PALUBA
July 22, 2024, 09:11:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 [179] 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 ... 206   Go Down
  Print  
Author Topic: Jadrolinija  (Read 1080114 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
aramis
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 476


« Reply #2670 on: August 09, 2014, 04:03:31 pm »

Stvarno smo prava turistička zemlja, informacije o polasku su samo na hrvatskom.................


Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #2671 on: August 13, 2014, 11:09:04 am »

Jadrolinija pokreće nagradni foto natječaj

13.08.2014.  Hina

Najveći domaći putnički brodar Jadrolinija na svojoj facebook stranici pokreće foto natječaj "Jadrolinija – Line to Holidays" na koji svoje fotografije mogu poslati svi putnici, a one koje dobiju najviše lajkova, bit će nagrađene

Natječaj pokreće sa ciljem promidžbe ljepota bijele flote, hrvatske obale i otoka, a provodit će se od 15. kolovoza do 15. rujna, izvijestili su danas iz te Jadrolinije.

Iz Jadrolinije ističu da su pri pokretanju foto natječaja uvažili to što je jedna od najvećih koncentracija poslanih mms poruka upravo s Jadrolinijinih brodova, na liniji Split – Brač i iz pristaništa Prizna.

Natječajem žele potaknuti putnike da fotografijama prenesu osobni doživljaj odmora na brodovima Jadrolinije, kao i ostale motive povezane s Jadrolinijom, odnosno da se uključe u promidžbu Hrvatske kao turističke destinacije.

Kako bi sudjelovali na natječaju, putnici trebaju kandidirati svoje fotografije, a one s najviše glasova (lajkova) osvojit će neku od ukupno 10 nagrada. Svaka osoba može prijaviti samo jednu fotografiju.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #2672 on: August 21, 2014, 08:11:42 am »

Ova, izgleda, nije bila.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Karadjordje s Morossinija.jpg (83.22 KB, 825x616 - viewed 114 times.)
Logged
bepo50
mornar
*
Offline Offline

Posts: 14


« Reply #2673 on: August 22, 2014, 10:28:22 am »

Izgleda da sve što smo učili o pomorstvu i fizici je netočno Roll Eyes
http://www.index.hr/vijesti/clanak/novi-trajekti-jadrolinije-su-preteski-i-nesigurni/766831.aspx
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #2674 on: August 22, 2014, 10:42:22 am »

Izgleda da je to novinaru - normalno.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #2675 on: August 23, 2014, 01:17:28 pm »

22.08.2014.

DEMANTI
Jadrolinija: Putovanja s nama posve su sigurna


Iz najvećeg domaćeg putničkog brodara Jadrolinije danas su, nakon medijskih napisa o navodno prijepornoj nabavci novih trajekata, poručili kako su putovanja Jadrolinijinim brodovima posve sigurna te da su komercijalni interesi tvrtke zaštićeni ugovorima s brodograditeljem.

Riječki Novi list danas je objavio da situacija oko novih trajekata "Kornati" i "Brač", koji ovoga ljeta prvi put plove Jadranom, podijelila i međusobno posvađala čelništvo Jadrolinije, koje je zbog tih brodova, navodno izgrađenih s gomilom propusta, sve bliže poslovnom sukobu s Brodogradilištem Uljanik.

Novi list navodi da su dva nova trajekta "preteška i nesigurna" te da su, "sudeći po sukobima i razmimoilaženjima mišljenja struke i Uprave unutar kompanije, sporni i nezadovoljavajući po nekoliko aspekata".

Iz Jadrolinije, međutim, danas putnicima poručuju da je putovanje Jadrolinijinim brodovima u potpunosti sigurno, "što dokazuju i svjedodžbe Hrvatskog registra brodova, koje posjeduje svaki brod u floti, kao i više od 190.000 putnika te više od 93.000 vozila prevezenih do sada na novogradnjama 'Kornati' i 'Brač'".

Ističu da je "većina iznesenih podataka, činjenica i tvrdnji u tekstu Novoga lista netočna."

"Začuđuje nas činjenica da autor teksta nije objavio očitovanje Jadrolinije koje mu je Uprava dostavila prije dva mjeseca i još jednom izričito tvrdimo kako su komercijalni interesi Jadrolinije maksimalno zaštićeni kroz ugovore potpisane s brodograditeljem", stoji u priopćenju riječke Jadrolinije.

