PALUBA
December 10, 2023, 01:31:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Analiza mogućnosti ukrajinskog RV i PVO  (Read 9665 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #30 on: April 29, 2023, 11:33:52 am »

Kijev - Ruski lovci ulaze u domet NASAMS, IRIS-T i S-300

Prema vojnoj komandi u Kijevu, ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] su već počele da primenjuju novu taktiku. U vazduhu, kažu u Kijevu, ruski borbeni avioni već deluju u ofanzivnom operativnom položaju. tj. ruski borbeni avioni sve manje lete u patrolama.

Već nekoliko dana ruski ratni avioni namerno ulaze u domet ukrajinskih protivvazduhoplovnih sistema. Svrha nove ruske taktike je otkrivanje lokacije ukrajinske PVO. Znamo da Ukrajina ima sovjetske sisteme protivvazduhoplovne odbrane S-300, kao i nedavno isporučene Patriot, IRIS-T i NASAMS.

Vest o promenjenoj ruskoj taktici u vazduhu zvanični Kijev je potvrdio preko gospodina Aleksija Dmitraškovskog, šefa ukrajinskog Ujedinjenog pres centra Tavričkog pravca.

Zašto baš sada?

Jedan od prvih zadataka u vazduhu kada se sprovodi taktika operativnog napada je otkrivanje protivvazduhoplovne odbrane reona. Na samom početku rata , prvih dana i nedelja, rusko vazduhoplovstvo je moralo da neutrališe protivvazduhoplovnu odbranu neprijatelja. U izvesnom smislu, uspeli su u tome i od tada ruski borbeni avioni mnogo slobodnije lete iznad Ukrajine. To je razlog intenzivnih vazdušnih napada.

Ukrajina još nije povratila svoje predratne protivvazduhoplovne sposobnosti. Međutim, postepeno je dobijala zalihe raznih sistema PVO. Ako se ovaj proces nastavi, a rusko vazduhoplovstvo ne preduzme akciju, u narednim mesecima i do kraja godine, po stopi isporuka, Ukrajina će imati bolju protivvazduhoplovnu odbranu nego sada. Ovo će biti pretnja ruskim ratnim avionima.

Nameran ulazak u domet neprijateljskog PVO, međutim, znači i nešto drugo – Ukrajina ne koristi radare ovih sistema PVO tj. ruski avioni ne mogu da lociraju gde se nalaze. Zbog toga rizikuju – ulazak u zonu i domet znači da će Ukrajina morati da uključi nišanske radare i navodi rakete za presretanje. Nekorišćenje ukrajinskih radara protivvazduhoplovne odbrane potvrđuje poznatu činjenicu – Ukrajina granatira ruske položaje zahvaljujući informacijama o ciljevima u realnom vremenu iz AWACS-a SAD/NATO.

Rizik je prihvaćen od strane Moskve

Zvanično saopštenje iz Kijeva da je rusko vazduhoplovstvo promenilo taktiku nije tajna. Niti to treba da nas čudi, jer je to već početkom godine zvanično objavila komanda u Moskvi.

BulgarianMilitari.com je u januaru pisao da će rusko vazduhoplovstvo koristiti masovno avijaciju. Izvor iz vojnog resora Rusije saopštio je u privatnom razgovoru sa ruskim novinarom da se Moskva sprema da promeni taktiku. Prema rečima izvora, Moskva više neće vršiti tako česte patrole ili odbrambene letove, već ofanzivne. Upravo ono što se sada dešava, prema tvrdnjama zvaničnog Kijeva.

Ovo govori i nešto drugo – Moskva je prihvatila činjenicu da će izgubiti avione, jer promena taktike i prihvatanje rizika od angažovanja od strane protivvazduhoplovne odbrane znači da ćete češće biti na meti i da je veća šansa da budete pogođeni.

Dronovi kao mamci

Gospodin Dmitraškovski je takođe govorio o načinu na koji Rusija danas koristi svoje dronove. Ispostavilo se da su ruske oružane snage promenile i taktiku ovog oružja.

Iranske bespilotne letelice Shahed-136 [Geran-2] već se koriste kao mamci. Njihova svrha je da tačno lociraju gde se nalazi stacionarni ili mobilni sistem PVO. Kada sistem identifikuje dron kao pretnju, on ispaljuje projektil. Verovatnoća da Shahed-136 bude oboren je veoma velika. Ali u tom trenutku sistem je iz drugog pravca napao ruski dron kamikaza Lancet.

Dakle ovo liči na partiju šaha, što postavlja veoma interesantno i važno pitanje – da li su Rusi uspeli da sinhronizuju prenos podataka između iranskih dronova Shahed-136 i ruskih dronova Lancet? Zato što se napad, prema rečima ukrajinskog portparola, dogodio u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Hobsonov izbor

Dugo razmatrane i komentarisane vazdušne bombe poslednjih nedelja takođe rusko vazduhoplovstvo već koristi na drugi način . Ovu informaciju ponovo daje Dmitraškovski.

„Leteći eksploziv od 500 i 1.500 kg“ se takođe koristi kao neka vrsta mamaca. Rusko vazduhoplovstvo zna da će vazdušna bomba nužno ispuniti svoju namenu, pitanje je da li će ispuniti višu namenu.

Bombe nanose veliku štetu. Šta bi Ukrajinci trebalo da urade sa njima je neverovatno teška odluka, jer su suočeni sa Hobsonovim izborom. tj. ako sistem PVO ne pokuša da presretne bombu, uništenje je zagarantovano. I ovde je problem [Hobsonov izbor].

