PALUBA
June 22, 2024, 10:59:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke  (Read 10564 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« on: July 23, 2022, 01:41:57 pm »

Mediji: Ukrajina želi da kupi 11 raketnih sistema zemlja-vazduh IRIS-T SLM od Nemačke, ugovor vredan 1.500.000.000 evra i može potrajati 5 godina

Prema pisanju nemačkog lista Welt, Ukrajina želi da kupi od Nemačke napredni PVO sistem IRIS-T SLM.

Reč je o 11 jedinica u vrednosti od 1.500.000.000 evra. Žele da ih kupe direktno od proizvođača Diehl Defense. Prema izvoru, Ukrajina je početkom jula podnela zahtev za izvoznu dozvolu, ali je još nije odobrio nemački kancelar Olaf Šolc.

Ako se sve završi pozitivno, ugovor će trajati 5 godina. Iako bi prve isporuke sistema mogle da počnu već krajem ove godine. Uzgred, pored 11 jedinica, Ukrajina bi trebalo da dobije besplatno jedan ili više IRIS-T SLM sistema.
U međuvremenu, postalo je poznato kada bi Ukrajina mogla dobiti savremeni PVO sistem IRIS-T.
Naime, nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock dala je intervju nemačkom izdanju DW. Prema rečima ministarke, sistem IRIS-T za Ukrajinu je sada u procesu proizvodnje. Ako sve bude po planu, biće gotovo krajem leta. Drugim rečima, isporuke se ne mogu očekivati pre jeseni.

„Naš problem, kao i kod mnogih evropskih država, je što nema sve što je potrebno Ukrajini na lageru. Na primer, IRIS-T je jedan od najnaprednijih sistema protivvazduhoplovne odbrane, koji je sada tek u proizvodnji i nadamo se da će biti spreman kraj leta“. - rekla je ministarka.

IRIS-T je raketni sistem zemlja-vazduh srednjeg dometa. Razvila ga je nemačka kompanija Diehl Defense 2014. Sistem je konstruisan da uništava avione, helikoptere, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete. IRIS-T SLM se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazduhoplovne odbrane.
IRIS-T koristi raketu vazduh-vazduh kratkog dometa opremljenu hlađenom infracrvenom glavom za samonavođenje.


IRIS-T SLM, osnovne komponente raketne baterije:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

IRIS-T SLM - lanser raketa:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

IRIS-T SLM na položaju:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* IRIS-T baterija 1.jpg (699.76 KB, 2000x1083 - viewed 5 times.)

* IRIS-T lanser.jpg (640.74 KB, 2560x1707 - viewed 2 times.)

* IRIS-T lanser 2.jpg (1780.57 KB, 2000x1378 - viewed 2 times.)

* IRIS-T na položaju.jpg (66.44 KB, 840x574 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #1 on: September 14, 2022, 08:53:42 am »

Potvrđeno: Ukrajina će dobiti 4 sistema protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T iz Nemačke, 2 će stići ove godine

Ovo je zvanično: Ukrajina će od Nemačke dobiti četiri sistema PVO IRIS-T. Prvi set će stići do kraja ove godine, a zatim dva preostala sistema početkom sledeće godine.

Ambasadorka Nemačke u Ukrajini Anka Feldhuzen potvrdila je ovu informaciju u intervjuu za Radio NV.

„Veoma sam srećna što ćemo preneti ova četiri sistema. To će zaštititi veliki prostor u Ukrajini. Već smo čuli da će prvi sistem sigurno biti u Ukrajini ove godine, mislim i drugi sistem, a treći i četvrti – onda, početkom nove godine“, rekao je Feldhusen.

Nemački kancelar Olaf Šolc je ranije rekao da će Nemačka isporučiti Ukrajini moderne sisteme protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T. Prvi razgovori o mogućnosti isporuke ovih savremenih PVO platformi Ukrajini počeli su pre pola godine. Konkretno, verzije raketa srednjeg dometa su pominjane tokom ovih ranijih izjava.

