PALUBA
July 22, 2024, 09:17:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, razvoj i nabavke  (Read 12086 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 878« Reply #30 on: June 08, 2023, 01:28:37 pm »

Geolocirali ga "dokoni" ljudi ... u pitanju je Hersonska oblast, 30km od najbližih ruskih položaja (možda pre poplava)!


* photo_2023-06-08_13-39-07.jpg (108.92 KB, 1280x648 - viewed 3 times.)

* photo_2023-06-08_13-40-17.jpg (177.06 KB, 1280x588 - viewed 6 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 592


« Reply #31 on: June 09, 2023, 04:56:33 pm »

У вези ангажовања украјинске ПВО у заштити трупа које су практично већ кренуле у офанзиву. Из онога што је до сада доступно више је него очигледно да им је ПВО затајила. Да ли је то последица слабости организације, недостатка потребног броја ракетних система или то што су Руси делом онеспособили ове системе (као у конкретном случају ИРИС-Т) а делом пасивизирали електронским ометањем ја не знам поуздано. вероватно од свега помало. А вероватно и промењена руска тактика употребе авијације. Руска авијација, посебно хеликоптери активно дејствују у одбијању украјинских напада и уништавању оклопних ударних група и у неколико наврата су дали кључни допринос у досадашњим успешним нападима на украјинске оклопне групе. За сада, колико се може пратити ни једна руска летелица није оборена. За разлику од раније.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #32 on: June 13, 2023, 01:49:32 pm »

Nemačka planira kupovinu 6 sistema protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T

BERLIN, 13. juna (Rojters) – Nemačka namerava da kupi 6 sistema protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T za svoje vazduhoplovstvo po ukupnoj ceni od oko 900 miliona evra (971,73 miliona dolara), rekao je Rojtersu izvor odbrane uoči konačne odluke zakonodavaca u sredu.

Berlin je do sada kupio 2 sistema IRIS-T koje je Diehl izradio za Ukrajinu i obavezao se da će poslati još 2 sistema u Kijev, ali još nije opremio svoje snage njima.

Sa dometom od oko 40 kilometara (25 milja) i pogledom od 360 stepeni, sistem IRIS-T SLM je jedan od najželjenijih oružja koje je Berlin isporučio Kijevu.

Posetioci gledaju IRIS-T SLM, nemački sistem protivvazduhoplovne odbrane kompanije Diehl, prikazan na ILA Berlin Air Show 2022 u Berlinu, Nemačka, 22. juna 2022. REUTERS/Fabricio Bensch:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* IRIS-T SLM Ger.png (514.26 KB, 742x496 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #33 on: August 01, 2023, 08:01:57 pm »

Izviđači Oružanih snaga Rusije uništili su ukrajinski raketnog sistem PVO IRIS-T SLM uz pomoć „Lanceta“

Ruska izviđačka grupa „Dnjepar“ uništila je ukrajinski protivvazduhoplovni raketni sistem IRIS-Tkamikaza dronom „Lancet“. Snimak napada 1. avgusta objavljuje Izvestia.

Posle pogađanja Lancetom, gust dim je počeo da se diže iznad lansera sistema PVO.

Ukrajinski militanti pokušali su da sakriju sistem PVO i zakamuflirali ga u šumskoj plantaži. Izviđači grupe Dnjepar otkrili su položaj neprijatelja.

Ruski borci su usmerili Lancet na koordinate kompleksa. Oprema je uništena direktnim pogotkom.

Neposredno pred pogotak i trenutak pogotka:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Ipak moram dodati lični komentar. Gotovo je sigurno da je ovde lanser sistema IRIS-T SLM ipak samo oštećen. Naime, Lancet se verovatno aktivirao na neku od datalink antena na lanseru ili na obližnje rastinje i samo bočno oštetio desni paket lansirnih kontejnera. Oštećenje nije bilo dovoljno ni da se rakete zapale.
Ukrajinci su uspeli da spuste lansirnu stanicu u marševski položaj i da ponovo maskirnim mrežama zakamufliraju oruđe na drugoj lokaciji na koju su prevezli oruđe. Na fotografijama koje su naknadno objavljene, vide se lakša oštećenja i udubljenja na desnom paketu lansirnih kontejnera.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na kraju da kažem da su pojedini ukrajinski izvori tvrdili tokom dana da se radi o maketi, međutim već iz samog čina pogotka, a pogotovo nakon kasnijih snimaka pomerenog i kamufliranog oštećenog lansera, sasvim je jasno da se radi o "pravom" lanseru, koji je ovaj put, čini se, ipak imao sreće.


