izvršavaju zadatke specijalne vojne operacije u Crnom moru dodatno je ojačana postavljanjem na njih borbenih modula sistema PVO Tor-M2KM“, navodi se u izveštaju.

Ranije je objavljeno da je Crnomorska flota u cilju jačanja brodske protivvazduhoplovne odbrane već instalirala sistem PVO Tor-M2KM na brojnim brodovima projekta 22160. Kako proizilazi iz otvorenih izvora, patrolni brodovi Vasilij Bikov i Pavel Deržavin imaju nabavljen dodatni modularni sistem PVO na krmi.

„Tor-M2KM“ je autonomni sistem PVO kratkog dometa koji je razvila i proizvodi Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ (deo AD „Koncern VKO „Almaz-Antej“). Autonomni borbeni modul se može instalirati na bilo koju platformu odgovarajuće nosivosti, kao što su šasija automobila, poluprikolica ili prikolica, železničke platforme, brodska paluba, krov zgrade. Površina objekta zaštićenog jednim autonomnim borbenim modulom sistema PVO Tor-M2KM je više od 200 kvadratnih kilometara.

Vredi napomenuti da su modularni PVO sistemi Tor-M2KM prethodno uspešno prošli praktične testove na ratnim brodovima.

Tako je u oktobru 2016. godine na najnovijoj fregati ruske Crnomorske flote Admiral Grigorovič testiran modul protivvazduhoplovnog kompleksa Tor-M2KM. Modul je postavljen na heliodrom fregate, koja je izašla na more, na poligon za obuku, gde je gađana simulatorom protivbrodske rakete. Raketa koja je "napala" Admirala Grigoroviča uništena je prvim lansiranjem protivvazduhoplovne rakete iz Tor-M2KM.

Kompleks obezbeđuje pouzdano uništavanje svih vrsta modernog i perspektivnog vazdušnog izviđačkog i napadnog oružja koje leti na visinama od 10 do 10.000 m nadmorske visine, na dometu od 1.000 do 15.000 m.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Tor-M2KM na brodu1.jpg (157.92 KB, 1000x667 - viewed 0 times.)

* Tor-M2KM na brodu2.jpg (333.41 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)

* Tor-M2KM na brodu3.jpg (42.79 KB, 720x320 - viewed 1 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 19 570


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #183 on: November 30, 2023, 02:33:43 am »

Ukrajinske snage uništile ruski sistem protivvazdušne odbrane Tor; artiljerija pogađa komandno vozilo

29.11.2023.
 
Nedavni snimci koje je podelio proukrajinski korisnik na X (Tviter), pod nadimkom „eksterni pilot“, prikazuju uništavanje ruskog sistema protivvazdušne odbrane Tor od strane ukrajinskih snaga.

Operateri bespilotnog sistema „Ajkula” iz 128. zasebne gardijske brigade identifikovali su položaj ruskog protivvazdušnog sistema i na njega prilagodili artiljerijsku vatru.

Video sa X mreže

Uz video, korisnik je istakao značaj ovakvih gubitaka ovako savremenih sistema PVO za rusku vojsku, opisujući to kao značajan korak nazad.

„Neutralizacija sistema protivvazdušne odbrane nije samo proaktivan rad. To je zahvat preko značajnog prednjeg područja, ograničavajući operativne sposobnosti desetina naših bespilotnih letelica na značajno vreme“, prokomentarisao je korisnik.

Važno je napomenuti da je na početku sukoba Rusija posedovala oko 120 takvih sistema protivvazdušne odbrane. Zapadni analitičari tvrde da su izgubili najmanje 36 raketnih sistema Tor.

Tor je jedan od retkih ruskih sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa koji su veoma efikasni protiv krstarećih projektila i precizno navođene municije. Većina Tor sistema je zasnovana na šasiji sa gusenicom GM-355, omogućavajući im da manevrišu preko različitih terena sličnih tenkovima i drugim oklopnim vozilima.

Ukrajinska artiljerija uništava rusko komandno vozilo

U odvojenom incidentu, ukrajinska vojska saopštila je u sredu da su ukrajinske snage za specijalne operacije usmerile vatru HIMARS-a na rusko komandno vozilo u južnom pravcu.

