PALUBA
June 13, 2024, 05:46:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski raketni sistem "Tor"  (Read 61410 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #120 on: February 09, 2023, 04:40:12 pm »

Prilično redak i vredan snimak rada posade protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Tor“ ukrajinske vojske

U fragmentima snimka, vidi se i samohodno artiljerijsko oruđe PVO Gepard


Podsetimo se....

Raketni sistem PVO 9K330 Tor, najstarija varijanta porodice sistema Tor, prvobitno je razvijen krajem 1970-ih za gađanje niskoletećih brzih ciljeva sa malim radarskim odrazom kao što su krstareće rakete. Prvi put je uveden u službu 1986. godine. Rakete 9M330 sistema 9K330 Tor sposobne su da uništavaju ciljeve na daljinama do 12 km, pružajući kopnenim snagama visoko pokretna sredstvo za protivvazduhoplovnu odbranu. Sistem 9K330 Tor je jednokanalan po cilju, i dvokanalan po raketi.

Da bi se omogućilo nišanjenje neprijateljskih letelica i krstarećih raketa u uslovima elektronskog ometanja i protivmera usmerenim protiv radara 9K330, optoelektronski tragač postavljen je odmah pored radara za navođenje raketa. Tor je takođe bio prvi sistem na svetu koji je imao rakete vertikalno smeštene unutar lansera (u ovom slučaju osam raketa), a ne postavljenih spolja kao na većini tada savremenih sistema, a kao takav nudio je bolju zaštitu od fragmenata projektila i omogućavao nošenje većeg broja raketa.

Pre njihovog ponovnog pojavljivanja 2017. godine, ukrajinski sistemi PVO 9K330 Tor bili su viđeni samo jednom: tokom 10. godišnjice nezavisnosti na ukrajinskoj paradi u avgustu 2001. U toj paradi učestvovalo je ukupno 6 oruđa 9K330 Tor, verovatno čineći ukupan broj ovih sistema koji su tada bili u operativnoj upotrebi u Ukrajini.

Nakon njihovog penzionisanja ranih 2000-ih, sistemi PVO 9K330 su stavljeni u dugoročno skladištenje, čekajući bolja vremena koja će omogućiti ili njihov povratak u aktivnu službu, ili, pak, njihovu prodaju stranom kupcu.

U avgustu 2017. godine, prvi remontovani sistem PVO 9K330 Tor je već izložen tokom izložbe u Kijevu. Kasnije tog meseca, 24. avgusta 2017. godine, Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini zabeležila je 5 sistema (borbenih oruđa) PVO, navodno uključujući i 2 sistema 9K330 Tor, u blizini sela Kasianivka, pod kontrolom Ukrajine, u Donjeckoj oblasti, što verovatno predstavlja njihovo prvo ponovno operativno razmeštanje.

Uprkos izveštajima o ukrajinskom razmeštanju sistema 9K330 Tor u Donbas u avgustu 2017. godine, tek je u februaru 2019. godine konačno izvršena verifikacija remontovanih sistema 9K330 na raketnom poligonu Lahorlik u Hersonskoj oblasti. Tokom vežbe gađanja, remontovani sistemi 9K330 Tor bili su testirani pre nego što su zvanično stupili u službu u ukrajinskoj vojsci. Plan je bio da se sukcesivno u upotrebu vrate borbena oruđa sistema Tor, ranga jednog raketnog puka, što bi moglo značiti od 16-24 borbenih oruđa.