* Iris pred pogodak.png (287.92 KB, 539x310 - viewed 212 times.)

* Iris T trenutak pogotka.png (275.9 KB, 544x328 - viewed 211 times.)

* Iris T nakon pogotka 1.jpg (118.47 KB, 1178x716 - viewed 5 times.)

* Iris T nakon pogotka 2.jpg (51.93 KB, 893x717 - viewed 2 times.)
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 719


« Reply #34 on: August 02, 2023, 09:04:42 am »

Ovaj sistem ima dosta mali domet i kao što vidimo je vrlo osjetliv na dejstvo malih dronova. Kao svi PVO sistemi. Kada se ovaj sistem premešta iz jednog na drug položaj, treba imati podrški nekih protivdronskih sisteama (ometanje, Gepard, mistral ....)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #35 on: August 02, 2023, 06:45:45 pm »

Egipatski protivvazduhoplovni raketni sistem kratkog do srednjeg dometa IRIS-T SLM, na ispitivanjima, koja uključuju i vežbovna bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. U ovom video snimku vidimo gađanje i obaranje dve mete bespilotne letelice.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #36 on: August 02, 2023, 07:45:31 pm »

Na društvenim mrežama pojavio se novi video za koji se tvrdi da prikazuje pogađanje još jednog lansera sistema PVO ukrajinske vojske IRIS-T SLM od strane drona kamikaze Lancet.

Na snimku, doduše, ne vidimo epilog.Lični komentar: sve je više snimaka sistema poput IRIS-T SLM, čak smo videli i sistem Spada, koji se "guraju" u prednje redove fronta i "dobijaju po nosu". Sa druge strane, već nekoliko meseci nismo videli "čestit" snimak ukrajinskih raketnih sistema PVO Buk-M1, pa čak ni Ose u borbenom dejstvu. Jedino se Strela-10 i dalje može videti na snimcima. Iako je moguće da je to i deo zapadne "agende" ka propagiranju zapadnih sistema PVO i/ili način pritiska Ukrajine na Zapad radi isporuke dodatnih sistema PVO, mogu se izvući i drugi zaključci. Na primer, da li ovo znači da su resursi raketa Buk-M1 stvarno pri kraju? Obzirom da za Osu nismo imali napise da su rakete deficitarne, a i te rakete se znatno lakše mogu nabaviti od više korisnika nekadašnjeg Varšavskog pakta, moguće je da je jednostavno uništen ili onesposobljen najveći deo ovih mobilnih raketnih sistema trupne PVO.

Takođe, iako to nisu sistemi namenjeni "prednjem frontu", dugo nismo videli ni sisteme S-300PS, samohodnu verziju, a znamo od ranije da je onesposobljeno možda čak do 70% diviziona, a i ovde su rakete "deficitarne".

Jedino je još verovatno da se koristi S-300PT, ali u dubini teritorije oko Odese i još dublje, zbog svoje relativno "statičnosti", ali i ovde je deficit raketa problem, jer oba sistema i S-300PS i PT koriste iste rakete 5V55R.

Sistem velikog dometa S-200V se, kako je već jasno, koristi za lansiranje na ciljeve na zemlji, sa, za sada, veoma niskom preciznošću.

Takođe, počeli su se i pojavljivati snimci ukrajinskih lansera sistema Neva na ratištima Ukrajine....Možda uskoro vidimo i Kub-ove i Hawk-ove i još neke, već "zaboravljene" sisteme iz perioda Hladnog rata i postojanja SSSR?

Očigledno je da isporuke novih sistema PVO sa Zapada ne stižu dovoljno brzo u odnosu na dinamiku onesposobljavanja sistema iz sovjetskog perioda, a i kada stignu, postavljaju se u pozadinu (pre svega Patriot i verovatno i SAMP/T) pa ne mogu dovoljno (ako ikako) pomoći Ukrajincima oko borbe na prvoj liniji fronta sa bespilotnim letelicama, kamikaza dronovima, precizno navođenim projektilima i na kraju i niskoletećim helikopterima sa protivoklopnim projektilima.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #37 on: August 18, 2023, 02:49:15 pm »

Kakav je raketni sistem PVO IRIS-T SLS, koji je Nemačka prvi put isporučila za PVO Ukrajine?