Prema izveštaju, ukrajinski operateri 73. marinskog centra snaga za specijalne operacije izvršili su korekciju artiljerijske vatre HIMARS na ruskom komandnom vozilu u pravcu jug tokom izviđačkih operacija.

Navodi se da su operateri tokom izviđanja u južnom pravcu identifikovali komandno vozilo neprijatelja, koje je protivnik koristio za nadgledanje svojih jedinica.Tim za izviđačke bespilotne letelice je ispravio vatru artiljerijske jedinice HIMARS na identifikovani cilj, koji je pripadao komandnoj strukturi protivnika.

Specijalni operativci tvrde da je kao rezultat preciznog udara, komandno vozilo postalo nepopravljivo, što znači potpuno uništenje.


Izvor
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 355


« Reply #184 on: November 30, 2023, 07:10:20 pm »


 Zapadni analitičari tvrde da su izgubili najmanje 36 raketnih sistema Tor.

Možda 36 lansera ili bilo kakvih vosila iz sistema Tor? Sistem u ruskoj terminologiji podrazumijeva jedinicu veću od kompleksa.

Na ovom snimku se vidi uništenje nekog vozila na šasiji kamiona, a ne lansera.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #185 on: December 23, 2023, 05:09:00 pm »

Pod okriljem Tora

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema „Tor“ grupe snaga „Zapad“ iz dana u dan „skeniraju“ nebo u pravcu Kupjanskog.

Jedinstvene mogućnosti protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor omogućavaju pouzdanu zaštitu trupa tokom marša, uspostavljanja prelaza, zauzimanja područja i vatrenih položaja. „Ova tehnika je jedinstvena. Ne plaši se prljavštine. Možete ga voziti bilo gde, na bilo koje mesto. Što se tiče prohodnosti, to je jednostavno izvanredno“, kaže mehaničar-vozač raketnog sistema PVO sa pozivnim znakom „Pustinjak“.

Već godinu dana živimo zajedno. I ni jednu dužnost ne prođemo bez gađanja. Ali više o dronovima. Ima ih čitav roj na jednom mestu, kažu vojna lica. Najčešće oko naše artiljerije. „Obaramo bespilotne letelice i krstareće rakete. Radimo svaki dan, svaki dan gađamo. Radimo po nekoliko lansiranja. „Leleka-100”, „Furije”... Uglavnom radimo na izviđačkim bespilotnim letelicama. Za dan bi se desilo da bude oboreno 10 ciljeva . Naš Tor može da radi u pokretu. Stoga smo radili i odmah odlazimo sa ove tačke na drugu. Radili smo tamo i odlazimo na sledeću tačku, ne stojimo mirno“, kaže komandir posade raketnog sistema PVO sa pozivnim znakom „Orenburg“.

Sistemi protivvazduhoplovne odbrane štite trupe ruske vojske duž cele linije borbenog dodira , sprečavaju neprijateljske napade, obezbeđujući pouzdan štit od napada iz vazdušnog prostora.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #186 on: December 28, 2023, 08:53:14 am »

Rusi opremaju svoje savremene sisteme PVO vrećama sa peskom

Nedavne slike koje se pojavljuju na društvenim mrežama prikazuju korišćenje vreća sa peskom kao dodatnu zaštitu za savremeni ruski sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2.

Vizuelni materijali, navodno izvučeni iz video snimka koje je nedavno objavilo rusko Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu, prikazuju raketni sistem zemlja-vazduh Tor-M2 opremljen rešetkama koje sadrže vreće sa peskom, navodno da bi se poboljšale njegove odbrambene sposobnosti.

„Ovo vozilo je jedinstveno. Ne plaši se prljavštine. Može ići bilo gde. Njegova upravljivost je jednostavno odlična“, primetio je mehaničar-vozač zvani „Pustinjak“, koji je deo posade u sistemu protivvazduhoplovne odbrane.