Protivvazduhoplovni raketni kompleks IRIS-T SL razvio je Diehl BGT Defense 2014. godine i predstavlja nadograđenu verziju originalnog sistema IRIS-T. Kvalifikacioni testovi IRIS-T SL su završeni u januaru 2015. Ovo je kopneni sistem protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa sa sposobnošću uništavanja ciljeva na daljinama do 40 km (25 milja) i na visinama do 20 km (12 milja). Svrha sistema je da neutrališe različite tipove neprijateljskih aviona, uključujući helikoptere, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete.

IRIS-T se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazduhoplovne odbrane na svetu. U poređenju sa ranijim verzijama, konstrukcija rakete je optimizovana da smanji otpor vazduha. Prečnik raketnog motora povećan je na 152 mm. Postoje dve verzije rakete: kratkog dometa (SLS) i srednjeg dometa (SLM). Operativno testiranje IRIS-T SLM je završeno u januaru 2022. IRIS-T SLX (long range) varijanta je trenutno u razvoju.

Oružje koristi inercijalni navigacioni sistem zasnovan na GPS-u. Tokom početne faze lansiranja, za komandno navođenje se koristi radarska veza podataka u kombinaciji sa inercijalno-satelitskom korekcijom. Tokom završne faze, IRIS-T SLM koristi IC glavu otpornu na smetnje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* IRIS za ukr..png (661.44 KB, 743x539 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #2 on: September 28, 2022, 03:58:56 pm »

Nemačka predviđa prvu isporuku IRIS-T SLM Ukrajini u oktobru

Ambasador Nemačke u Ukrajini Anka Feldhusen rekla je da Nemačka može da isporuči Ukrajini prve IRIS-T SLM sisteme srednjeg dometa zemlja-vazduh u oktobru ovog meseca.

U intervjuu Evropskoj pravdi, nemački ambasador je naveo da se isporuka prvog PVO sistema IRIS-T SLM očekuje u oktobru, iako je pre toga ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izvestila da se isporuka očekuje do kraja leta ili u septembru.

Ambasador je dodao da nemačka vlada može da isporuči Ukrajini četiri IRIS-T SLM sistema protivvazduhoplovne odbrane.

„Zaista se nadam da će drugi sistem biti tu do kraja ove godine, a ostatak početkom sledeće godine“, rekla je Feldhusen.

Nemački dnevnik Bild je ranije objavio da bi sistemi IRIS-T SLM, koje je napravio privatni nemački proizvođač oružja Diehl Defense, mogli da budu raspoređeni u Ukrajini od novembra.

Prema Diehl Defense-u, IRIS-T SLM je sistem protivvazduhoplovne odbrane za kopneno lansiranje sa nadograđenom verzijom rakete IRIS-T koja oprema borbene avione brojnih zemalja širom sveta. U kombinaciji sa raznim radarskim i komandnim sistemima, IRIS-T SL nudi mogućnosti i prednosti naprednog sistema protivvazduhoplovne odbrane. Ceo sistem IRIS-T SLMje po prvi put uspešno testiran 2014. godine u prisustvu međunarodnih predstavnika.

Sistem može da lansira rakete na udaljenosti od 40 kilometara (25 milja) za obaranje borbenih aviona, helikoptera ili projektila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* IRIS SLM za ukr.png (679.32 KB, 846x494 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #3 on: October 11, 2022, 02:31:23 pm »

Prema navodima i fotografijama sa društvenih mreža, komponente novog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM, počele su da stižu u Ukrajinu.
Prema svemu sudeći, pritisak da se sredstva što pre dopreme Ukrajini, uslovila su isporuku sistema prvobitno namenjenih Egiptu, pa se čak ni šema kamuflažnog bojenja nije stigla promeniti....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

IRIS-T SLM u Egiptu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IRIS u ukr 1.jpg (54.44 KB, 1280x693 - viewed 2 times.)

* IRIS u ukr 2.jpg (59.73 KB, 1280x697 - viewed 2 times.)

* IRIS u ukr 3.jpg (57.32 KB, 1280x694 - viewed 2 times.)