Ako se aktivira protivvazduhoplovna odbrana, postoji šansa da se presretne vazdušna bomba. Ali čim se uključi, sistem PVO postaje vidljiv ruskom lovcu u vazduhu. Odmah je lansirana protivradarska raketa vazduh-zemlja Kh-31P, usmerenu na ukrajinski sistem PVO. Naravno, nije sigurno da će projektil pogoditi sistem, ali u stvarnosti već postoji toliki rizik da će se to dogoditi, da komandir baterije PVO mora doneti odluku koja može dovesti do presretanja bombe, ali i uništavanja sistema PVO; presretanje projektila ali ne presretanje bombe i ne presretanje obe leteće pretnje.

Iz izjave Dmitraškovskog jasno je da je ruska taktika usmerena na stezanje obruča na liniji fronta. A za ukrajinske oružane snage dolazi nešto novo. Prema našim izvorima, Rusija se sprema da rasporedi po celoj dužini linije fronta tešku bespilotnu letelicu LO Sirius. To je dron sa 100 kg precizno vođenih bombi.

IRIS-T u naoružanju ukrajinske PVO:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

NASAMS se takođe nalazi u sastavu ukrajinske PVO:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ruski lovci sve više primenjuju ofanzivu taktiku svojih dejstava:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


izvor
* IRIS-T BM1.jpg (44.21 KB, 640x360 - viewed 3 times.)

* NASAMS BM2.jpg (43.62 KB, 640x360 - viewed 3 times.)

* 10-Russian-Su-30s-began-tactical-rehearsals-over-Kaliningrad-Su-30SM.jpg (26.15 KB, 640x361 - viewed 2 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 218


« Reply #31 on: April 29, 2023, 02:15:34 pm »

Ne bi li sistem NASAMS trebao biti "lijek" za dronove mamce, s obzirom da ima aktivno radarsko samonavođenje?
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #32 on: May 21, 2023, 05:30:59 pm »

Šta se dogodilo 15.05. na nebu iznad Brijanske oblasti Ruske Federacije?

Kako su i čime oborene čak 4 ruske letelice u kratkom vremenskom razmaku? Iako nemamo precizna saznanja, teorije svakako postoje...
Tog dana, na nebu iznad Brijanske oblasti srušile su se 4 ruske letelice, 2 helikoptera Mi-8 i Mi-17 i 2 borbena aviona Su-34 i Su-35
.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju da se najmanje jedan helikopter srušio u blizini grada Klinci u Brjansku, koji je 50 kilometara od ukrajinske granice.

Aleksandar Bogomaz, guverner Brjanska, potvrdio je da se helikopter srušio, pri čemu je jedan civil povređen, ali nije izneo detalje o uzroku.

Drugi video, koji prikazuje avion koji se spušta i stub crnog dima, geolociran je u selo u Brjansku, oko 25 kilometara od Klinca.

Zvanična ruska novinska agencija TASS objavila je snimak eksplozije jednog helikoptera u vazduhu i potvrdila da se srušio i lovac Su-34, ne navodeći uzrok.

Ruski list Komersant navodi da se „grupa od dva helikoptera Mi-8 i lovaca Su-34 i Su-35 srušila u Brjanskoj oblasti” i sugeriše da je možda pogođeno još helikoptera.

Dodaje se: „Napadači se traže na zemlji i u vazduhu."

Geolokacija na mapi:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kakva su rešenja ove "misterije" moguća?

S obzirom da je često najjednostavnije rešenje i najtačnije, a u situaciji kada znamo koje sisteme PVO sada ima Ukrajina i daljine na kojima su se od granice sa Ukrajinom nalazile ruske letelice (od 20-50 km), najjednostavnija pretpostavka je "raketna zaseda" sistema PVO srednjeg dometa i iznenadno dejstvo na letelice u povratku u Rusiji, kada se tome nisu nadale.

Postoji više sistema koji su, makar teoretski mogli ovo da izvrše, a među njima ja lično prednost, po mogućnostima, dajem Patriotu, iako je diskutabilno da li su rizikovali da bateriju ovog glomaznog sistema premeštaju na 5-10 km od granice. Moralo bi tako, jer rakete PAC-3 CRI koje smo videli da sigurno imaju, imaju domet do 70 km po daljini za aerodinamičke ciljeve, tako da je to prvo od mogućih rešenja.
Prvo rešenje mi je Patriot, i iz razloga činjenice su svi članovi posada poginuli. To me dovodi na zaključak da je na letelice (ili barem na avione) dejstvovano projektilom sa kinetičkim udarom i to je dovelo do pogibije pilota. Takođe, kratko zračenje radara kod dejstva raketama koje imaju aktivnu glavu za samonavođenje, kao PAC-3 CRI, objasnila bi kako nisu imali signalizaciju ozračenja ili je ona možda bila veoma kratka, pa nisu obraćali dovoljno pažnje na to.

Drugo moguće rešenje je neki od sistema S-300PT / PS sa dometom raketa takođe oko 75 km, ali za sporije ciljeve, poput helikoptera i do 90 km. Dakle, sistemi S-300PT / PS čak imaju i veći potencijalni domet od Patriota sa verzijom raketa PAC-3 CRI.

Treće moguće rešenje je "kombinacija" sistema IRIS-T SLM / NASAMS / Buk-M1 sa jednim od dva dalekometnija sistema (Patriot ili S-300PT/PS), u skladu sa daljinama dejstva, ali ovo bi podrazumevalo pomeranje više jedinica PVO u "opasnu" zonu uz granicu sa Rusijom gde, ako bi bili viđeni, mogu biti gađani i artiljerijom i totalno devastirani.

Četvrto moguće rešenje, kako ja to vidim, jeste dejstvo sa LPRS i to pod uslovom "upada" ukrajinskih diverzanata sa lanserima u dubinu ruske teritorije. Ipak, obzirom na "razmak" ciljeva od cca 20 km i više, i domet LPRS, nije sasvim izvesno da je ovo u pitanju.