Slike otkrivaju kkonstrukciju Tor-M2 skrojenu sa specijalizovanim metalnim rešetkama kako bi se prilagodilo ojačanje vrećama sa peskom, što je mera koju je preduzelo rusko vojno osoblje kao odgovor na pretnju koju predstavljaju ukrajinske bespilotne letelice kamikaze i udari HIMARS-a.

Sa stalnim rizikom od napada, čak i unutar teritorija pod ruskom kontrolom, njihova vojna postrojenja su bila pod stalnim napadima ukrajinskih snaga koje koriste izviđačke i udarne sisteme velikog dometa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 dodatna zaštita.png (417.03 KB, 816x505 - viewed 2 times.)

* Tor-M2 sa dodatnom zaštitom 1.jpg (103.23 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)

* Tor-M2 sa dodatnom zaštitom 2.jpg (68.36 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #187 on: January 04, 2024, 01:56:42 pm »

Motorizovana jedinica Centralnog vojnog okruga u Sibiru dobila je novu seriju sistema PVO Tor-M2

Moto-streljačka jedinica Centralnog vojnog okruga (CMD), stacionirana u Kemerovskoj oblasti, dobila je seriju najnovijih protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2.

Kako je napomenulo Odeljenje za informisanje i masovne komunikacije Ministarstva odbrane Ruske Federacije, nove vrste naoružanja povećale su borbene sposobnosti jedne od jedinica formacije.

Protivvazduhoplovni raketni sistemi Tor-M2 isporučuju se Oružanim snagama Rusije od 2016. godine. Predstavljaju poslednju generaciju sistema PVO porodice Tor i razvijeni su u Iževskom elektromehaničkom zavodu Kupol (deo AD Koncerna VKO Almaz-Antej). IEMZ „Kupol” je od 2013. godine vodeće preduzeće ne samo u proizvodnji, već i u razvoju sistema PVO kratkog dometa, predstavljajući, u stvari, istraživački i proizvodni kompleks.

Sistem PVO Tor-M2, u poređenju sa svojim prethodnicima, ima povećano opterećenje municijom na 16 projektila i nove protivvazduhoplovne vođene rakete 9M338K, koje karakterišu smanjena težina i veličina, povećana preciznost gađanja i proširena zona uništenja.

Taktičko-tehničke karakteristike novog raketnog odbrambenog sistema su superiornije u odnosu na prethodnu seriju raketa 9M331, koje su sposobne da presreću ciljeve koji lete brzinom do 700 m/sek, na daljinama od 1 do 12 km i visinama od 0,01 do 10 km. Novi protivraketni odbrambeni sistem razvija brzinu od oko 1000 m/s i sposoban je da pogađa ciljeve na daljinama do 16 km i na visinama do 12 km, manevrišući sa preopterećenjem do 35 g.

Takođe je vredno napomenuti da je sistem PVO Tor-M2 više puta potvrdio svoje impresivne sposobnosti i pokazao se kao pouzdano i efikasno oružje protivvazduhoplovne odbrane, uključujući i u stvarnim borbenim operacijama.

Vojska ističe posebnu ulogu protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 na ukrajinskom polju vojnih operacija u zoni gde ruske trupe izvode specijalnu vojnu operaciju. Sistemi PVO „Tor-M2“ su uspešno izveli i izvršavaju borbene zadatke pokrivanja ruskih jedinica i civilnih objekata od neprijateljskih vazdušnih udara. Posade borbenih vozila oborile su stotine neprijateljskih mlaznih projektila i bespilotnih letelica.

Sistem PVO Tor-M2 je projektovan da obezbedi PVO motorizovane streljačke i tenkovske brigade kopnenih snaga na bojnom polju u svim vidovima borbenih dejstava. Sposoban da gađa rakete vazduh-zemlja, vođene i korigovane avio bombe, protivradarske rakete, kao i letelice taktičke i armijske avijacije, krstareće i balističke rakete, helikoptere, izviđačke i jurišne dronove.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 CVO.jpg (70.22 KB, 800x533 - viewed 0 times.)