* IRIS Egipat.jpg (188.58 KB, 1345x913 - viewed 2 times.)
« Last Edit: October 11, 2022, 02:50:27 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #4 on: October 12, 2022, 10:53:54 am »

Pisali smo već ovde o potencijalnoj i sada već i stvarnoj nabavci raketnih sistema PVO IRIS-T SLM od strane Ukrajine.
Pisali smo i o mogućnostima ovog sistema i kako bi on mogao pomoći Ukrajini u ovom ratu.

Ali da vidimo i jedan pogled sa ruske strane.


Vojni istoričar je govorio o tehničkim karakteristikama sistema PVO IRIS-T

O tehničkim karakteristikama PVO sistema IRIS-T govorio je vojni istoričar Knutov

Vojni istoričar Jurij Knutov je 11. oktobra govorio za Izvestiju o tehničkim karakteristikama sistema PVO IRIS-T SLM.

Ranije u toku dana, magazin Der Spiegel objavio je da je Nemačka isporučila Ukrajini prvi od četiri sistema PVO IRIS-T SLM koje je obećao Berlin.

„Sistem IRIS-T je zasnovan na američkim projektilima vazduh-vazduh. Rakete imaju niz karakteristika - glavna stvar je da mogu da izdrže veoma velika preopterećenja i mogu imati dve vrste glava za navođenje - termalnu glava za navođenje, sa optičkom identifikacijom slike ili radarsku glavu za navođenje ", rekao je Knutov.

On je napomenuo da je prednost kompleksa to što koristi princip dejstva „ispali i zaboravi”.

„Odnosno, radar pronađe cilj, zatim informacija ide do rakete u glavi za navođenje koja zahvati metu, lansira se i tada već sama raketa juri ka cilju“, objasnio je istoričar.

Takođe je rekao da je u poređenju sa američko-norveškim kompleksom NASAMS, IRIS potpuno mobilan. Prema rečima Knutova, NASAMS treba da skine lansere, spusti ih na zemlju i tek onda lansira. Ovo traje najmanje 15 minuta, što čini kompleks ranjivim. IRIS je lišen ovog nedostatka.

„Oba kompleksa mogu da rade sa drugim radarskim stanicama, kompleksima zemalja NATO-a. Ali sa ukrajinskim sistemima – to su sistemi S-300P, S-300V – oni se ne povezuju, stoga ne mogu biti uključeni u jedinstveni sistem PVO Ukrajine. Oni mogu da rade samo odvojeno, što zahteva posebno određivanje ciljeva i ograničava borbene sposobnosti“, dodao je stručnjak.

On je pretpostavio da Ukrajina kupuje ove sisteme uglavnom za borbu protiv krstarećih raketa i dronova.

Koliko će to biti efikasno, vreme će pokazati, jer ni jedan ni drugi kompleks još nisu učestvovali u stvarnim neprijateljstvima“, zaključio je Knutov.

Dan ranije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok rekla da Nemačka čini sve da ojača protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIS Izv.jpg (80.23 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 610


« Reply #5 on: October 12, 2022, 04:27:44 pm »


"Fire and forget". tj. "ispali i zaboravi" možda neki ukrajinski oficiri mogu protumačiti da je za borbenu upotrebu i rukovanje sistemom Iris-T, gde je T valjda za "terrestrial", tj. kopneni, nepotrebna posebna i dugotrajna obuka, nego da ti je to kao u igrici - stiskanje dugmića - gumbića. Pošto Ukrajina katastrofalno "nema vremena", verovatno će celokupna ili većinska posluga sistema biti sastavljena od oficira i podoficira NATO saveznika. To će možda značiti  i da ti ljudi ne smeju dopustiti sopstveno zarobljavanje ili dokaze svoga prisustva i rada. To onda može značiti povećanu verovatnoću ili čak izvesnost da se neki neće živi vratiti kućama.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #6 on: October 12, 2022, 04:36:17 pm »


"Fire and forget". tj. "ispali i zaboravi" možda neki ukrajinski oficiri mogu protumačiti da je za borbenu upotrebu i rukovanje sistemom Iris-T, gde je T valjda za "terrestrial", tj. kopneni, nepotrebna posebna i dugotrajna obuka, nego da ti je to kao u igrici - stiskanje dugmića - gumbića. Pošto Ukrajina katastrofalno "nema vremena", verovatno će celokupna ili većinska posluga sistema biti sastavljena od oficira i podoficira NATO saveznika. To će možda značiti  i da ti ljudi ne smeju dopustiti sopstveno zarobljavanje ili dokaze svoga prisustva i rada. To onda može značiti povećanu verovatnoću ili čak izvesnost da se neki neće živi vratiti kućama.