Remont sistema 9K330 Tor su samostalno izveli Lavovsko radio-remontno postrojenje i NPP Aerotechnika-MLT, oba preduzeća specijalizovana za remont različitih vrsta PVO i radarskih sistema. Pored dovođenja sistema u operativno stanje, izveden je i ograničen broj poboljšanja, naročito primena novih algoritama za obradu i prikazivanje informacija. Buduća poboljšanja mogla bi da uključuju zamenu analogne radio-elektronske opreme digitalnim ekvivalentima, značajno poboljšavajući sposobnost operatera da efikasno koriste opremu koju poseduju.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #121 on: February 10, 2023, 04:10:23 pm »

Na snimku se vidi i general-lajtnant.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #122 on: February 13, 2023, 12:27:12 pm »

Borbeni rad posada PVO sistema Tor-M2U Zapadnog vojnog okruga u zoni specijalnih operacija

Posada je uz pomoć osmatračko-akvizicijske radarske stanice detektovala približavanje neprijateljskih bespilotnih letelica. Nakon identifikacije ciljeva izvršena su lansiranja raketa.

Uvereno da je vazduhoplovni cilj pogođen, borbeno vozilo je promenilo vatreni položaj.

Tor” poznaje svakog „vazduhoplovnog neprijatelja” – to su avioni, helikopteri, bespilotne letelice, pa čak i balističke rakete.

Nema analoga ni u jednoj drugoj vojsci na svetu. U zoni specijalne operacije i pograničnim područjima, Tor radi danonoćno, čuvajući borbene položaje jedinica i civile od vazduhoplovnih napada.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #123 on: February 14, 2023, 09:35:52 am »

IEMZ "Kupol" poboljšao protivvazduhoplovni kompleks "Tor-M2" za uspešnije uništavanje projektila Himars

Konstruktori Iževskog elektromehaničkog zavoda „Kupol“ finalizirali su protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 za presretanje raketa američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS.

Podsetimo se da su ranije zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Državama, snabdevale režim u Kijevu velikim brojem MLRS HIMARS, čiji su projektili opremljeni satelitskim sistemom za navođenje, imaju visoku preciznost i domet.

„Ciljevi na kojima smo počeli da radimo, a koje ranije nismo ostvarili, a nije bilo mogućnosti da se realizuju – to su poznati HIMARS. Susreli smo se sa njima, možemo da se borimo protiv njih... Određena poboljšanja su napravljena, sada se rad sa ovim ciljevima odvija efikasnije“, rekao je Ilja Rikov, zamenik glavnog projektanta za remont i modernizaciju IEMZ Kupol, u eteru TV kanala Zvezda.

Tor-M2“ je sistem protivvazduhoplovne odbrane za sve vremenske prilike. Sposoban je da zaštiti strateške ciljeve od krstarećih projektila, višecevnih raketnih bacača, lojtering municije i bespilotnih letelica.

Otkako je pušten u upotrebu 1986. godine, sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor je prošao kroz 3 talasa dubokih nadogradnji i nekoliko ažuriranja. I danas, rad na poboljšanju kompleksa ne prestaje, objavljeno je nekoliko modifikacija.

Duboko modernizovani kompleks „Tor-M2“ razlikuje se od prethodnih modela upotrebom nove rakete 9M338K. Pored toga, povećano je opterećenje municije na borbenom vozilu sa 8 na 16 projektila, a moguć je i rad u potpuno automatskom režimu. Jedna od najnovijih verzija Tor-a je sposobna da prati do 40 ciljeva dok istovremeno pogađa 4 od njih.

Ranije je više puta javljeno da su tokom probnog i trenažnog gađanja, kao i prilikom izvršavanja specijalnih zadataka u stvarnim borbenim uslovima, sistemi PVO proizvedeni u Iževsku u potpunosti potvrdili sve deklarisane parametre, kao i zahteve Ministarstva odbrane Ruske Federacije, čiji su predstavnici dali kompleksu najviše ocene.

„Tor” je deo slojevitog sistem PVO, gde radi zajedno sa različitim modifikacijama sistema PVO S-300 i S-400 i sistema PVO Buk, obezbeđujući im zaštitu na malim daljinama, gde su sistemi dalekog dometa ranjivi na oružje za vazduhoplovni napad koji je probio prve odbrambene linije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor modifikacija.jpg (126.63 KB, 800x531 - viewed 2 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #124 on: February 14, 2023, 06:19:54 pm »

Radi li se tu  na "jeftinim" protivprojektilskim raketama, ko što su razvijene za Pancir?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #125 on: February 14, 2023, 06:30:24 pm »

Radi li se tu  na "jeftinim" protivprojektilskim raketama, ko što su razvijene za Pancir?