* Tor-M2 CVO 2.jpg (44.25 KB, 720x320 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #188 on: January 07, 2024, 09:54:34 pm »

Verni saborac - pas po imenu "Nasmejani" pomaže ruskim članovima posluga na frontu

▪ Komandir raketne baterije Tor, pod nadimkom "Maverik", priznao je da svi njegovi drugovi obožavaju psa: "Jedan ga je hranio, drugi ga hranio, treći ga je hranio. Već je počeo da se goji."
▪ Pas je uvek na poziciji baterije raketnog sistema PVO Tor, koja je u kontinuitetu na borbenom dežurstvu i pokriva vazdušne granice u pravcu Južnog Donjecka tokom Specijalne vojne operacije.
▪„Nasmejani“ moralno rasterećuje vojnike i pomaže im tako što štiti položaje i signalizira približavanje nepoznatih ljudi i divljih životinja.Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #189 on: January 09, 2024, 06:04:53 pm »

Baltička flota je izvela vežbe sa sistemima PVO Tor-M2 za pokrivanje važnih industrijskih objekata

Posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 Korpusa Baltičke flote izvele su obuku za odbijanje vazdušnih napada simuliranog neprijatelja, kao i pokrivanje važnih industrijskih objekata u regionu.

Prema podacima odeljenja za informisanje Ministarstva odbrane Rusije, u obuci je učestvovalo ukupno više od 50 vojnih lica, a učestvovalo je i oko 10 jedinica naoružanja i vojne opreme.

Tokom obuke posade PVO su radile na pitanjima posedanja i kamufliranja položaja, organizovanja sistema komunikacije i upravljanja na neravnom terenu i prevođenja opreme iz marševskog u borbeni položaj. Pored toga, raketaši protivvazduhoplovci su ispunili standarde za raspoređivanje sistema PVO i njihovo dovođenje u borbenu gotovost, a rešili su i zadatke otkrivanja ciljeva, njihove klasifikacije i praćenja.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 je moderan, visokomobilan, višenamenski sistem kratkog dometa koji proizvodi Iževski elektromehanički zavod „Kupol“ (deo Koncerna za PVO Almaz-Antej). Ovaj sistem PVO je u stanju da obezbedi uspešno rešavanje borbenih zadataka u bilo kojoj situaciji, čak i u uslovima aktivnih radio protivmera neprijatelja.

U poređenju sa svojim prethodnicima, Tor-M2 ima novi softver i može istovremeno da dejstvuje na četiri cilja, a takođe je sposoban da pokrije dužu liniju fronta.

Modifikacija sistema PVO Tor-M2 potvrdila je njegove borbene karakteristike tokom probnog i trenažnog gađanja i pri izvršavanju specijalnih zadataka u realnim borbenim uslovima tokom antiterorističke operacije ruskih trupa u Siriji i tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na nebu Donbasa i Novorosije, mete za sisteme Tor uključivale su turske bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2, američke rakete MLRS Himars, vođene bombe JDAM, britanske rakete Storm Shadow i druge „vizit karte“ NATO odbrambeno-industrijskog kompleksa.

Za razliku od mnogih drugih sistema protivvazduhoplovne odbrane inostrane proizvodnje, ruski sistemi PVO porodice Tor efikasno rešavaju problem suprotstavljanja iznenadnom masovnom napadu malih bespilotnih letelica. Naoružan sa 16 protivvazduhoplovnih vođenih raketa poboljšanih karakteristika, kompleks je sposoban da samostalno odbije grupni vazduhoplovni napad. Takođe je vredno napomenuti neviđeno kratko vreme razmeštanja sistema PVO Tor-M2 i njegovih modifikacija - 3 minuta od marševskog položaja do borbenog položaja (za savremene sisteme PVO Zapadne proizvodnje je 10-15 minuta), što minimizira faktor iznenađenja napada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 Baltik1.jpg (74.57 KB, 720x320 - viewed 1 times.)

* Tor-M2 Baltik2.jpg (64.62 KB, 860x573 - viewed 1 times.)

* Tor-M2 Baltik3.jpg (120.64 KB, 800x657 - viewed 1 times.)