Peto moguće rešenje je "prijateljska vatra". Ipak, ako je ruska avijacija sama oborila 4 svoje letelice u praktično jednovremenom dejstvu iznad svoje teritorije, to bi bio "svetski rekord" u tome, a ipak mi se čini da to nije izvesno.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* lokacije pada 4 ruske letelice.jpg (224.44 KB, 1280x720 - viewed 3 times.)

* NYPICHPDPICT000011050574-1.jpg (143 KB, 2000x1333 - viewed 3 times.)
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 969


Ko laje zlo ne misli


« Reply #33 on: May 21, 2023, 06:03:57 pm »

Meni lično još uvek "mistične stvari " su  :
-"Prezasićenje Patriota"- kao da to nije moguće bilo uraditi i sa S-300 ili S-400 sistemima ,pa se do sada nije događalo ,
-Obaranje 4 letilice na Ruskoj teritoriji ,hajd' da kažemo "Ukrajinskim sistemima"...ali kako to da nakon toga nisu uspeli da spreče napad na Kijev (možda sam ja neki detalj propustio ovde na času pa mi je i ovo nejasno)?
-U od ranije "desant na aerodrom Gostimel" ....

Realno nerealne stvari Smiley
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 932


« Reply #34 on: May 21, 2023, 06:58:22 pm »

Нисам сигуран колико су украјински Патриоти под контролом Американаца. Мислим да Американци ни у лудилу не би дозволили да се најважнији систем ПВО који имају нађе на 5-10 км од руске границе, у домету ватре руских мотострељачких бригада. То је удаљеност на којој извиђање може да се врши комерцијалним беспилотним летелицама. Огроман је ризик, не само да скупо наоружање буде уништено, него да нешто од тога заврши у руским рукама.

Да ли постоји било шта од МАНПАДС које би Украјинци могли да имају, а који би могли да постигну сличан ефект (уништење уз губитак посаде). Украјинци су показали да су у стању да убаце у Русију диверзантске групе, атентаторе и опрему.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #35 on: July 03, 2023, 07:13:47 pm »

3. jul – obeležava se Dan protivvazduhoplovnih raketnih jedinica Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Na snimku koji se pojavio povodom ovog praznika ukrajinskih protivavionaca, u prvom planu je raketni sistem PVO S-125M Neva. Ranije su vojni izvori Ukrajine javili da je tokom trajanja oružanog sukoba sa ruskom vojskom, Ukrajina navodno primila i deo modernizovanih raketnih sistema PVO S-125 Neva-SC, sa komponentama sistema na samohodnim guseničnim i točkaškim šasijama, pomoć susedne Poljske.

Glavne karakteristike poljskih sistema PVO ovog tipa su guseničarska šasija od tenka T-55 na koju su smeštene lansirne rampe sa 4 usmerača, koja povećava mobilnost ovog kompleksa uopšte, i ugradnja modernizovane digitalizovane prijemno-predajne opreme, koja je omogućila da se sva elektronska oprema može smestiti u elektronski blok-ormar zapremine 1 kubnog metra, za razliku od 10-tak ormara "izvorne" Neve i time se postaviti na točkašku šasiju MAZ-543 (nekadašnji lanseri raketa sistema Z-Z Skad-Elbrus).

Istovremeno, poljski sistem PVO S-125 SC koristi iste sovjetske protivvazduhoplovne rakete 5V27. Karakteristike sistema po pitanju dometa i kanalnosti se nisu menjale, pa sistem (divizion) S-125 Neva SC i dalje može jednovremeno dejstvovati na 1 cilj sa 2 rakete, na daljinama do 25 km i visinama do 18 km.

Na snimku takođe vidimo i ukrajinske samohodne raketne sisteme PVO srednjeg dometa S-300V1. Ukrajina je od SSSR-a nasledila veći broj ovih sistema, ali su oni stavljeni van upotrebe do kraja prve decenije ovog veka, s tim što je poslednji divizion rasformiran 2012. godine.

Ukrajina je prilikom podele sovjetskog vojnog nasleđa dobila dve brigade naoružane pojednostavljenom modifikacijom S-300V1 sa raketama 9M83. Ovaj sistem PVO je sposoban da gađa aerodinamičke ciljeve na udaljenosti od 6–72 km. Visinski domet je 25 km, minimalna visina je 25 m. Verovatnoća pogađanja balističke rakete MGM-52 Lance bila je 0,5-0,65, a mete tipa lovca 0,7-0,9. Omogućava otkrivanje aerodinamičkih ciljeva na udaljenosti do 240 km i istovremeno gađanje 6 ciljeva, sa maksimalno do 2 rakete.

U 2018. godini postalo je poznato da su radarska oprema, lanseri i protivvazduhoplovne rakete 9M83 najmanje jednog diviziona S-300V1 dovedeni u operativno stanje u preduzeću Žuljanski mašinski kombinat VIZAR u gradu Višnjeve. Nakon toga, na poligonu Jagorlik u Hersonskoj oblasti održana je trenažno gađanje. Saopšteno je da će remontovani i delimično modernizovani S-300V1 ući u službu 210. puka PVO, koji je takođe trebalo da bude raspoređen u blizini aerodroma Uman, ali ovi planovi, po svemu sudeći, nisu uspeli da se realizuju.

Jedini divizion S-300V1 prebačen je u sastav 201. raketne brigade PVO, koja ima i sisteme PVO S-300PS, sa stalnim mestom razmeštaja u gradu Pervomajsku, Nikolajevska oblast. Tako su do 24. februara 2022. Oružane snage Ukrajine imale jedini aktivni protivvazduhoplovni sistem S-300V1 sa dometom većim od 70 km protiv vazduhoplovnih ciljeva.