Izvor : SD
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 126« Reply #2676 on: August 23, 2014, 01:33:01 pm »

Na stranu novinarsko nepoznavanje osnovnih zakona fizike.. što je najgore to me čak niti ne čudi... ali jel se to meni čini ali Jadrolinija se očituje samo o sigurnosti a uredno preskakuje bitniji problem praktične nefunkcionalnosti broda,
Jednostavno rečeno veliki (i skupi ..i u izgradnji i u korištenju) brod za mali teret..
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #2677 on: August 23, 2014, 03:35:10 pm »

Ima li negdje nesto konkretno napisano o prigovorima na brodove.
Sinoc sam nesto slusao na tv-u ali ne komplet, spominju balastne vode i preveliku potrosnju goriva.

poz.
Logged
bepo50
mornar
*
Offline Offline

Posts: 14


« Reply #2678 on: August 23, 2014, 09:59:46 pm »

22.08.2014

Novi trajekti "Kornati" i "Brač" su nesigurni?

Situacija oko brodova "Kornati" i "Brač", klasičnih trajekata predviđenih za prijevoz vozila, putnika i robe, koji ovo ljeto prvi put plove hrvatskim Jadranom, podijelila je i međusobno posvađala čelništvo Jadrolinije, najvećeg nacionalnog brodara koje je upravo zbog tih brodova, izgrađenih s gomilom propusta, sve bliže poslovnom sukobu s Uljanikom, najvećim nacionalnim brodogradilištem.

Radi se, naime, o tome da su trajekti "Kornati" i "Brač" za potrebe Jadrolinije izgrađeni u pulskom Uljaniku, po cijeni od 8 milijuna eura za svaki od četiri broda, od kojih su dva u funkciji, a dva bi to trebala biti uskoro, nakon što je Jadrolinija odlučila modernizirati i obnoviti zastarjelu flotu. No umjesto novih i kvalitetnih brodova, Jadrolinija je dobila proizvod koji je, sudeći po sukobima i razmimoilaženjima mišljenja struke i Uprave unutar same kompanije, sporan i nezadovoljavajući po nekoliko aspekata.

O problemima s novim brodovima, zbog čega se Jadrolinija sprema tužiti Uljanik te mu namjerava naplatiti penale, što u konačnici ipak neće eliminirati tehničke nedostatke samih brodova, unutar kompanije oglasio se njen Inspektor za investicije i razvoj dipl.ing.brodogradnje Marin Kustić.

Odgovarajući na šest pitanja Radničkog vijeća Jadrolinije, Kustić kao inženjer sa 37 godina iskustva u brodogradnji, od čega je deset radio kao projektant brodske konstrukcije, objašnjava sve brojne pogreške u izgradnji trajetaka.

Taj dokument, koji je Inspektor za investicije napravio na zahtjev Radničkog vijeća, ukazuje na duboku podijeljenost u vrhu Jadrolinije, kao i između Radničkog vijeća i dijela Uprave. Uglavnom, autor u svom dokumentu nedvosmisleno, bez ograda, navodi greške i proziva odgovorne.

– Uljanik je brodove "Kornati" i "Brač" Jadroliniji isporučio s masom praznog broda većom za 230 tona od predviđene Ugovornim projektom. Osim povećane mase trupa, brodovi u eksploataciji stalno imaju ukrcan tekući balast. Obrazloženje zapovjednika broda za permanentni balast je nedovoljna efikasnost propelera pri vožnji krmom, uslijed zahvata zraka propelera i pada poriva. Ova pojava događa se isključivo zbog malog gaza broda uslijed čega je propeler nedovoljno uronjen. Brod "Brač" iz istog razloga ima stalno ukrcano oko 240 tona balasta. Na oba broda, i na "Kornatima" i na "Braču", uočen je taj, isti problem pa zapovjednici u pokušaju da postignu dovoljno siguran manevar moraju koristiti balast kako bi postigli veći uron propelera i zadovoljavajuću efikasnost. Brodovi zato plove sa smanjenom korisnom nosivosti koja je u slučaju "Kornata" umanjena za 305, a za "Brač" 470 tona. Dana 26. lipnja 2014. prilikom plovidbe na liniji Valbiska (Krk) – Merag (Cres) brod "Kornati" isplovio je s teretom na gazu 2,42 metra, dakle 2 centimetra preko dozvoljenog gaza. Prema iskazu zapovjednika, brodovi su i prethodno imali slučaj zagažaja preko dozvoljenog, i to sa ne posebno teškim teretom. Zapovjednici na oba broda smatraju da nije logičan nesrazmjer u putničkom kapacitetu i kapacitetu garaže te da će na nekim linijama to predstavljati problem. S obzirom na realno stanje nosivosti oba broda, može se očekivati da će zapovjednici povremeno biti suočeni sa problemom preopterećenja brodova, napisao je Inspektor za investicije citirajući na jednom mjestu svoje stručne ekspertize Pomorski zakonik po kojem "Zagažaj broda i plovidba na gazu iznad odobrene marke nadvođa (što se već događao s oba broda, i "Kornatima" i "Bračom"), zakonodavac smatra ugrožavanjem sigurnosti plovidbe te je slijedom toga u tim uvjetima ugrožena sigurnost broda, putnika i okoliša".