Koliko je moćan ovaj kompleks i da li postoje zemlje koje imaju takav sistem PVO u službi?

Nemačka vlada je danas najavila prebacivanje još jedne partije vojne pomoći Ukrajini. Ova serija je uključivala, posebno, dva lansera sistema PVO kratkog dometa IRIS-T SLS (preneti po prvi put), skoro 5,5 hiljada dimnih 155 mm granata, 10 prenosnih radara tipa GO12, 4 teška tegljača tipa HX81 i osam utovarivača nosivosti 15 tona.

Prvo prebacivanje sistema PVO kratkog dometa IRIS-T SLS iz Nemačke je važan događaj za Ukrajinu. Nemačka vlada ukazuje da je od sada planirano da se Ukrajini prebaci 22 lansera IRIS-T SLS i neimenovana zaliha raketa za njih, koje bi trebalo da budu preuzete iz skladišta Bundesvera i proizvedene po posebnoj narudžbini od Nemačke industrije. Stoga se ovde vredi posebno fokusirati na karakteristike kompleksa IRIS-T SLS.

Posebnost ovog sistema PVO je u tome što su svi njegovi elementi smešteni na jednoj platformi - guseničnoj zglobnoj amfibiji BvS 10 proizvođača BAE Systems. U ovom kompleksu se nalaze četiri lansera za rakete IRIS-T, domet i visina gađanja cilja su do 10 km, odnosno do 6 km. Za navođenje projektila koristi se radar Giraffe, koji se nalazi u prednjem delu mašine i ima domet detekcije cilja do 25 km, odnosno visinu do 10 km.

Ali sam algoritam za navođenje rakete IRIS-T je zanimljiv, jer kombinuje upotrebu satelitske navigacije, inercijalnog sistema navođenja, primanja oznake cilja sa radara i direktnog navođenja na cilj sa infracrvenim sistemom samonavođenja.

Na osnovu podataka The Military Balance 2023, do sada je samo Švedska imala sistem PVO kratkog dometa tipa IRIS-T SLS (osam lansirnih jedinica, pod lokalnom oznakom RBS98).

Sam Bundesver u segmentu kompleksa kratkog dometa koristi sistem PVO Ozelot na šasiji vazdušno-desantnog vozila Wiesel 2 koji može da koristi rakete lakih prenosnih raketnih sistema Stinger ili Mistral.

Nakon ovog opisa sistema IRIS-T SLS, treba napomenuti da 2 lansera u Ukrajinu stižu na drugačijem nosaču. Dakle, umesto na zglobnom guseničnom vozilu, lanser je ugrađen na točkašku šasiju. Ostali detalji poput način uvezivanja u sistem nije objavljen, ali će se verovatno ići na uvezivanje sa postojećim sistemima na točkaškoj šasiji IRIS-T SLM, kratkog do srednjeg dometa, a koje Ukrajina već koristi.

Elementi osnovne verzije sistema IRIS-T SLS na zglobnom guseničnom vozilu:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

A sada i izgled isporučenih lansera IRIS-T SLS na točkaškoj šasiji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIS-T SLS1.jpg (122.82 KB, 1200x650 - viewed 2 times.)

* IRIS-T SLS2.jpg (67.63 KB, 980x581 - viewed 2 times.)

* IRIS-T SLS3.jpg (44.96 KB, 1200x650 - viewed 2 times.)

* IRIS-T SLS for Ukraine 1.jpg (56.17 KB, 620x349 - viewed 2 times.)

* IRIS-T SLS for Ukraine 2.jpg (177.44 KB, 1200x902 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #38 on: September 06, 2023, 04:39:34 pm »

Šta je protivraketni sistem IRIS-T koji je isporučen Ukrajini: Okosnica evropske protivvazdušne odbrane?

Na širem području Kijeva PVO-sistem "Made in Germany" štiti ljude i takozvanu kritičnu infrastrukturu od ruskih dronova Šahed, a pre svega svega od krstarećih raketa tipa Kalibr

Nemačka je isporučila Ukrajini protivraketni sistem IRIS-T SLM koji se pokazao kao veoma efikasan. Sistem bi mogao da postane okosnica evropske protivvazdušne odbrane i trenutno se testira na Baltičkom moru.