Ukrajina ima "dovoljno" oficira i podoficira koji su služili na sistemima S-300PT/PS/V, Buk, Osa, Neva itd...
Za njih bi ovaj sistem trebao biti relativno jednostavan za rad. Ovo je sistem bez nišanskog radara. Samo osmatrač "vrti", operator označi cilj, automatika prosleđuje informacije na lanser i rakete (sistem INS) i ide "pusk". Nikakvo dalje praćenje cilja (ili raketa) nije potrebno. Već radiš na novom cilju.
Znatno jednostavnije za rad. Ameri i Zapad zato i potenciraju ovakve sisteme bez klasičnog nišanca i sa raketam sa aktivnom radarskom glavom ili sa IC glavom + opciono INS.

Rus i dalje radi pretežno sa radio-komandno vođenim raketama i vođenjem kroz projektil, što znači u određenom smislu ipak složeniji rad (ali i veće domete), mada je automatizacija procesa rada u novijim sistemima i kod Rusa znatno napredovala.

Ali recimo prvi "prvcati" Patriot je gotovo mogao samostalno da radi. Operatori da sede i malte ne "čitaju novine" unutra. To ima svojih značajnih prednosti, ali i mana.... Wink
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 610


« Reply #7 on: October 12, 2022, 05:39:40 pm »Sistem Iris je prvo razvijan kao LeFlaSys - laki protivavionski sistem, sa telom rakete Sidewinder i usavršenom GSN Stingera. Razvojem je raketa dalje usavršena, kao i GSN, a domet povećan. Najpre je zamišljena kao AA raketa koju nose avioni, pa i helikopteri. Zatim je prepoznat potencijal u zemaljskoj varijanti, pa je najzad dobijen odličan sistem kratkog do srednjeg dometa. Ako se oslanja na vizuelno osmatranje  domet je svakako daleko manji od pomenutih 40km - ne više od deset, ako i toliko. Ako se koristi zemaljski IRST sistem osmatranja onda se situacija radikalno menja i "izlazi" se do krajnjih granica dometa. Odsustvo zračenja radio spektra je svakako sjajna stvar, ali sigurno ima i mana. Tu se završava moja obaveštenost, a formalnog znanja ionako nemam uopšte.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #8 on: October 31, 2022, 08:50:48 am »

Nemački sistem PVO IRIS-T pokazao je nisku efikasnost u pozadini napada na Kijev

Ruske trupe su 31. oktobra ponovo podvrgle vojne i energetske objekte masovnim udarima na teritoriji raznih regiona Ukrajine. Veliki broj pogodaka zabeležen je i u glavnom gradu zemlje Kijevu. Najmanje deset, što potvrđuje i gradonačelnik Kličko.

Usled ovoga, interesantno je pitanje upotrebe zapadnih sistema PVO IRIS-T. Ranije je Nemačka prenela kompleks Ukrajini. Premijer Ukrajine Denis Šmihal se divio mogućnostima IRIS-T. On je posebno naveo da je 9 od 10 protivvazduhoplovnih raketa pogodilo ciljeve.

Ispostavilo se da sve nije tako jednostavno... Video snimak iz Kijeva, objavljen na Telegramu, pokazuje da IRIS-T nije bio u stanju da odbije raketne napade na Kijev. Efikasnost kompleksa je izuzetno niska na fonu niza pogodaka na ciljeve od strane Oružanih snaga RF.

Ranije su se pojavile informacije da su rakete nemačkog kompleksa, promašivši ciljeve, pale na stambena naselja ukrajinske prestonice.

Inače, Zapad bi trebalo ozbiljno da razmisli šta su zapravo njihovi dobro reklamirani i skupi sistemi PVO.