Na snimku dalje vidimo i samohodne raketne sisteme PVO Buk-M1. Do početka ratnih sukoba 2022. godine u Ukrajini,, protivvazduhoplovne raketne snage Vazduhoplovstva Ukrajine, koje su se sastojale od tri protivvazduhoplovna raketna puka, imale su deset diviziona raketnog sistema PVO Buk-M1 (oko 40 samohodnih vatrenih oruđa).

Čak i uzimajući u obzir činjenicu da su svi ukrajinski PVO sistemi Buk-M1 izgrađeni u SSSR-u, oni i dalje imaju dobar borbeni potencijal. U poređenju sa sistemima protivvazduhoplovne odbrane Kub-M3 i Buk, modifikacija Buk-M1, koja je puštena u upotrebu 1983. godine, imala je poboljšane sposobnosti da se nosi sa krstarećim raketama i helikopterima, povećana je verovatnoća pogađanja krstarećih raketa, a takođe je postalo moguće za brzo presretanje taktičkih balističkih projektila.

Protivvazduhoplovni raketni divizion Buk-M1 u Ukrajinskoj vojsci obuhvata: mobilno komandno mesto, stanicu za otkrivanje i praćenje ciljeva, dve baterije protivvazduhoplovnih raketa sa po dva samohodna lansera i po jednim lanserom-punjačem 9A39, kao i sisteme veze, tehničke jedinice za podršku i održavanje.

Za uništavanje aerodinamičkih i balističkih ciljeva koriste se rakete 9M38M1 sa maksimalnim dometom gađanja od 35 km po daljini i 22 km po visini, opremljene poluaktivnim radarskim tragačem. Verovatnoća uništenja mete tipa lovac sa jednom raketom u odsustvu elektronskih smetnji je 0,8 ... 0,95. Kompleks je sposoban da obara krstareće rakete sa verovatnoćom da pogode najmanje 0,4, kao i helikoptere koji lebde - sa verovatnoćom od 0,3-0,4 na udaljenosti od 3,5 do 10 km.

Negde od 2006. godine, elementi raketnog sistema Buk-M1 i rakete 9M38M1 postepeno su obnavljani u preduzećima Ukroboronservisa sa produženjem veka trajanja na 10 godina.
Prema ruskom koncernu Almaz-Antej, Ukrajina je imala oko 1.000 raketa 9M38M1 i konsultovala se o produženju njihovog radnog veka i modernizaciji.

Prema informacija koje su dolazile iz zapadnih izvora, Ukrajina trenutno ima velikih problema sa raspoloživošću raketa za sisteme Buk-M1, te se čak razmišlja i o integraciji raketa tipa RiM-7 Sea Sparrow, ali i drugih tipova raketa, na samohodna lansirna oruđa sa radarom. Ovakva integracije bi smanjila prostorne mogućnosti sistema, ali bi omogućila nastavak borbenih dejstava i dalju upotrebu ovih, kako se pokazalo, veoma žilavih sistema PVO.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #36 on: August 07, 2023, 04:10:17 pm »

Predsednik Ukrajine u poseti RV i PVO - Avioni modernizovani za korištenje zapadnih raketa

PREDSEDNIK Vladimir Zelenski je na Dan Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine pregledao uzorke naoružanja i vojne opreme, razgovarao sa vojskom, a takođe je učestvovao u otkupu poštanskog kompleta „Istrebiteli zla”.

To je saopšteno iz kabineta predsednika.

Zelenski je čuo izveštaj o radu i mogućnostima kompleksa Patriot i IRIS-T koji je Ukrajina dobila od Zapada. On je takođe pregledao jurišne avione Su-25, bombarder Su-24M, lovce Su-27 i MiG-29 sa raketama koje koriste. Kako je rekao komandant Ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, ovi avioni su unapređeni da koriste oružje koje su obezbedili partneri, posebno ZUNI rakete vazduh-zemlja, Storm šedou rakete i AGM HARM antiradarske rakete.

Predsedniku je takođe prikazan rad simulatora koji je Češka donirala Ukrajini za obuku pilota za rad na avionima F-16 zapadnog tipa. Na ovom simulatoru ukrajinska vojska proučava karakteristike savremene tehnologije i njene mogućnosti. Zelenski je u praksi testirao rad kompleksa i pogodio jednu od virtuelnih meta – Tu-95.

Vojska je predsedniku poklonila pilotsku kacigu kao simbol vere da će Ukrajina u bliskoj budućnosti dobiti borbene avione F-16 od partnera. Kao odgovor, Zelenski je obećao da će raditi na tome da Ukrajina dobije F-16.

Zelenski je takođe napisao „Slava Ukrajini“ na raketi SCALP francuske proizvodnje (varijanta Storm Šedou).

Zajedno sa ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom, glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i komandantom Vazduhoplovstva Mikolom Oleščukom, poništio je poštansku marku i kovertu „Istrebiteli zla” koju je izdala Ukrpošta za Dan Vazduhoplovstva.

Budući vazdušni štit Ukrajine će postati baza vazdušnog štita u Evropi

Ukrajina će definitivno stvoriti pouzdan vazdušni štit nad čitavom svojom teritorijom, koji može postati osnova vazdušnog štita za Evropu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

-Stalno ubeđujemo partnere da je tempo isporuke onoga što smo dogovorili ključni faktor, rekao je on tokom obraćanja povodom Dana vazduhoplovstva, saopštila je pres služba predsednika.