* Tor-M2 Baltik4.jpg (168.77 KB, 800x533 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #190 on: January 21, 2024, 12:58:02 pm »

Operator Tor-M2 je imenovao najtežu ukrajinsku raketu za presretanje

Operator Tor-M2 nazvao je Storm Shadow najtežom ukrajinskom raketom za presretanje

Anglo-francuski projektil Storm Shadow/SCALP-EG, koji je Zapad prebacio Oružanim snagama Ukrajine (OSU), je najteža meta za presretanje. Ovo je 20. januara izjavio operator protivvazduhoplovnog raketnog kompleksa Tor-M2 sa pozivnim znakom "Štaf" u intervjuu za RIA Novosti.

Napominje se da ukrajinske trupe ovim raketama naoružavaju frontove bombardere Su-24. Kao što je naznačeno, Storm Shadow/SCALP se približava cilju na izuzetno malim visinama, koje su nedostupne sistemima protivvazduhoplovne odbrane velikog dometa. Takav projektil može biti presretnut na završnom delu putanje, kada se propinje na visinu pre udara u cilj.

„Ne srećemo ih često, ali su veoma teške meta“, rekao je ruski operator.

Prema njegovim rečima, oznaka na ekranu radara se pojavljuje u poslednjem trenutku, tako da je malo vremena za reagovanje. On je istakao da su ruski stručnjaci smislili „trikove“ koji omogućavaju efikasnu borbu protiv tih raketa.

Krstareća raketa Storm Shadow/SCALP (ALCM) je zajednički anglo-francuski razvoj, koji proizvodi evropski konzorcijum Matra BAE Dynamics Alenia (MBDA). Njegov domet je 300 km.
Izvor
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 639


« Reply #191 on: January 25, 2024, 07:08:38 pm »


По мом аматерском мишљењу, руска ПВО дејствује потпуно неадекватно- Ово без обзира на свеобухватну премоћ у свим оруђима. Ја бих бар половину командног кадра одстранио од дужности због НЕСПОСОБНОСТИ да командују и успоставе пуну контролу над небом бар у подручју борбених дејстава, у тактичком подручју 20 километара до и 20 километара дубље од линије додира. "Нисте вас томе учили на Аакдемији, нисте то прошли у Афгану, е сад пролазите то са једнородним православним народом, Мислим да је ту важан осећај  руског војника  да он није потпуно уверен морално да  чини "!праву ствар", а ни да му је Главнокомандујући дао борбени ЦИЉ.  На жалост, начин вођења рата у Украјини веома личи на рат у Славонији 1991/1992. Напредовали смо 100 метара, освојили смо једно непријатељско упориште. Имамо 10 мртвих и око 100 рањених. Наша бригада више није борбено способна. кажу војници РФ. А линија одбране ВСУ није пробијена, ми смо их "исполивали" са свим што смо имали, али они се држе и ми не можемо напред. Некада давно, следујући теорији "дубоке операције", сличне теорији Блицкрига, њихова одбрана је требало давно да се сломи, али није. Укри имају мањак граната, мањак људства, мањак оруђа... Па зашто онда они држе положаје, а моћна руска војска је јуче "освојила" један салаш ради "окружења Авдејевке", која и даље није опкољена. Совјетска армија је 1945. за 30 дана прегазила све пред собом од Одре до предграђа Берлина, који је пао после две недеље. Ја разумем да Руси штеде своје људе - први пут у историји, али све ми је мање јасно који су стварни циљеви овог ужасног рата
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #192 on: January 26, 2024, 07:28:48 pm »

Posada sistema PVO Tor-M2 grupe trupa Zapad uništila je izviđačke dronove Oružanih snaga Ukrajine

Posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2 grupe trupa Zapad uništila je izviđačke bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na pravcu Kupjansk u zoni specijalne operacije. Ministarstvo odbrane Rusije je 25. januara prikazalo fragment borbenog rada posade.

„Jutros smo otišli ​​na borbeni položaj. Bespilotna letelica je otkrivena pomoću sistema radarskog izviđanja. Dron je pokušao da izvrši izviđanje i osmatranje naših položaja. Blagovremeno smo ga pronašli i pogodili“, rekao je zamenik šefa posade sistema PVO Tor-M2 sa pozivnim znakom Feniks.