Kustić je očito, navodeći taj dio Pomorskog zakonika, aludirao na vožnju broda s gazom većim od dozvoljenog, do čega je već dolazilo, i to se posebno naglašava, iako brod "Kornati" pritom nije bio pod nikakvim posebnim opterećenjem tereta.

Da pojednostavimo, oba trajekta, i "Kornati" i "Brač", zbog problema u gradnji trajno imaju smanjenu korisnu nosivost od 305, odnosno 470 tona. Tome treba pridodati još oko 230 tona veće mase od predviđene te 240 tona stalnog balasta. Zbog toga "Kornati" i "Brač" mogu prevoziti puno manju količinu i broj vozila, što znači da onaj teret koji bi prevozili u jednoj turi, u budućnosti će prevoziti možda i dva puta. Na taj način trošit će se više vremena za prijevoz, troškovi prijevoza će biti puno veći, održavanje brodova skuplje, potrošnja goriva veća, a efikasnost ozbiljno umanjena. Nesumnjivo je da će sve to znatno utjecati na rentabilnost isporučenih trajekata. Prilikom vožnje trajekata, a posebno u manovri, velika odgovornost bit će na njihovim zapovjednicima koji će morati samostalno odlučivati hoće li brodovima izgrađenim s tehničkim nedostacima upravljati sa ili bez balasta, hoće li ih prekrcavati vozilima i kršiti Pomorski zakonik, a sve u cilju bržeg transporta vozila i putnika s kopna na obalu i obrnuto, ili će se slijepo držati Pomorskog zakonika i dozvoljenog gaza, koji će u praksi značiti manje vozila u vožnji, a samim time veće kolone i čekanja. Poseban problem na brodovima, upozorili su nas stručnjaci, predstavljat će balastni tankovi koji će se radi manovri i stabilizacije broda učestalo puniti i prazniti, čime će se drastično povećati troškovi održavanja.

Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac, kad smo mu pred gotovo dva mjeseca uputili pitanja vezana za prekomjernu težinu trajekata, puno veću potrošnju goriva i mogućnost tužbe Uljanika, odgovorio je i netočno i površno.

Po njegovim tadašnjim odgovorima kad je riječ o četiri novogradnje, ili problema nema, ili ako ih se može naslutiti, onda ih je proglasio poslovnom tajnom. No svakako je naglasio da su brodovi sasvim u redu. Danas je situacija dijametralno suprotna. Na nedavnoj sjednici Radničkog vijeća, Klanac tako izričito kaže da je za tehničke greške kod brodova isključivi krivac – brodogradilište Uljanik!

Brodovi su, inače, naručeni u vrijeme bivšeg predsjednika Uprave Slavka Lončara kojemu je u tom poslu asistirao tadašnji i sadašnji član Uprave, njegova desna ruka Miljenko Antić, siva eminencija Jadrolinije čiju stručnost u poslu nadgledanja gradnje otvoreno osporava autor internog Jadrolinijinog materijala.

Prozvani Miljenko Antić kaže da se o napadu na sebe ne može izjasniti sve dok Uprava i Nadzorni odbor Jadrolinije oko slučaja četiri novogradnje i odnosa sa Uljanikom ne zauzmu konkretni stav.

– Do daljnjega nemam komentara, kaže Antić. (Robert FRANK)

Izvor : Glas Istre
« Last Edit: August 24, 2014, 10:03:55 am by Jester, Reason: uređena vijest » Logged
bepo50
mornar
*
Offline Offline

Posts: 14


« Reply #2679 on: August 23, 2014, 10:07:47 pm »

I demant nakon 63 minute ;

22.08.2014.

Markulinčić: Brodovi imaju sve potrebne certifikate

Nakon objave teksta pod naslovom "Novi trajekti "Kornati" i "Brač" su nesigurni?" oglasila Uljanik grupa, iz koje navode da su u članku iznesene netočne tvrdnje.

- Proizvoljan, jednostran i štetan navod kako su trajekti izgrađeni za Jadroliniju preteški i nesigurni te ugrožavaju sigurnost plovidbe u potpunosti je neistinit i Uljanik Brodogradilištu uzrokuje veliku štetu za koju ćemo materijalnu naknadu i moralnu zadovoljštinu zatražiti pred adekvatnim institucijama.