Vojni poligon Bundesvera Todendorf nalazi se direktno uz Baltičko more. To je klasični poligon za vežbe, a nedavno je tamo, pored starih zgrada od cigle, postavljen kompleks kontejnera. Bundesver i industrija naoružanja formirali su tu centar za obuku za sisteme protivvazdušne obrane. Kad govori o tome, komandant nemačkog vazduhoplovstva i PVO Ingo Gerharc koristi samo superlative.

IRIS-T SLM:On ne smatra da je saradnju industrije i nemačke vojske suviše bliska, a posebno hvali odnose sa nemačkim porodičnim preduzećem "Dil difens" (Diehl Defence), koja je dovela do ubrzanja proizvodnje PVO-sistema.

Zadovoljan je i brzinom nabavke sistema IRIS-T za Bundesver. Ugovor je potpisan u junu ove godine, a prvi sistem bi u Bundesver trebalo da stigne u oktobru sledeće. Do 2027. bi nemačka vojska trebalo da ima šest takvih PVO-sistema.

IRIS-T SLM u ratu u Ukrajini

Ukrajini su do sada isporučena dva sistema IRIS-T, a treći bi trebalo na jesen. Na širem području Kijeva PVO-sistem "Made in Germany" štiti ljude i takozvanu kritičnu infrastrukturu od ruskih dronova Šahed, a prije svega svega od krstarećih raketa tipa Kalibr.

Do sada je nemački sistem oborio više od 110 ruskih raketa i dronova, kaže Harald Bušek, jedan od direktora u preduzeću "Dil difens". Tokom proleća ove godine sistem je čak odjednom onemogućio ruski napad s 13 dronova. IRIS-T, naime, može istovremeno da gađa više ciljeva.

Bušek je istovremeno impresioniran time koliko Ukrajinci profesionalno rukuju protivraketnim sistemom iz Njemačke. Oni ne koriste maksimalnu udaljenost od 40 kilometara, već uprkos opasnosti čekaju dok se ruske rakete približe na 30 kilometara ili bliže. Tek tada ih obaraju. Time povećavaju sigurnost pogotka koja je oko Kijeva navodno "sto posto".

Nemački PVO-sistem koristi se u najtežim ratnim uslovima. Ako se pritom pojave problemi, Ukrajinci mogu direktno da pozovu proizvođača. A proizvođač s druge strane koristi ideje ukrajinskih vojnika kako bi sistem još bolje prilagodio potrebama korisnika. Od toga profitira i Bundesver. Razmenjuju se iskustva o tome kako se sistem konkretno koristi.

IRIS-T SLM na putu da postane izvozni hit

Uspesi u Ukrajini zainteresovali su i druge za nemački PVO-sistem. Za firmu "Dil difens" to znači posao vredan milijarde. Firma inače ne želi da otkrije kolika je zvanična cena, samo kažu da se povećavaju kapaciteti proizvodnje kako bi u idućoj godini mogli da proizvedu do 500 raketa, a do 2025. osam kompletnih sistema koji se sastoji od radara, komandnog centra i lansera raketa.

IRIS-T SLM mogao bi da postane nemački izvozni hit. Zato je sa tačke gledišta firme "Dil difens" razumljivo što su, zajedno sa Bundesverom, u rekordnom roku izgradili centar za obuku, hale i betonsku pistu, kako bi tu moglo da se vežba na sistemima koji su postavljeni na tri teretna vozila.

"Evropska akademija protivvazdušne odbrane"

Nemačka vojska uočava prednosti u saradnji sa industrijom, jer, kako smatraju, IRIS-T SLM bi trebalo da postane važan deo evropskog protivraketnog štita. Nemački kancelar Olaf Šolc je u svom govoru o budućnosti Evrope pre godinu dana u Pragu najavio tzv inicijativu "Evropski nebeski štit" (European Sky Shield) koja počinje da se ostvaruje kroz centar za obuku "Evropska akademija protivvazdušne odbrane" (European Air Defence Academy) na Baltičkom moru.

Bundesver želi da prednjači i nada se međunarodnoj saradnji. Komandant nemačkog PVO-a Gerharc želio bi da što više nacija koristi sistem IRIS-T i da vojske međusobno sarađuju.