Postojale su informacije da se radi na tome, ali se "naprasno" ućutalo. Ako mene pitate, to je "zaglavilo" negde.
Mislim da Tor polako dolazi do svog maksimuma, ali je veoma dobro reklamiran pa svaka i minimalna modernizacija deluje spektakularno.
Sa druge strane, kod Pancira vidimo značajne modernizacije i on pokazuje veći potencijal za napredak, ali inžinjeri Tule imaju daleko slabiju prohodnost ka medijima od Kupola, koji je deo koncerna Almaz-Antej.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 325


« Reply #126 on: February 14, 2023, 06:40:25 pm »

Možda i samo vertikalno lansiranje raketa ne nudi toliko mogućnost pojeftinjenja malih protivprojektilskih raketa, kao koso lansiranje na Panciru?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #127 on: February 14, 2023, 06:52:02 pm »

Možda i samo vertikalno lansiranje raketa ne nudi toliko mogućnost pojeftinjenja malih protivprojektilskih raketa, kao koso lansiranje na Panciru?

Raketa kod Tora je drugačije koncipirana nego kod Pancira. Kod Tora, raketni motor radi gotovo sve vreme. Kod Pancira, buster izbaci raketu i da joj veliko ubrzanje, a kad se otkači, marševski deo leti bez motora, na osnovu brzine koju je dostigao tokom buster faze.
Mišljenja sam da je daleko teže konstruisati ovakvu mini raketu kod Tora, jer bi morali suštinski da prave nov projektil, da krenu od nule. To bi trebao biti projektil sa odbacivim busterom, a to je veoma komplikovano zbog samog vertikalnog lansiranja, rada mlaznica u gornjoj zoni rakete i gas generatora u donjoj zoni ("krilca u mlazu") da bi raketa zauzela ispravan ugao i onda tek počinje rad motora, koji bi trebao da dostigne odgovarajuće ubrzanje, pa otkačinjanje...

Mislim da je tu problem. Ne kažem da ga inžinjeri Kupola neće rešiti, ali za sada im očito ne uspeva.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #128 on: February 23, 2023, 06:23:40 pm »

Ruski raketni sistem Tor-M2 može da uništi roj dronova dok su u pokretu — ekspert

Tor-M2 je dizajniran da zaštiti vitalne administrativne objekte i prve ešalone kopnenih snaga od udara antiradarskih i krstarećih raketa, jedrećih avio-bombi, aviona, helikoptera i bespilotnih letelica.

ABU DABI /UAE/, 23. februar /TASS/. Najsavremeniji protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 je u stanju da uništi bespilotne letelice i druge složene vazduhoplovne ciljeve duž rute svog kretanja, rekao je za TASS Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političku analizu, na Međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2023. emisija u Abu Dabiju u četvrtak.

„Inženjeri koji su razvili Tor-M2 omogućili su mu da otkrije složene vazduhoplovne ciljeve i obori ih dok je u pokretu. Poenta je da je u stvarnom borbenom okruženju prilično teško uništiti vozilo kada je u maršu. Međutim „Ako raketni sistem zemlja-vazduh zaustavi svoje kretanje, lakše ga je uništiti, s obzirom na to da za to ima više nego dovoljno oružja“, objasnio je stručnjak.

Radar Tor-M2 je sposoban da blagovremeno uoči i gađa sve vrste dronova, posebno roj malih bespilotnih letelica, rekao je on.

Tor-M2 je dizajniran da zaštiti vitalne administrativne objekte i prve ešalone kopnenih snaga od udara protivradarskih i krstarećih projektila, jedrećih avio-bombi, aviona, helikoptera i bespilotnih letelica. Sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor može samostalno da kontroliše određeni vazdušni prostor i samostalno obara sve vazduhoplovne ciljeve koje sistem "svoj-tuđi" ne identifikuje.