Budući da navedeni brodovi imaju sve potrebne certifikate i uvjerenja, izdana od Hrvatskog registra brodova, o tehničkoj ispravnosti i spremnosti za sigurnu plovidbu, te da su izgrađeni u skladu s dobivenom dokumentacijom od strane naručitelja tj. Jadrolinije, ne možemo se oteti dojmu kako je Uljanik iskorišten u svrhu unutarnjeg obračuna oko raznih nama nepoznatih interesa.

Ne želeći ovim putem i na ovakav način lamentirati o tehničkim mogućnostima broda, moramo naglasiti da svi brodovi imaju mogućnost prevoziti ugovoreni broj automobila i putnika, te da nijedna od njihovih najvažnijih prijevoznih karakteristika nije upitna.

No, radi ozbiljnosti teme i značaja samih brodova koje sami korisnici tj. posade ocjenjuju kao ponajboljim u floti Jadrolinije, Uljanik posjeduje svu dokumentaciju koja na sasvim drugačiji način daje prave odgovore na razloge s područja ugovornih obveza o gradnji, ali nikako ne dovodeći u pitanje sposobnost broda za sigurnu plovidbu za što isti imaju i sve potrebne certifikate Hrvatskog registra brodova.

Uljanik Brodogradilište će s tom dokumentacijom, ukoliko bude bilo potrebno, svakako na pravom mjestu i u pravo vrijeme, otkloniti i najmanju sumnju u svoju odgovornost za određena tehnička rješenja koja ne narušavaju sigurnost broda a koja su proizašla iz projekta koji je izrađen prema zahtjevu Jadrolinije u drugim projektnim tvrtkama, navodi Hrvoje Markulinčić, direktor Poslovno informacijskih sustava Uljanik grupe. (GI)

Jadrolinija o trajektima: Putovanje našim brodovima je sigurno

Vezano za tekst objavljen u Novom listu prvenstveno bismo htjeli našim putnicima poručiti kako je putovanje našim brodovima u potpunosti sigurno što dokazuju i svjedodžbe Hrvatskog registra brodova koje posjeduje svaki brod u floti kao i preko 190.000 putnika i preko 93.000 vozila prevezeno dosada na novogradnjama "Kornati" i "Brač".

Nadalje, ističemo kako je većina iznesenih podataka, činjenica i tvrdnji u tekstu netočna. Začuđuje nas činjenica da autor teksta nije objavio očitovanje Jadrolinije koje mu je Uprava Društva dostavila prije dva mjeseca. Još jednom izričito tvrdimo kako su komercijalni interesi Društva maksimalno zaštićeni kroz ugovore potpisane s brodograditeljem - stoji u reagiranju Jadrolinije Rijeka. (NL)

Izvor : Glas Istre
« Last Edit: August 24, 2014, 10:06:15 am by Jester, Reason: uređena vijest » Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #2680 on: August 24, 2014, 06:24:33 am »

Koliko se da zakljuciti, eliminacijom prigovora Inspektora za investicije i razvoj dipl.ing.brodogradnje Marina Kustića - sve je u najboljem redu.  Cool Cool Cool
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 126« Reply #2681 on: August 24, 2014, 08:17:54 am »

Ma ko da on zna išta o brodogradnji..  Grin

Šalu na stranu, jer bilo bi smiješno da nije žalosno (i skupo)

Uporno govore o SIGURNOSTI ali nitko ne spominje nosivost i isplativost 
Logged
aramis
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 476


« Reply #2682 on: September 13, 2014, 07:07:03 am »

Jedna kišna partenca iz Rijeke, ljeto je definitivno iza nas.


* LIBURNIJA 12. IX 2014..JPG (135.24 KB, 1269x952 - viewed 94 times.)

* LIBURNIJA 12. IX 2014. 2.JPG (133.81 KB, 1274x955 - viewed 80 times.)

* LIBURNIJA 12. IX 2014. 3.JPG (139.27 KB, 1281x961 - viewed 84 times.)

* LIBURNIJA 12. IX 2014. 4..JPG (129.74 KB, 1274x955 - viewed 78 times.)
Logged
Morton1905
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 237


Omnia mea mecum porto.


WWW
« Reply #2683 on: September 21, 2014, 05:51:19 pm »

2975 R Razglednica Luka Rijeka godina prema marki iza  ~ 1959  1.?    2.?   3. P/b Bakar?  4. ?   5. ? 6. Dalmacija? Partizanka?


* 2974 R Rijeka Port year ~ 1959 a pal.jpg (919.68 KB, 2000x1336 - viewed 100 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #2684 on: September 21, 2014, 06:12:08 pm »

Nije Bakar već Rab a uz obalu su Kupari. Djelomično ispred lučkog skladišta Knin.
Logged
Pages:  1 ... 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 [179] 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 ... 206   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.