Do sada je PVO-sistem, IRIS-T SLM i novi centar za obuku obišlo 14 inspektora vazduhoplovstava iz drugih zemalja. Neki su već pokazali interesovanje za taj sistem -ali najvažniji nemački partner, Francuska, nije bila među njima. Ona očigledno žele da nastavi da radi na sopstvenim sistemima protivvazdušne odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 5514789_irist-slm_ls.jpg (45.53 KB, 1000x666 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #39 on: September 11, 2023, 07:51:32 pm »

Potpisano: Kupuju nemački raketni sistem PVO

Estonija i Letonija potpisale su danas sa Nemačkom sporazum o kupovini raketnog sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa.

To otvara put za dve baltičke zemlje da se pridruže zajedničkom sistemu PVO koji je Nemačka predložila prošle godine.

Sporazum je potpisan na sastanku ministara odbrane u nemačkom gradu Retenbahu i uključuje, kako su naveli zvaničnici, prodaju odbrambenih sistema IRIS-T u vrednosti od milijardu evra koje proizvodi nemačka kompanija Diehl defense, preneo je Rojters.

Estonija i Letonija su ranije potpisale pisma o namerama da se pridruže Inicijativi Nebeski štit, zajedničkom sistemu protivvazdušne odbrane koji je Nemačka predložila 2022. godine nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine.

Projekat trenutno uključuje 16 država članica NATO, Švedsku pozvanu u NATO, kao i neutralne države Austriju i Švajcarsku.

Potpisivanjem današnjeg sporazuma Nemačka će zameniti SAD kao najvećeg odbrambenog partnera Estonije, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Letonska ministarka odbrane Inara Murniece rekla je da je za njenu zemlju to bila najveća vojna kupovina od sticanja nezavisnosti.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozdravio je zajedničku kupovinu rekavši da će to "bez sumnje ojačati evropsku protivvazdušnu odbranu".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Diehl-Defence-IRIS-T-SLM.jpg (92.34 KB, 1200x600 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #40 on: September 13, 2023, 09:53:16 am »

Austrija zajedno sa Nemačkom nabavlja sisteme za protivraketnu odbranu

„Nebeski štit“ postaje konkretan: Savezna vojska će u narednih nekoliko godina potrošiti dve milijarde evra na kopnenu protivvazdušnu odbranu. Sada je jasno koji sistem će biti kupljen.

Učešće Austrije u evropskoj PVO inicijativi „Sky Shield” (ESSI) postaje sve konkretnije. Savezna vojska će zajedno sa Nemačkom nabaviti osam vatrenih  jedinica sistema iz porodice „Iris-T“. Odgovarajući „Memorandum o razumevanju“ (MoR) uskoro će biti potpisan sa susednom zemljom. Ministarka odbrane Klaudija Taner (OVP) saopštila je to na konferenciji za novinare u utorak.

Komandanti vazduhoplovnih snaga 15 zemalja učesnica „Sky Shield-a” sastali su se prošle nedelje u Nemačkoj, odakle potiče inicijativa. Za stolom su bili i predstavnici oružarske kompanije Diehl Defense, proizvođača raketnog odbrambenog sistema Iris-T, koji koristi i Ukrajina „sa visokim stopama dejstva“. U ime Savezne vojske na sastanku je učestvovao načelnik vazduhoplovstva brigadir Gerfrid Promberger. Po prvi put je mogao da stekne uvid u konkretne planove partnerskih zemalja.

24 lansera raketa

„Ne radi se samo o zajedničkoj nabavci, već i o zajedničkoj obuci“, objasnio je Promberger u utorak. Ovo je adekvatno prema osoblju. Ideja je da se uspostavi evropska „škola protivvazduhoplovne odbrane“. Pored jeftine nabavke sistema, važna je i interoperabilnost i upotreba pod istim uslovima, objasnio je službenik.

Prema Prombergerovim rečima, Austrija će nabaviti ukupno osam vatrenih jedinica, što je prikazano i u "Planu rekonstrukcije 2032" Savezne vojske. Vatrena jedinica je modularna i sastoji se od taktičkog operativnog centra, tri raketna lansera sa po osam vođenih projektila, radarskog sistema i objekta za održavanje naoružanja i vojne opreme. Četiri sistema bi trebalo da imaju kratak domet (IRIS-T SLS, 15 do 20 kilometara), a 4 srednji domet (IRIS-T SLM, 40 do 50 kilometara). To znači da će biti kupljeno ukupno 24 raketna lansera.