Zelenski je napomenuo da Ukrajina još nema dovoljne kapacitete protivvazdušne odbrane koji bi omogućila zaštitu neba od ruskih napada nad čitavom teritorijom zemlje, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo zemlje svakodnevno radi sa međunarodnim partnerima kako bi osiguralo da se Ukrajini obezbede potrebni kapaciteti.

Izvor


Raketni sistemi PVO Patriot i IRIS-T SLM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Raketni sistem PVO Patriot PAC-2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Raketni sistem PVO IRIS-T SLM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lovac SU-27:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Projektil V-Z Storm Shadow:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Zelenski - Patriot i Iris-T.jpg (169.33 KB, 1280x851 - viewed 3 times.)

* Zelenski - Patriot i Iris-T -2.jpg (84.77 KB, 1038x610 - viewed 2 times.)

* ZElenski - Patriot -3.jpg (50 KB, 750x430 - viewed 2 times.)

* Zelenski - Iris-T -4.jpg (231.06 KB, 1280x960 - viewed 6 times.)

* Zelenski - SU-27.jpg (41.97 KB, 720x479 - viewed 3 times.)

* Zelenski - SU-27-2.jpeg (177.86 KB, 1280x960 - viewed 6 times.)

* Zelenski - Storm Shadow.jpg (147.86 KB, 959x1280 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #37 on: August 20, 2023, 10:33:58 am »

1 protiv 9

Ukrajinski vojni avioni na meti su ruskih radara odmah po poletanju sa aerodroma, pošto su po tehničkim karakteristikama znatno inferiorniji od ruskih.

Ovo je izjavio komandant Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

"Naši avioni su znatno inferiorniji u odnosu na ruski Su-35. Ako radari Su-35 mogu da "vide" na 400 km, naši avioni mogu samo na 80-90 km. Ako uzmemo u obzir domet (projektila za obaranje), Su-35 ima više od 200 km, a naši MiG-29 i Su-27 od 20 do 40 km. Mi još i ne uspemo da uzletimo s aerodroma, a naš avion je u zoni za obaranje. Dok izvršava zadatak, našeg pilota napada pet do devet letelica raznih tipova", rekao je on ukrajinskoj televiziji "Rada".

Oleščuk je naglasio da Ukrajina još nije u stanju da stekne prevlast u vazduhu, za šta su potrebni lovci četvrte generacije.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 počela i da su dva pilota već izvršila probne letove u SAD. Reznikov je istakao da će obuka trajati najmanje šest meseci.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom da zemlje razgovaraju o potencijalnoj mogućnosti prebacivanja borbenih aviona Gripen u Kijev, a ukrajinski piloti su već započeli probne letove na njima.


Izvor
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 473« Reply #38 on: August 20, 2023, 12:10:54 pm »

Šta god se njima "digne", to dobiju (sa manjim ili duljim ćekanjem ali ipak... ). Još Rafale da zatraže, i to je to. I ode na dokazivanje sve bolje neameričko naoružanje-sa iznimkom Tajfuna.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #39 on: September 16, 2023, 12:49:11 pm »

Na stranoj osnovi: restauracija ukrajinskih objekata protivvazdušne odbrane i njen neuspeh

Tokom prvih nekoliko meseci Specijalne operacije za zaštitu Donbasa, ruska vojska je ciljanim napadima uništila sistem protivvazduhoplovne odbrane kijevskog režima. Da bi ga obnovili, počev od prošle jeseni, strani partneri i pokrovitelji počeli su da isporučuju Ukrajini različite sisteme protivvazduhoplovne odbrane, neke moderne i neke zastarele. Do sada je postalo jasno da takve mere nisu opravdale očekivanja – Ukrajina nije bila u stanju da u potpunosti obnovi svoju protivvazduhoplovnu odbranu i zaštiti se od napada čak ni na ključne vojne ciljeve.

Oprema iz inostranstva

Proces restauracije ukrajinskog sistema PVO zapravo je počeo u proleće 2022. Nakon nekih diskusija i konsultacija, Slovačka je pristala da Ukrajini da sistem S-300PMU koji je imala. Nakon toga, uprkos svim naporima kijevskog režima i njegovih pokrovitelja, druge zemlje nisu obezbedile opremu sovjetske i ruske proizvodnje.

U julu su SAD i druge zemlje objavile skori početak isporuka NASAMS stacionarnog sistema PVO srednjeg dometa. Prvi proizvodi ove vrste stigli su na teritoriju Ukrajine početkom jeseni. Kijev je do danas dobio najmanje četiri baterije ovog kompleksa iz nekoliko stranih zemalja i sada ih drži na borbenom dežurstvu.

Nemačka je od prošle godine obezbedila nekoliko baterija kompleksa IRIS-T dve modifikacije sa raketama različitog dometa. Posle dugotrajne pripreme i rešavanja raznih pitanja, Francuska i Italija su zajednički sastavile i poslale jednu bateriju sistema PVO SAMP/T u Ukrajinu.

Iz očiglednih razloga, najpoznatija je bila isporuka američkog sistema protivvazduhoplovne odbrane velikog dometa Patriot. Prenete su dve baterije takve opreme i značajna zaliha raketa raznih tipova. Ne može se isključiti mogućnost isporuke dodatnih kompleksa.

Od prošle godine u štampanim publikacijama i izjavama zvaničnika redovno se pominje mogućnost prenosa drugih protivvazduhoplovnih sistema pogodnih za upotrebu u PVO. Na primer, razgovaralo se o hipotetičkim isporukama PVO sistema HAWK iz SAD ili drugih zemalja. Iz ovog ili onog razloga, stvari još nisu došle do kraja.