Zanimljivo je i kako će predstavnici ukrajinskih vlasti i „glave koje govore“ poput Alekseja Arestoviča, savetnika Kancelarije predsednika Ukrajine, sada komentarisati dolaske i rad zapadnih sistema PVO.

Istina, moguće je da će ukrajinske vlasti posle današnjih napada na Kijev i druge gradove zahtevati od Zapada još više sistema PVO. Ali ima li smisla u trenutnoj situaciji...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


Ostaci raketa IRIS-T nedaleko Kijeva. Primeti se aktivirana bojeva glava:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IRIS-T.png (242.32 KB, 802x540 - viewed 1 times.)

* IRIS u borbi 1.jpg (122.55 KB, 960x1280 - viewed 3 times.)

* IRIS u borbi 2.jpg (393.42 KB, 960x1280 - viewed 3 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 517


« Reply #9 on: October 31, 2022, 05:39:31 pm »

Нисам стручњак за ПВО, али овај немачки ПВО систем је још у фази тестирања. Његова употреба у Украјини би се могла назвати "трупно испитивање" у реалним условима. Можда није добар за крилате ракета. Можда ће бити бољи у дејству против авиона и хеликоптера? Можда га треба "спарити" са лаким артиљеријским системима ПВО? А можда га треба вратити на дораду...
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 610


« Reply #10 on: October 31, 2022, 06:49:43 pm »


IRIS-T (prvobitno LeFlaSys) pominje se kao sistem u razvoju još od 2000. godine.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #11 on: January 19, 2023, 02:48:38 pm »

Hensoldt iz Nemačke isporučuje TRML-4D radare visokih performansi ukrajinskoj vojsci

Tomas Miler, izvršni direktor Hensoldt-a, rekao je: „Ovaj zaključak ugovora je ne samo zbog odličnih operativnih rezultata koji su zabeleženi nakon razmeštanja u zemlji, što dalje jača odbrambene kapacitete Ukrajine. Radari za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu štite živote i mi smo ponosni smo možemo da isporučimo preko potrebnu opremu u kratkom roku."

TRML-4D koristi najnoviju tehnologiju radara aktivnog elektronsko skeniranog niza (AESA) sa višestrukim digitalno oblikovanim snopovima. Sposoban je da otkriva, prati i klasifikuje različite vrste vazduhoplovnih ciljeva, sa fokusom na male, brze i nisko leteće i/ili manevarske krstareće rakete i avione, kao i helikoptere. Osigurava brzo otkrivanje i praćenje oko 1.500 ciljeva u radijusu do 250 km.

Hensoldt ima decenije iskustva sa radarskim sistemima za protivvazduhoplovnu odbranu i aktivno pokreće dalji razvoj ključnih tehnologija u ovoj oblasti. Portfolio kompanije takođe uključuje Twinvis pasivni radar, porodicu proizvoda Spexer i radare za obezbeđenje brodskog i vazdušnog saobraćaja. Hensoldt isporučuje, između ostalog, radare za nove fregate i korvete nemačke mornarice, za nadzor vazdušnog prostora i za kontrolu prilaza na aerodromima nemačkih oružanih snaga.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* TRML-4D radar.jpg (61.46 KB, 925x609 - viewed 2 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 517


« Reply #12 on: January 21, 2023, 09:13:09 pm »

Готово да сам сигуран да су радари испоручени како би се проверили у реалној борбеној ситуацији. Нема боље рекламе од евентуалног успешног коришћења и резултата. Ако се покажу као ефикасни, отпорни на ометање и дејство противрадарским пројектилима, ићи ће "као алва" на тржишту.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #13 on: February 05, 2023, 05:39:49 pm »

Nemačka traži od Švedske kupovinu raketnih sistema PVO IRIS-T na guseničnoj šasiji za Ukrajinu

Prema informacijama koje je nemački list „Špigl“ objavio 2. februara 2023. godine, nemačka vlada je zatražila od švedske vlade da kupi guseničnu verziju mobilnog raketnog sistema PVO IRIS-T za Ukrajinu

Nemačka je već isporučila Ukrajini jedan protivvazduhoplovni raketni sistem IRIS-T, a u narednih nekoliko nedelja biće isporučena još 3 sistema PVO. Nemačka verzija IRIS-T zasnovana je na vojnoj šasiji kamiona, dok je švedska verzija zasnovana na Bvs 410, švedskom guseničnom amfibijskom oklopnom vozilu za sve terene koje proizvodi BAE Systems Land Systems Hagglunds.