Sistem testiran u borbi

„Ovo nije ofanzivno, već odbrambeno oružje“, rekao je Promberger. Pošto Austrija ima ogroman jaz u sposobnostima u kopnenoj protivvazdušnoj odbrani, oni se oslanjaju na isproban i testiran sistem. Ovo je „precizno, dostupno na tržištu i dokazano u borbi“, naglasio je brigadir. „Iris-T” je takođe izuzetno fleksibilan i može se pripremiti za rad i za marš u roku od nekoliko minuta.

Proizvođač već radi na modifikaciji sa dometima do 80 kilometara, kaže Promberger. Nalazi iz ukrajinskog rata se stalno uključuju u procene partnera „Sky Shield-a”.

podsetimo da su Estonija i Letonija u ponedeljak potpisale odgovarajući memorandum o razumevanju, a trebalo bi da sledi i Slovenija. Švedska i Egipat već koriste „Iris-T“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIS T-SLS aus1.jpg (300.84 KB, 1280x799 - viewed 2 times.)

* IRIS-T SLM aus2.jpg (234.54 KB, 1024x684 - viewed 0 times.)

* IRIS-T aus3.jpg (338.16 KB, 1334x876 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #41 on: September 17, 2023, 04:57:13 pm »

Bundestag raspravlja o mogućnosti prebacivanja novih sistema PVO u Ukrajinu, ali na privremenoj osnovi

Zapad nastavlja da snabdeva Ukrajinu raznim vrstama oružja i obučava ukrajinsku vojsku na njenim poligonima. Tokom sukoba, Kijev je dobio milijarde dolara vredno naoružanja, uključujući sisteme protivvazduhoplovne odbrane.

Prema rečima kopredsedavajućeg partije Unija 90/Zeleni i zamenika predsednika Odbora za odbranu Bundestaga Omida Nuripura, Berlin zajedno sa partnerskim zemljama razmatra mogućnost da Kijevu privremeno isporuči sisteme protivvazduhoplovne odbrane IRIS-T.

Vredi podsetiti da je Nemačka već isporučila slične sisteme Ukrajini. Poslanik Bundestaga je napomenuo da je Ukrajini za zaštitu vazdušnog prostora potrebno još više sistema PVO.

"Ukrajini je potrebno više sistema protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane. IRIS-T sistemi pomažu u zaštiti gradova, tako da je ovo važno."-  rekao je Nuripur u eteru nemačkog TV kanala ZDF.

Sistemi IRIS-T su nemačke proizvodnje i isporučeni su u druge zemlje EU, od kojih Berlin čeka saglasnost da ih privremeno prebaci u Ukrajinu. Istina, nejasno je ko će biti odgovoran ako ovo oružje uništi Rusija, što se može očekivati.

Nuripur nije naveo konkretne zemlje sa kojima Nemačka razgovara o transferu sistema PVO. Međutim, poznato je da su, pored Nemačke, ovi sistemi u upotrebi i u evropskim zemljama kao što su Švedska, Norveška i Austrija, uz buduće kupce Austriju, Letoniju i Estoniju. Razgovore o nabavci sistema iz porodice IRIS-T vode i Slovenija i Holandija. Takođe značajan kupac ovih sistema je i Egipat. (prim. Kubovac)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* man_7_t_mil_gl_iris-t_sl (1).jpg (59.22 KB, 800x600 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #42 on: September 18, 2023, 09:05:40 pm »

Prvi snimak vatrenog dejstva raketnog sistema PVO IRIS-T SLM u Ukrajini

Ukrajinska komanda RV i PVO poslednjih dana često izveštava o velikim uspesima u obaranju ruskih dronova tipa Shahed-131/136, kao i krstarećih raketa X-101/555/55 lansiranih sa ruskih strateških bombardera tipa Tu-95MS.

Te tvrdnje se naravno teško mogu proveriti i predmet su i redovne ratne propagande (koju vrše obe strane), ali danas je uz sve te tvrdnje po prvi put prikazan snimak dejstva raketnog sistema PVO IRIS-T SLM i to u noćnim uslovima. Ne može se sa sigurnošću tvrditi na koji cilj su rakete lansirane, ali ono što, kako se čini, snimak definitivno prikazuje jeste da je cilj pogođen uz potrošnju od dve rakete (ili su gađana dva cilja, a kod prvog lansiranja ne vidimo aktiviranje bojeve glave rakete, što bi moglo značiti da cilj nije pogođen).