Ešalonirana odbrana

Protivvazduhoplovni raketni sistemi koje su Ukrajini dali strani partneri imaju različit sastav, uključuju različita sredstva i razlikuju se po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama. Koristeći sisteme PVO različitih klasa i tipova, ukrajinske formacije bi mogle da stvore neku vrstu slojevitog sistema PVO sa nekoliko zona i linija za otkrivanje i presretanje. Kako se iz dostupnih podataka može suditi, upravo su to pokušali da urade - ali bezuspešno.

Sistem za dalekomento presretanje u takvom sistemu trebalo bi da bude američki sistem PVO Patriot. Baterije takvog kompleksa prebačene u Ukrajinu uključuju vučeni multifunkcionalni radar sa faznom rešetkom tipa AN/MPQ-65. Ovaj radar prati unutar sektora širine 90° po azimutu sa uglovima elevacije do +83°. Domet detekcije velikih aerodinamičkih ciljeva je do 200 km, taktičke avijacije ne više od 120-130 km, bojeve glave balističkih raketa do 70 km, 125 ciljeva se prati istovremeno; maksimalna brzina cilja – 2 km/s.

Sjedinjene Američke Države prebacuju Ukrajini protivvazduhoplovne rakete MIM-104 PAC-2 GEM, MIM-104F PAC-2 i PAC-3 MSE. GEM proizvod ima domet od 100 km pri presretanju aerodinamičkih ciljeva; balističkih - 20 km. PAC-3 MSE karakteriše povećana visina presretanja. PAC-3 MSE je namenjen pretežno za borbu protiv balističkih ciljeva na udaljenosti do 60 km i visinama od 20-25 km. (prim. Kubovac)

U dalekometnom ešalonu, Patrioti mogu biti dopunjeni italijansko-francuskim kompleksom SAMP/T. Preneseni kompleks uključuje radar za osmatranje i akviziciju aviona Arabel. Digitalni lokator sa faznim nizom je po maksimalnim karakteristikama blizak američkom AN/MPQ-65.

Saopšteno je da se u Ukrajinu za sistem SAMP/T šalju protivvazduhoplovne rakete tipa Aster 30. U osnovnoj modifikaciji, ovaj proizvod ima domet dejstva od 120 km kada se lansira na aerodinamičke ciljeve. Modernizovana verzija leti i do 150 km. Objavljena je mogućnost presretanja bojevih glava operativno-taktičkih raketa.

U klasi sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog i kratkog do srednjeg dometa mogu se predstaviti dve modifikacije nemačkog proizvoda IRIS-T. Obe njegove varijante, SLS i SLM, opremljene su radarom TRML-4D (prim. Kubovac) sa dometom detekcije od 120 km za avione klase lovac i do 60 km za nadzvučne projektile. Moguće je uparivanje sa drugim stanicama ili rad sa eksternim izvorom podataka.

Kompleks IRIS-T SLS opremljen je istoimenom raketom dometa od 12 km i visine udarca od 20 km. Varijanta IRIS-T SLM srednjeg dometa trebalo bi da presreće aerodinamičke ciljeve sa udaljenosti od 40 km i na istim visinama.

Najrasprostranjeniji strani sistem PVO u Ukrajini je sada norveško-američki NASAMS, koji spada u sisteme kratkog dometa. Glavne modifikacije ovog kompleksa uključuju radar za detekciju AN/MPQ-64F1 sa dometom detekcije velikih objekata do 120 km. Pored toga, PVO ima optičko-elektronski sistem za rad u bliskom polju. Omogućen je i rad sa eksternom dodelom oznake cilja.

Ukrajinski NASAMS koristi rakete AIM-120, prvobitno konstruisane za vojnu avijaciju. Zbog potrebe za lansiranjem sa zemlje, domet lansiranja je smanjen na 20 km, visina uništenja iznosi do 16 km. Konstruktori su ukazali na mogućnost integracije rakete AMRAAM-ER, koja može da leti do 40 km. NASAMS je takođe sposoban da koristi AIM-9 rakete sa određenim nižim performansama u poređenju sa AIM-120.

Mogućnosti i rezultati

Koristeći primljene strane sisteme i opremu, kijevski režim je mogao da organizuje slojeviti sistem PVO za pokrivanje kritičnih područja. Sudeći po dostupnim informacijama, on je preduzeo slične mere i pokušao da zaštiti glavni administrativni centar Kijev. Istovremeno, u najmanju ruku, pojedinačni strani sistemi PVO su poslati direktno u zonu borbenih dejstava da organizuju PVO trupa na terenu.

Poznati su rezultati višemesečnog rada ovakvog PVO sistema, izgrađenog na osnovu strane tehnologije. Očekivano, najšire publicirani raketni napad dogodio se u maju, koji je uništio jednu od baterija Patriot u Kijevu. Pored toga, saopšteno je da su pogođeni i uništeni i drugi uvozni sistemi PVO.

Prema ruskom (prim. Kubovac) Ministarstvu odbrane, ukrajinska PVO je već izgubila veliki broj sistema S-300, uklj. sredstva dobijena od Slovačke. Najmanje jedan od sistema PVO IRIS-T SLM je pogođen. Prijavljeno je uništenje nekoliko NASAMS sistema. Jedini SAMP/T kompleks i nekoliko IRIS-T SLS proizvoda su još uvek u funkciji, ali njihovi izgledi su jasni i predvidljivi.

Postoji nekoliko razloga za ovaj rezultat. Pre svega, ovo je veoma ograničena količina isporučene opreme i druge opreme. Zbog toga je kijevski režim mogao da organizuje samo težišnu protivvazduhoplovnu odbranu, dok je u sadašnjoj situaciji potrebna kontinuirana radarska pokrivenost i velike vatrene zone. Čak ni informaciona podrška NATO-a ne pomaže u formiranju takve odbrane.