Tokom borbenog rada, posada je izvršila posedanje vatrenog položaja i pomoću radarske stanice u krugu od 360 stepeni detektovala približavanje neprijateljskih bespilotnih letelica, nakon čega je lansirala rakete da ih unište. Oboreni militantni dronovi korišćeni su za prilagođavanje i gađanje artiljerijskih ciljeva Oružanih snaga Ukrajine.

„Radimo na sistemu protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2. Pokrivamo jedinice, blagovremeno otkrivamo i gađamo vazduhoplovne ciljeve. Ovo oruđe je poslednje u svojoj seriji. Oruđe je dobro, pogađa sve otkrivene ciljeve. Omogućava vam da izvršite borbeni rad za pokrivanje kolone u pokretu. Pogađali smo bespilotne letelice, projektile MLRS i avione“, dodao je Feniks.

Jedinstvene mogućnosti kompleksa Tor-M2 omogućavaju posadama da obezbede pouzdanu zaštitu trupa tokom marša, uspostavljanja prelaza, zauzimanja područja, kao i vatrenih položaja raketaša i artiljeraca, dodaje Ministarstvo odbrane.

Više u video prilogu ministarstva odbrane Rusije:Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #193 on: January 30, 2024, 06:28:55 pm »

Jedan baterijski plotun– 16 neprijateljskih gubitaka! Šta može sistem PVO Tor-M2K u naoružanju Beloruske vojske?

Protivvazduhoplovni raketni sistem „Tor-M2K“ je možda jedan od najboljih primeraka sistema PVO kratkog dometa u svetu. Stvoren za rešavanje problema protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane. Sistem je od 2012. godine, u službi beloruske vojske.

Podsetimo, prve baterije protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2K ušle su u službu 120. raketne brigade RV i PVO 2011. i 2012. godine. Do početka 2014. godine u sastavu 120. brigade formiran je protivvazduhoplovni raketni divizion Tor-M2K koji se sastoji od tri baterije. Ovaj sistem PVO je krajem 2016. godine ušao u službu 740. raketne brigade PVO. Krajem 2017. beloruskoj strani je isporučeno pet diviziona sistema PVO Tor-M2K.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2K je verzija sistema PVO Tor-M2, koji je razvio i proizvodi Iževski elektromehanički zavod Kupol (deo Koncerna Almaz-Antej VKO), postavljen na šasiju sa točkovima MZKT-6922. Kompleks je vezan za divizije ili brigade kopnene vojske i dizajniran je za zaštitu od vazduhoplovnih udara, za borbu protiv aviona, helikoptera, avijacijskog naoružanja ,krstarećih i krilatih raketa, kao i bespilotnih letelica na udaljenostima do 15 kilometara i na visinama do 10 kilometara, otkrivajući do 48 ciljeva na daljinama do 32 km.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #194 on: February 02, 2024, 10:10:10 pm »

Oborena protivradarska raketa HARM

Prvi put objavljena objektivna kontrola presretanja američke protivradarske rakete AGM-88B Block 3 (HARM) od strane protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2 u operativnoj oblasti Volnovaha.

Lansiran od strane ukrajinskog MiG-29A, protivradarski projektil AGM-88B (koji ima efektivnu RCS od oko 0,15 kvadratnih metara) otkriven je od strane radara za osmatranje i akviziciju sistema PVO Tor-M2 na udaljenosti od oko 12 kilometara, a zatim i zahvaćen radarom za praćenje na daljini od oko 9 kilometara. Na njega je lansirana savremena protivvazduhoplovna raketa 9M338K i presrela ga na daljini od oko 7 kilometara.

Brzina AGM-88B u trenutku približavanja radarima kompleksa PVO bila je oko 1375 - 1450 km/h. Radar za navođenje raketa sistema Tor-M2 i sistem upravljanja vatrom kompleksa obezbeđuju istovremeno presretanje do 4 rakete tipa HARM.

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.