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #43 on: September 27, 2023, 03:24:17 pm »

Ekspert je govorio o borbi protiv sistema PVO IRIS-T u Ukrajini

Protivvazduhoplovni raketni sistemi IRIS-T su najpogodniji sistemi za trupnu protivvazduhoplovnu odbranu koji trenutno ostaju u Ukrajini, rekao je za Izvestiju vojni ekspert i rezervni oficir PVO Vladislav Šurigin.

Ovako je prokomentarisao informacije izvora „Izvestija” prema kojima je 26. septembra, kao rezultat visokopreciznog udara Oružanih snaga Rusije, pogođeno najmanje jedno borbeno vozilo iz sličnog protivvazduhoplovnog sistema.

„Tamo praktično nema lakih sistema, ostao je jedan broj Bukova, ali su teški, neaktivni i malo ih je. Pošto su pretrpeli velike gubitke od dejstava naše avijacije, oni sada pokušavaju da simuliraju PVO“, objasnio je Šurigin.

Ova modernizacija sistema PVO se, prema rečima stručnjaka, sprovodi, između ostalog, pomoću baterija IRIS-T koje je Nemačka prenela u Ukrajinu. OSU je od njih stvorila mobilnu borbenu grupu koja, stalno menjajući lokaciju, pokušava da uhvati naše avione i vazdušno oružje.

„Lovimo ih, jer se rad ovakvog kompleksa ne može sakriti. Postoje način protivdejstava, postoje protivradarske rakete, postoji vazdušno izviđanje koje pokušava da utvrdi gde su ti položaji. To je igra mačke i miša i nije laka“, rekao je on.

Ekspert je primetio da Amerikanci pomažu IRIS-T da radi u Ukrajini.

„Oni dobijaju proaktivne obaveštajne podatke od NATO-a. Kompleks je dobar, ali stvaranje ovakvih grupa nije proizašlo iz želje za tim. Nemaju dovoljno sistema protivvazduhoplovne odbrane. Ali nemoguće je raširiti taktičke PVO grupe po celom frontu, biće rupa“, naglasio je on.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIS-T str.jpg (57.81 KB, 900x506 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #44 on: October 15, 2023, 07:35:31 am »

IRIS-T na oklopnom M113 – norveška ideja za koju se zainteresovala Grčka

Norveški Kongsberg u saradnji sa nemačkim Diehl-om predstavio je ove godine autonomni protivvazduhoplovni odbrambeni sistem koji izgleda vrlo zanimljivo.

Kongsberg je tek ove godine predstavio specifičnu verziju protivvazduhoplovnog raketnog sistema kratkog dometa IRIS-T SLS na modifikovanom oklopnom ACSV G5, koji je, u stvari, evolucija dobro poznatog M113A2. Ovaj sistem uključuje lansere projektila 2 x 2 i radar.

Radar je relativno nepoznat u Grčkoj-danski Weibel radar XENTA-M. 3D s dometom detekcije od 75 km i može otkriti vrlo male ciljeve kao što su dronovi i krstareće rakete. Inače, radar je veoma sličan i srodan Thalesovom radaru GS-40, koji odnedavno poseduje i Vojska Srbije, a koji je nastao kao kooperacija francuskog Thalesa i danskog Weibela.

Čini se da ceo sistem odgovara grčkim odbrambenim potrebama protivvazduhoplovne odbrane, kako u jedinicama trupne PVO, zamenjujući stare raketne sisteme sovjetskog porekla tipa Osa, tako i za zaštitu važnih instalacija vazduhoplovstva i mornarice. Baziran na izuzetno rasprostranjenom oklopnom M113, kojih Grčka ima na hiljade.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IRIS-T-on-tracks-696x392.jpeg (46.06 KB, 696x392 - viewed 1 times.)

* Weibel-MAP-short-range-air-defense-1536x864.jpg (86.62 KB, 1536x864 - viewed 1 times.)

* IRIS-T-kongbergs-scetch-1.jpg (286.07 KB, 1500x844 - viewed 1 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.073 seconds with 23 queries.