Problem sa količinom je pogoršan tehničkim ograničenjima. Ukrajina je dobila uglavnom sisteme kratkog i srednjeg dometa. Isporuke sistema dugog dometa bile su ograničene na samo nekoliko baterija, a reč je o proizvodima Patriot i SAMP/T sa dometom presretanja ne većim od 100-150 km.

Neprijatno iznenađenje za ukrajinsku PVO bila je činjenica da su ruski avioni, bespilotne letelice i rakete bile spremne da se suprotstave stranim sistemima PVO, uključujući i najnovijim. Za probijanje i suzbijanje takve odbrane koriste se različiti udarni sistemi, sredstva i taktike koje odgovaraju specifičnoj situaciji. Tako je kijevski Patriot, koliko je poznato, pogođen hipersoničnom raketom Kinžal. Pre nekoliko nedelja, pokazalo se da je kompleks IRIS-T SLM oštećen lutajućom municijom Lancet. Redovno se vrše masovni udari pomoću bespilotnih letelica, koji jednostavno zaobilaze opasna područja.

Planovi osujećeni

Uprkos svakoj mogućoj pomoći stranih pokrovitelja, ukrajinske formacije nisu bile u stanju da stvore punopravnu protivvazduhoplovnu odbranu u ključnim oblastima. Ruske oružane snage nastavljaju da napadaju određene ciljeve, uklj. probijanje ostataka protivvazduhoplovne odbrane. Pored toga, kad god je to moguće, ruska vojska napada protivvazduhoplovne sisteme – radare, lansere itd. Ionako niska efikasnost ukrajinske PVO je dodatno smanjena.

Izgledi za razvoj takve situacije su sasvim jasni. Treće zemlje će nastaviti da snabdevaju Ukrajinu određenim kompleksima i municijom za njih, ali uz njihovu pomoć neće biti moguće rešiti glavne probleme. Mogući obim zaliha ne zadovoljava potrebe kijevskog režima, a Rusija pokazuje jasnu prednost u naoružanju i opremi, koja se u sadašnjoj fazi više ne može smanjiti.

Nedavno predstavljeni sistemi PVO u službi ukrajinske vojske, lanser sistema Patriot i iza njega lanser sistema IRIS-T SLM:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ukrajinske posade pripremaju lanser sistema PVO Patriot za borbeni rad:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lanser sistema PVO NASAMS u Ukrajini:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radar TRML-4D sistema PVO IRIS-T SLM na nišanu drona-kamikaze Lancet, neposredno pred pogodak:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Sistemi PVO Ukrajine preds.jpg (45.7 KB, 800x487 - viewed 3 times.)

* pvo-5.jpg (81.03 KB, 800x533 - viewed 3 times.)

* pvo-2.jpg (61.51 KB, 768x874 - viewed 3 times.)

* TRML hit.png (473.55 KB, 796x447 - viewed 4 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 066


« Reply #40 on: September 16, 2023, 06:42:33 pm »

Јасно је да извор за овај текст долази из руских извора и да има негативну конотацију по успешност украјинске ПВО. Међутим, читајући и западне изворе приметне су похвале за ефикасност ИРИС-Т који се представља као систем ПВО "у рату доказане високе ефикасности". А тај рат где се доказао је овај у Украјини. Из тог разлога многе европске земље га наручују. Не верујем да би га наручивали на основу нетачних информација о ефикасности.

Јасно је да украјинска ПВО не обара руске авионе, ракете и друге летеће објекте са ефикасношћу од 95% како они често наводе, али да оборе приличан број крстарећих пројектила и далекометних БПЛ је врло вероватно. У осталом, да је украјинска ПВО слаба, не слојевита, неуређена односно таква каква је описана у овом тексту, руска авијација би летела да Лавова, а она ипак не прелази линију фронта.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #41 on: September 16, 2023, 07:16:01 pm »

@dzumba

Tekst je propagandne prirode u to nema sumnje. Ako je PVO Ukrajin tako "loša", zašto nema ruskih aviona (pilotiranih) iznad Dnepropetrovska ili Kijeva, a kamoli iznad Nikolaeva, Odese ili još zapadnije.

Sa druge strane, lično mi se veoma dopada nemački raketni sistem PVO IRIS-T i to posebno verzija SLM dometa do 40 km. Sistem je veoma "jednostavan". Bateriju čine 3-4 lansera, osmatračko-akvizicijski radar i komandna stanica. Sve komponente su mobilne, na veoma dobrim točkaškim šasijama za koje vidimo da se veoma dobro (za sada) snalaze po terenima Ukrajine. I pritom baterija nije skupa u odnosu na cene konkurentskih sistema sa zapada, čak se može meriti u određenoj meri (u pogledu cena) i sa ruskim sistemima.

Dakle, iako preferiram ruske raketne sisteme PVO zbog odnosa kvalitet/cena, ne bih imao ništa protiv sistema IRIS-T SLM u našim oružanim snagama.
Bez ulaženja u dublju analizu - sistem NASAMS - smeta mi stacionarnost i visoka cena za projektila AiM-120, a SAMP/T je odličan sistem, uporediv sa našim FK-3, ali je cena rakete Aster-30 neverovatna i iznosi bezmalo 3 miliona dolara!
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 422« Reply #42 on: September 16, 2023, 07:40:06 pm »

Po vestima od pre nekoliko dana i Austrija se odlučila za kupovinu osam sistema IRIS-T različitih karakteristika ( 4x 15km , 4x 50km dometa ). O razlozima vojne  saradnje Austrije i Nemačke u ovoj odluci ne treba puno pameti. Uostalom pročitajte opširnije ovde .