Međunarodni sajam naoružanja IDEX 2023 održava se u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 20. do 24. februara. Ruski integrisani štand za izlaganje smešten je u zasebnom paviljonu gde vodeći ruski proizvođači odbrane imaju preko 200 kompletnih vrsta naoružanja, vojnog hardvera, municije i borbene opreme.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* Tor-M2 Kupol.jpg (103.42 KB, 925x556 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #129 on: February 24, 2023, 06:27:07 pm »

Dopisnik Zvezde iskusio probnu vožnju potpuno novog sistema PVO „Tor-M2“

Dopisnik Zvezde Vladislav Kustov, zajedno sa filmskom ekipom, ušao je u borbeno vozilo potpuno novog fabrički proizvedenog protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2.

„Ovo je prva vožnja novo proizvedenog protivvazduhoplovnog raketnog sistema Tor-M2. Tako počinje njegov život. Idemo van puta. Zadatak je da se pređe određena kilometraža pre nego što se pošalje u trupnu službu “, rekao je Kustov.

„Tor“ zaranja u snežne nanose bez usporavanja. Sistem PVO je svevremenski, što znači da mora biti spreman za sve - sneg, prljavštinu, prašinu. Ali ako je situacija teška, pogled je otvoren kroz kamere, koje se nalaze oko cele mašine.

„Verovatno se ovako nešto oseća u podmornici. Prostor je zatvoren. Sve je u borbenoj mašini. U ovom slučaju postoji prelaz iz odeljka u odeljak. Ovde operator i komandir kontrolišu antenski sistem-lanser“, dodao je dopisnik.

Pored toga, na snimku imamo jedinstvenu priliku da vidimo i sam proces proizvodnje i modernizacije raketnih kompleksa Tor-M2 i njihovih komponenti, proveru rada komponenti i sklopova nakon ugradnje i provera ispravnosti rada sistema u celini. Imamo priliku da vidimo proizvodnju, remont i modernizaciju sistema Tor-M2 i na guseničnim i na točkaškim šasijama i kontejnersku modularnu verziju. Takođe, vidimo i druge proizvode Zavoda Kupol, kao što je lako oklopljeno vozilo Tajfun PVO.

"Tor-M2“ se odlično pokazao tokom specijalne operacije u Ukrajini. Kompleks je sposoban da otkrije različite neprijateljske letelice u vazduhu. Najčešće se koristi za uništavanje dronova, aviona, helikoptera i projektila.

„Tor-M2“ je sposoban da gađa u pokretu bez zaustavljanja, štiti opremu na maršu, a za gađanje sa zastanka potrebno je nekoliko minuta da se podigne antena i pripremi lansiranje rakete.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #130 on: February 27, 2023, 07:14:17 pm »

Sposoban za uništavanje dronova i brzih vazduhoplovnih ciljeva, ruski vojni ekspert hvali sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2

Ruski vojni analitičar tvrdi da protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2 može da neutrališe neprijateljske bespilotne letelice (UAV) i druge složene vazduhoplovne ciljeve, a da pritom bude mobilan.

„Inženjeri koji su razvili Tor-M2 omogućili su mu da otkrije složene vazduhoplovne ciljeve i obori ih dok je u pokretu“, rekao je Aleksandar Mihajlov, direktor Biroa za vojno-političku analizu, ruskog istraživačkog centra sa sedištem u Moskvi.

Mihailov je to rekao tokom međunarodnog sajma naoružanja IDEX 2023 u Abu Dabiju 23. februara.

Vodeći ruski proizvođači odbrane predstavili su skoro 200 komada oružja, vojne opreme, municije i taktičke opreme tokom sajma IDEX 2023, održanog od 20. do 24. februara.

„Poenta je da je u stvarnom borbenom okruženju uništavanje vozila na maršu prilično teško. Međutim, ako raketni sistem zemlja-vazduh zaustavi svoje kretanje, lakše ga je uništiti, s obzirom da za to ima više nego dovoljno oružja“, objasnio je Mihajlov.