IRIS-T je razvijen u četiri verzije uključujući IRIS-T SL (verzija kratkog dometa), IRIS-T SLS (verzija kratkog dometa sa dometom od 12 km), IRIS-T SLM (verzija srednjeg dometa) i IRIS-T SLX, verzija dugog dometa sa dometom do 80 km i maksimalnom visinom od 30 km.

Švedska vojska je opremljena sa IRIS-T SLS postavljenim na guseničarsku šasiju terenskog amfibijskog guseničara BvS10. Jedinica za lansiranje se sastoji od dva guseničara spojena zajedno posebnim zglobnim mehanizmom za spajanje. Prednje vozilo se koristi kao pogonska jedinica sa 2,5 m2 unutrašnjeg prostora, dok zadnje vozilo nosi stanicu za lansiranje raketa uključujući četiri rakete spremne za ispaljivanje.

Lansirne jedinice IRIS-T SLS iz Diehl Defense-a predala je švedska agencija za nabavku FMV puku protivvazduhoplovne odbrane u Halmstadu u avgustu 2019. Prema vojnim informacijama iz otvorenih izvora, trenutno, švedske oružane snage imaju ukupno 8 lansirnih jedinica IRIS-T SLS.

IRIS-T SLS (Surface Launch Sistem) je varijanta rakete vazduh-vazduh IRIS-T koja se lansira sa zemlje koja je konstruisana za upotrebu protiv vazduhoplovnih i zemaljskih ciljeva. IRIS-T SLS je verzija kratkog dometa u porodici raketa zemlja-vazduh IRIS-T koja ima maksimalni domet gađanja od 10 (12) km i visinu do 5 km. Dizajniran je za efikasno angažovanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica (BPL), krstarećih projektila.

Projektil sisema IRIS-T SLS je opremljen naprednim tragačem i sistemom za kontrolu vektora potiska, koji mu omogućava da gađa ciljeve pod velikim uglovima napada i pruža visoko precizno navođenje cilja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIS guseničar 1.png (485.36 KB, 799x532 - viewed 3 times.)

* IRIS guseničar 2.png (590.06 KB, 610x435 - viewed 3 times.)

* IRIS guseničar 3.jpg (263.9 KB, 1500x1001 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 113« Reply #14 on: February 14, 2023, 03:19:17 pm »

Ne mogu avioni, ali može PVO: Ukrajincima stiže "IRIS-T" za odbranu

Nemačka će isporučiti Ukrajini još dva sistema protivvazdušne odbrane „IRIS-T“ sledećeg meseca, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus po dolasku na sastanak ministara odbrane zemalja NATO-a.

- Prema mojim informacijama, to će se desiti u narednih mesec dana. Ali to zavisi i od mogućnosti odbrambene industrije - precizirao je Pistorijus.
Nemački ministar je dodao da je u Nemačkoj do sada obučeno oko 1.200 ukrajinskih vojnika za rukovanje različitim borbenim sistemima. Po njegovom mišljenju, obuka ukrajinskih vojnika je „od centralnog značaja“.

- Samo u Nemačkoj je do danas već 1.200 vojnika Ukrajine prošlo specijalnu obuku za rukovanje borbenim sistemima, bilo da se radi o (višecevnim raketnim sistemima) „mars“, (sistemima za protivraketnu odbranu) „patriot“, (borbenim vozilima pešadije) „marder“ ili, kako što je sada slučaj, (tenkovima) „leopard“ - rekao je Pistorijus.

„Oružje bez obuke nikome neće pomoći“, konstatovao je on.


Izvor
« Last Edit: May 23, 2023, 08:26:53 pm by Brok » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.