Neke prednosti i nedostaci tog sistema opisani u nekoliko studija pre više od godinu dana na istom ruskom portalu. Verujem da onima koji prate , nije promaklo.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #43 on: September 16, 2023, 08:05:10 pm »

Po vestima od pre nekoliko dana i Austrija se odlučila za kupovinu osam sistema IRIS-T različitih karakteristika ( 4x 15km , 4x 50km dometa ). O razlozima vojne  saradnje Austrije i Nemačke u ovoj odluci ne treba puno pameti. Uostalom pročitajte opširnije ovde .

Neke prednosti i nedostaci tog sistema opisani u nekoliko studija pre više od godinu dana na istom ruskom portalu. Verujem da onima koji prate , nije promaklo.

Hvala na linku. Inače, redovno pratimo pitanja formiranja Sky Shielda ovde i nabavke sistema IRIS-T ne samo za Ukajinu nego i za Austriju i pribaltičke zemlje.

Evo i link, pa od ovog teksta još 3 ispod njega govore upravo o tome!

Raketni sistemi PVO iz porodice IRIS-T, projekat SkyShield
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 571« Reply #44 on: October 02, 2023, 05:05:09 pm »

Starije oružje protivvazduhoplovne odbrane u ukrajinskom ratu: koliko često S-300 treba popravke i prva oborena raketa Kalibr od strane S-125

Ukrajinske trupe PVO govore o uslovima u kojima rade dok upravljaju starim sovjetskim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima

Nedavni izveštaj ArmyInforma pruža uvid u borbeno dežurstvo i iskustvo jednog od komandanata diviziona PVO koji služi u Operativnoj komandi „Jug“, odnosno u zaštiti južnih regiona Ukrajine od ruskih projektila i eksplozivnih dronova.

Od početka ruske invazije u punom obimu, ovaj neimenovani komandant je upravljao raketnim sistemima zemlja-vazduh kratkog dometa S-300 i S-125. Članak je zanimljiv po tome što daje odgovore na najmanje dva pitanja: koliko često je S-300 potrebna popravka i koliko je teško oboriti metu zastarelim S-125 u savremenom ratu.

Prvo, kratka retrospektiva prošlih događaja. Prvog dana invazije 2022. godine, 24. februara ujutru, oficir je morao brzo da se premesti 300 km dublje u zemlju kako njegov divizion S-300 ne bi bio okružen ruskim snagama koje dolaze sa Krima. Nakon početnog povlačenja u Dnjeparsku oblast, njegova jedinica je premeštena na borbeno dežurstvo u grad Kijev.

Oficir je u aprilu 2022. stigao u Donjecku oblast, istočna Ukrajina, gde je njegovoj grupi dodeljen neobičan, ali važan zadatak: 20 km od jedinice sa dva kompleksa S-300, oni su popravljali razna vozila i opremu, oštećenu u borbama i vraćali ih na liniju fronta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Mora da shvatite da je S-300 sovjetski sistem, stvoren još 1980-ih. Često se nešto pokvari ne zbog štete koju je prouzrokovao neprijatelj, već jednostavno zbog dugog vremena u službi“, kaže komandant, kako se citira.

Ovaj detalj ukazuje na važnu nijansu: oprema sovjetskih sistema PVO može da trpi kvarove toliko redovno da je u nekim slučajevima bilo u redu formiranje specijalnih remontnih timova uključujući operatore PVO.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Zatim, prepričava ArmyInform, u novembru 2022. ovaj oficir je postavljen za komandanta diviziona S-125. Ova jedinica je stvorena u osnovi od nule, sav kadar je on lično sastavio, a oprema je isporučena direktno sa remonta.

Divizija je zahvatio svoj prvi uništeni cilj, krstareću raketu Kalibr, u januaru 2023. Zatim je jedinica prebačena na novu lokaciju i ubrzo eliminisala još pet vazduhoplovnih pretnji. Kao što je navedeno, nivo efikasnosti S-125 zavisi ne samo od specifikacija sistema već i od operativne spremnosti opreme, okruženja i drugih faktora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Ako se otkrije vazduhoplovni cilj, dajem nalog oficiru za pripremu lansiranja da postavi azimut i da postavi rakete na pripremu. Pomoću specijalizovane opreme oficir za vođenje raketa određuje udaljenost do cilja i njegovu brzinu i vrši zahvat. Operatori ručnog praćenja u međuvremenu paze na ugaone koordinate ciljeva.

Kada vidim da je neprijateljski cilj zahvaćen i da je u dometu presretanja prema specifikacijama sistema, izdajem naređenje za lansiranje projektila. Gledamo u monitor da vidimo da li je meta pogođena. Ako ne, naređujem da se lansira još jedna raketa“, komandant opisuje kompleksan proces upravljanja sistemom S-125.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

S obzirom na njegove reči, činjenica da ukrajinske snage protivvazduhoplovne odbrane i dalje uspevaju da dosledno pokažu visok nivo efikasnosti protiv ruskog vazdušnog naoružanja dok rade sa takvim zastarelim sistemima (S-125 je ušao u upotrebu 1961. godine) predstavlja značajno dostignuće Ukrajinaca.

Takođe pokazuje koliko su isporuke savremenih sistema protivvazduhoplovne odbrane ključne za Ukrajinu, jer sada moraju da pokažu sve veštine ručnog rada dok im nedostaju savremeni automatizovani sistemi protivvazduhoplovne odbrane.


Izvor* S-300PS ukr1.jpg (129.56 KB, 1360x800 - viewed 4 times.)

* S-300P ukr2.jpg (111.21 KB, 1360x793 - viewed 3 times.)

* Neva ukr1.jpg (64.69 KB, 1200x650 - viewed 3 times.)

* Neva ukr2.jpg (109.15 KB, 1200x650 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3] 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 23 queries.