Mihajlov je nastavio rekavši kako radar Tor-M2 može blagovremeno uočiti i pogoditi sve vrste dronova, posebno roj malih bespilotnih letelica.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2

Tor-M2 (oznaka NATO: SA-15 Gauntlet) je unapređena verzija raketnog sistema PVO kratkog dometa Tor-M1 koji je dizajnirala ruska odbrambena kompanija Almaz-Antej.

Dizajniran je da se suprotstavi avionima sa fiksnim i rotacionim krilima, bespilotnim letelicama, vođenim projektilima i drugoj preciznoj municiji na srednjim, malim i ekstremno malim visinama u uslovima borbe za prevlast u vazduhu i ometanja.

Sistem je prvi put predstavljen javnosti tokom moskovskog avio-salona MAKS 2007. godine.

Tor-M2 ima poboljšanu pokrivenost radarom za upravljanje vatrom, novi digitalni računarski sistem i optički sistem za praćenje za sve vremenske prilike. Ispaljuje rakete presretače 9M331 i 9M332, koje koriste jednostavnu cevastu konstrukciju tela sa motorom na čvrsto raketno gorivo.

Tor-M2 može da pogodi cilj na daljinama od 1.000 do 12.000 metara i do visine od 10 do 10.000 metara (sa novijim projektilom 9M338 do 16 km po daljini, prim. Kubovac). Raketni sistem se može montirati na šasiju sa točkovima ili guseničarima.

Baterija Tor-M2 sastoji se od četiri borbena vozila 9A331MK (transporter-lanser-radar), jedno mobilno komandno mesto 9S737MK Ranžir-MK, dva transportna vozila 9T244 i jedno vozilo za inženjersku podršku 9V887M2K.

Ruska vojska je upotrebila sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2 u Ukrajini. Ruski novinari sa terena izvestili su da Tor-M2 efikasno pokriva vazdušni prostor u njihovoj zoni odgovornosti.

Na primer, u julu 2022, ruski novinar Aleksandar Stepanov izvestio je da Tor-M2, zajedno sa sistemima protivvazduhoplovne odbrane serije   S-300 i Buk koji su raspoređeni u Luganskoj Narodnoj Republici (LPR), igra ključnu ulogu u presretanju ukrajinskih bespilotnih letelica. , uključujući i čuvene bespilotne letelice Bajraktar.

Učinak Tor-M2 u Ukrajini

Stepanov je citirao komandira ruske baterije Tor-M2 po imenu Vladislav u LPR-u, opisujući sistem kao „najbolji sistem kratkog dometa na svetu“, visoko ceneći njegovu pouzdanost, lakoću rada i borbenu efikasnost.

Do tada je baterija, prema Vladislavu, oborila više od 100 vazduhoplovnih ciljeva, među kojima su uglavnom bile borbene bespilotne letelice turske proizvodnje Bajraktar.

Vladislav je rekao da posadi protivvazduhoplovne odbrane nije teško da otkrije dron Bajraktar ​​zbog njegovih prilično velikih dimenzija, pa je glavni zadatak tima da uništi dron na maksimalnoj mogućoj udaljenosti pre nego što može da lansira raketu dugog dometa.

Vladislav je objasnio da njihova baterija Tor-M2 presreće neprijateljske vazduhoplovne mete zajedno sa posadama drugih sistema naoružanja, poput sistema PVO Buk-M2 i S-300.

„Ako [dron] ne uđe u našu zonu dejstva, onda prenosimo informacije susednim jedinicama koje onda rade na njemu. Ovde sistem PVO radi u sprezi. Ako ne oborimo, rade moćniji kompleksi – Buk, S-300. Interakcija je u potpunosti uspostavljena. Ima trenutaka kada nam prenesu svoje mete da ne bi srušili isti dron velikom raketom“, rekao je Vladislav.

On je dalje rekao da su operateri Bajraktara u početku lansirali nekoliko dronova istovremeno, „verujući da sistemi protivvazduhoplovne odbrane nisu pravilno pokrili naše [ruske] trupe“, ali u poslednje vreme pokušavaju da spasu svoje bespilotne letelice i ne koriste ih na velikim razdaljinama.

„One [ukrajinske snage] su počele da proučavaju koji sistemi protivvazduhoplovnee odbrane pokrivaju naše trupe pre nego što bi lansirale Bajraktar“, primetio je komandir ruske baterije.

Istovremeno, Vladislav je takođe ukazao na neke izazove sa kojima se suočavaju kada je u pitanju angažovanje ukrajinskih borbenih helikoptera, rekavši da su niskoleteći helikopteri najteža meta za Tor sisteme.

„Neprijateljski helikopteri aktivno manevrišu, pokušavaju da prate ivice drveća, zaklone se iza brda, tako da su praktično nevidljivi na instrumentima. „Postoji samo ograničeno vreme da se odluči da se uništi pošto se helikopter pojavljuje na radaru bukvalno na delić sekunde“, rekao je ruski oficir.

Bez obzira na to, helikopteri se i dalje uništavaju, rekao je Vladislav, napominjući da je njegova baterija jedina koja je do tada oborila dva ukrajinska helikoptera.

Ruske snage su takođe rasporedile varijantu Tor-M2DT, namenjenu za delovanje u arktičkim sredinama, u Ukrajini. Prvo dokumentovano uništavanje sistema od strane ukrajinskih snaga u oblasti Herson naglasilo je njihovo prisustvo u Ukrajini.

Verzija Tor-M2DT je zasnovana na zglobnom terenskom amfibijskom vozilu DT-30PM, dizajniranom za rad na ekstremno niskim temperaturama i izazovnom terenu. Nosi 16 novih i sposobnijih projektila 9M338, koje imaju domet od 16 kilometara i mogu da gađaju ciljeve do visine od 10 kilometara.

Prema više medijskih izveštaja, prvi sistem protivvazduhoplovne odbrane Tor-M2DT Rusija je rasporedila u Ukrajini početkom decembra, prošle godine.

Tor-M2 na točkaškoj šasiji:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tor-M2DT, verzija za ekstremne klimatske i terenske uslove:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor-M2 Eur1.jpg (159.58 KB, 1024x652 - viewed 1 times.)

* Tor-M2DT eur2.png (936.94 KB, 1042x483 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #131 on: February 28, 2023, 03:06:38 pm »

Ruska vojska je pre roka dobila veliki broj sistema PVO Tor

Šef IEMZ Zijatdinov: 2022. godine sistemi PVO Tor poslati su ruskoj vojsci pre roka

MOSKVA, 27. februar - RIA Novosti. Iževski elektromehanički zavod Kupol je 2022. godine isporučio ruskoj vojsci protivvazduhoplovne raketne sisteme Tor pre roka, rekao je Fanil Zijatdinov, generalni direktor preduzeća, u intervjuu za februarsko izdanje časopisa National Defence.

"Glavni rezultat rada bilo je ispunjenje obaveza po državnom odbrambenom nalogu. Uprkos povećanju obima poslova, naši glavni proizvodi - sistemi PVO porodice Tor - isporučeni su trupama pre roka", rekao je generalni direktor.

Kompleksi „Tor” su još jednom potvrdili svoju konkurentnost na svetskom tržištu naoružanja, naglasio je on.

"O tome svedoči rast isporuka kroz vojno-tehničku saradnju. Ugovori sa inostranim kupcima su realizovani u potpunosti u skladu sa planom", rekao je generalni direktor.
Kupol sprovodi istraživačko-razvojni rad na 70 tema, rekao je Zijatdinov. Pre svega, oni su usmereni na poboljšanje karakteristika performansi proizvoda: nadogradnja jedinica i uređaja, ažuriranje softvera, ažuriranje elementne baze.

Kupol je jedno od vodećih preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa i deo je koncerna Almaz-Antej. To je vodeći razvojni i proizvođač protivvazduhoplovnih raketnih sistema porodice Tor.

Glavni zadaci "Tora" - zaštita strateški važnih objekata ili vojnih jedinica. Municija se sastoji od osam protivvazduhoplovnih vođenih projektila, koje mogu da se lansiraju pet sekundi nakon što je cilj otkriven.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor RIA.png (682.51 KB, 762x507 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #132 on: March 06, 2023, 06:36:37 pm »

Baltička flota održava vežbe sa protivvazduhoplovnim raketnim sistemima Tor-M2 kod Kalinjingrada

Baltička flota je izvela vežbe sa posadama protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor-M2 za odbijanje vazduhoplovnog napada na industrijska postrojenja u Kalinjingradskoj oblasti.

Kako je saopštila pres-služba Baltičke flote, u okviru obuke, kompleksi Tor-M2 su marševali do poligona, gde su pretraživali, otkrivali i elektronskim lansiranjem uništavali vazduhoplovne ciljeve.

„U okviru planirane borbene obuke sa jedinicama Gardijskog protivvazduhoplovnog raketnog puka Kopnene vojske Baltičke flote, koja je naoružana sistemom PVO Tor-M2, održana je vežba odbijanja vazduhoplovnih napada simuliranog neprijatelja, kao i za pokrivanje važnih industrijskih objekata na istoku Kalinjingradske oblasti“, navodi se u saopštenju pres službe.

Takođe su naveli da su u okviru vežbi protivvazduhoplovci puka uništili više od 20 ciljeva koji su simulirali avione, helikoptere, kao i bespilotne letelice simuliranog neprijatelja.

Kako je saopštio štab Baltičke flote, u obuci PVO učestvovalo je oko 50 vojnih lica i do 10 jedinica vojne i specijalne tehnike.

Protivvazduhoplovni raketni sistem „Tor-M2“ razvijen je u Iževskom elektromehaničkom zavodu „Kupol“ (u sastavu Koncerna VKO „Almaz-Antej“) i već je treća modifikacija ovog sistema PVO. U poređenju sa svojim prethodnicima, Tor-M2 ima novi softver i može istovremeno da dejstvuje na četiri mete, a takođe je sposoban da pokrije dužu liniju fronta.

Modifikacija sistema PVO "Tor-M2" potvrdila je njegove borbene karakteristike tokom probnih i vežbovnih gađanja i pri izvršavanju specijalnih zadataka u realnim borbenim uslovima tokom antiterorističke operacije ruskih trupa u Siriji i tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ova mašina garantovano pogađa sve vrste postojećih vazduhoplovnih ciljeva, kao što su krstareće rakete, vođene bombe, kao i sve vrste bespilotnih letelica i  projektile višecevnih raketnih bacača.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* Tor vežba 1.jpg (194.13 KB, 800x533 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #133 on: March 10, 2023, 01:43:20 pm »

24 sata: snimci borbenog rada posade protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Tor-M2U“ ZVO u zoni specijalne operacije, MO RF

Svakodnevno, danju i noću, posade protivvazduhoplovnih raketnih sistema Tor Zapadnog vojnog okruga (ZVO) „skeniraju” nebo. Čim se u zoni odgovornosti nađe bilo koji vazdušni objekat koji ne odgovara na zahtev „prijatelj ili neprijatelj“, posade ga uzimaju za pratnju i spremne su da pogode metu.

Osmatračko-akvizicijska radarska stanica skenira nebo na 360 stepeni i na udaljenosti većoj od 30 kilometara. Glavni zadaci "Tora" - zaštita strateški važnih objekata ili vojnih jedinica.

Sistem PVO Tor-M2U može da gađa 4 cilja istovremeno sa po 1 projektilom.

Nema analoga ni u jednoj drugoj vojsci na svetu. U zoni specijalne operacije i pograničnim područjima, Torovi rade danonoćno, čuvajući borbene položaje jedinica i civile od vazduhoplovnih napada.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 057« Reply #134 on: March 29, 2023, 08:12:33 pm »

Generalni direktor IEMZ «Kupol»: «Modernizacija kompleksa «Tor-M2» provodi se konstantno»

Ruski protivvazduhoplovni raketni kompleksi i sistemi kratkog, srednjeg i dugog dometa zasluženo se smatraju najboljim na svetu u svojim klasama.

A jedna od najvažnijih komponenti uspeha savremenih ruskih sistema PVO i PRO je mogućnost njihove redovne modernizacije – u skladu sa realnostima polja operacija na kojima se mogu koristiti.

Protivvazduhoplovni raketni sistem Tor-M2, poznat širom sveta naoružanja, razvijen je i proizveden u Iževskom elektromehaničkom zavodu Kupol (preduzeće je deo odbrambenog holdinga Almaz-Antej), i već je treća modifikacija ovog protivvazduhoplovnog raketnog sistema.

U poređenju sa prethodnicima, savremeni „Tor-M2” ima novi softver i u stanju je da gađa četiri cilja istovremeno, pokrivajući dužu liniju fronta.

Ozbiljan test u borbi za novu generaciju Torova bila je antiteroristička operacija ruskih trupa u Siriji. Modernizacija kompleksa Tor-M2 je skoro odmah potvrdila njegove borbene karakteristike pri izvršavanju specijalnih zadataka u realnim borbenim uslovima.

Vozila iz Iževska u Siriji ubedljivo su pokazala da mogu da pogode sve vrste vazduhoplovnih ciljeva u okviru svoje nadležnosti – razne vrste bespilotnih letelica, krstarećih projektila, vođenih jedrećih bombi, projektila iz višecevnih raketnih bacača i drugog vazduhoplovnog naoružanja.

Sledeći borbeni test za novi Tor je bila specijalna ruska vojna operacija na teritoriji Ukrajine.

Ovde, na ukrajinskom polju operacija, najaktivnije se koriste bespilotna vozila raznih vrsta. Hiljade bespilotnih letelica, koje su ukrajinski militanti podigli u vazduh, već je oboreno tokom bitaka za oslobođenje Donbasa, ali isporuka ovih proizvoda ukrajinskoj teritoriji iz zemalja NATO-a i saveznika Alijanse još nije prestala.

I ovde je „Tor-M2“ univerzalno sredstvo protivvazduhoplovne odbrane: kako za uništavanje bespilotnih letelica, pre svega srednjih i velikih, tako i za borbu protiv vojnih aviona Oružanih snaga Ukrajine i drugih sredstava uništenja iz vazdušnog prostora.

„Radovi na modernizaciji Tor-M2 su u toku. Sistem se unapređuje, kao i njegova sposobnost da pogađa nove vazduhoplovne ciljeve koji se tek pojavljuju. Procenjuje se potencijal kompleksa, vrši se matematičko modeliranje kako bi se procenila mogućnost pogađanja perspektivnih ciljeva kompleksom. Prvom prilikom, oruđa će biti testirana u praksi uz procenu stvarnih rezultata“, rekao je ranije u intervjuu za TASS Fanil Zijatdinov, generalni direktor Iževskog elektromehaničkog zavoda Kupol.

Prema rečima generalnog direktora Kupola, primenjena tehnička rešenja značajno će poboljšati performanse novog Tora u otkrivanju malih ciljeva i gađanju vazduhoplovnih ciljeva, koji su još u razvoju.

Dalja modernizacija sistema PVO Tor-M2 i automatizacija rada kompleksa u budućnosti će obezbediti ispunjavanje borbenih zadataka uz malo ili bez učešća operatera.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Tor mod4.jpg (37.67 KB, 752x440 - viewed 1 times.)

* Tor mod3.jpg (44.82 KB, 800x497 - viewed 2 times.)

* Tor mod2.jpg (89.61 KB, 1280x888 - viewed 2 times.)

* Tor mod1.jpg (54.88 KB, 800x536 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.065 seconds with 23 queries.