PALUBA
April 22, 2024, 08:30:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 209651 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1770 on: November 25, 2021, 05:06:34 pm »Ruski i beloruski lovci patrolirali duž granice Belorusije


Lovci Su-30SM, Ratnog vazduhoplovstva Belorusije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, patrolirali su duž državne granice Belorusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Danas je mešovita taktička grupa patrolirala vazdušnim prostorom duž državne granice Belorusije u sastavu koje su bili višenamenski lovci Su-30SM", navodi se u saopštenju ministarstva koje je objavljeno na telegram-kanalu.

Odluka je doneta da se poveća sastav dežurnih snaga protivvazdušne odbrane i zajedničko patroliranje duž državne granice.

U saopštenju se objašnjava da je odluka doneta "zbog učestalih letova različitih tipova avijacije u blizini državnih granica Belorusije i u interesu sprečavanja narušavanja državne granice".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1771 on: November 26, 2021, 07:09:57 am »Lukašenko: Amerika želi da izazove rat


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Sjedinjene Američke Države, koristeći Poljsku, baltičke zemlje, Ukrajinu, kao i migrantsku krizu na granici Belorusije, žele da izazovu rat.

„Oni pokušavaju da iskoriste te jadne izbeglice, taj proces. Oni već otvoreno govore: 'Uključiti NATO'. A šta znači NATO? Pokretanje rata. Oni nas provociraju. To Evropi ne treba, Evropa to ne želi, Evropa ne želi rat. Kome treba taj rat? Amerikancima“, rekao je Lukašenko na sednici ustavne komisije i radne grupe o doradi nacrta ustava.

Kako je ocenio, „Amerikanci vole da neko drugi ratuje za njih“.

„Oni će posmatrati sa strane i isporučivaće oružje kako bismo se mi međusobno ubijali i kako bi ekonomija pala. Ponovo će doći ovde sa dolarom, koji sada štampaju, da nam pomognu i Amerika će ponovo dominirati. To je uglavnom razlog zašto se sve to radi. Žele to da urade koristeći Poljake, baltičke zemlje i Ukrajince“, konstatovao je Lukašenko.

„Ali tu je opet ostao 'balkon' (Belorusija), smeta im, treba ga odseći. I radiće na tome“, zaključio je beloruski predsednik.

Istovremeno je dodao da će se kao povod iskoristiti migrantska kriza na granici Belorusije i EU koju su, prema rečima Lukašenka, iskoristili i Poljaci „da realizuju svoje strateške ciljeve“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1772 on: November 28, 2021, 07:45:14 am »Destabilizacijom do demokratije: Zaharova objasnila kako Zapad „pomaže“ Belorusiji


Zapad pokušava da „pomogne“ Belorusiji tako što destabilizuje situaciju u zemlji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je u Beču održan „u najmanju ruku neobičan“ sastanak na kojem su Nemačka, Austrija i druge zemlje Evropske unije, kao i bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska, razgovarale o tome kako bi mogle da „reše stvari u Belorusiji“.

„U pitanju je takva institucionalizacija mešanja u unutrašnje stvari suverene države. Na sastanku nije bilo novinara. Ali zato je Telegram kanal beloruske opozicije u egzilu bombardovan iz sve snage“, istakla je Zaharova.

Prema njenom mišljenju, ideja učesnika je da ubede Beloruse da će im „inostranstvo pomoći“ i da pokažu da ne žale novac za demokratiju.

Kako je navela, „antibeloruski projekat“ predviđa da će EU izdvojiti za „narod Belorusije“ 53 miliona evra „kako bi podržala mirnu tranziciju vlasti u zemlji“. S tim u vezi, podsetila je da je Nemačka obećala da će izdvojiti 21 milion evra za razvoj „civilnog društva“ u Belorusiji i pomenula i obećanja Poljske, SAD, Britanije, Kanade, Holandije, Češke, Litvanije, Letonije i Estonije.

„Očigledno je da je sve to samo mali deo sredstava koja idu za podršku 'patriota'. Nema sumnje da će strane zemlje pomoći beloruskom narodu na tradicionalan način – ne ulaganjem u ekonomiju, već destabilizacijom zemlje iznutra. Znamo takav metod pomoći. Sećamo ga se“, konstatovala je diplomata.

Ranije je Beč inicirao međunarodnu konferenciju o Belorusiji, koja je održana 22. novembra u virtuelnom formatu. Minsk nije učestvovao na sastanku.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1773 on: November 29, 2021, 07:17:53 am »

Minsk: Računamo na podršku Rusije ako NATO krene na nas
Tanjug 29.11.2021.

Belorusija će računati na Rusiju ukoliko se situacija na zapadnoj granici pogorša zbog akcija NATO, izjavio je danas državni sekretar Beloruskog bezbednosnog saveta Aleksander Volfovič.

"Analizurijajući broj jedinica na teritorijama susednih zemalja, smatram da je isuviše rano da se priča o bilo kakvoj pretnji ili konfliktu. Mislim da poljski i lideri baltičkih zemalja shvataju da bi agresija protiv Belorusije donela više problema nego koristi. Naše oružane snage su sposobne da odgovore na agresiju. Ako misle da uključe snage NATO, imamo našeg strateškog partnera, komšiju, veliku i moćnu Rusiju iza sebe", rekao je Volfovič, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, odluke da se održe zajedničke vazdušne vežbe sa Rusijom "nisu preduzete juče, ni prekjuče, a ni dan pre toga".

"Ruski avioni su dolazili kod nas na principu rotacije od 2013. godine. Zajedničke posade izvode patrolne misije duž državne granice", naveo je on. On je dodao da to nije rađeno toliko često kao u susednim zemljama, gde avioni SAD izvode vežbe dva do tri puta nedeljno, i "ne samo tu, već i širom cele Evrope, iznad baltičkih zemalja i Poljske".

"Šta vežbaju? Vežbaju kako da bolje bace bombe na Belorusiju i Rusiju"
, naglasio je.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1774 on: November 29, 2021, 07:26:44 am »

Poljska, Letonija i Litvanija dobijaju 200 miliona evra za zaštitu granica od migranata
Novosti online 28. 11. 2021.

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je doneta odluka da se sredstva koje će Evropska unija dodeliti Letoniji, Litvaniji i Poljskoj za zaštitu granica – utrostruče.

- Litvanija je već dobila 37 miliona evra u vidu hitne pomoći. Međutim, kako sam ranije saopštila, utrostručićemo sredstva koje EU izdvaja za zaštitu granica Letonije, Litvanije i Poljske u iznosu do 200 miliona evra za ovu i sledeću godinu - izjavila je predsednica Evropske komisije u Vilnjusu. Fon der Lajenova je takođe istakla da su sve akcije Evropske unije u vezi sa uvođenjem sankcija protiv određenih lica i određenih institucija koordinisane sa Velikom Britanijom, SAD i Kanadom.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1775 on: November 29, 2021, 07:28:06 am »

Ruski senator o strašnom scenariju: "Brzo ćemo ugasiti to"
Novosti online 28. 11. 2021.

U SLUČAJU da NATO pakt povredi teritorijalni integritet Belorusije, Moskva će pružiti pomoć Minsku, rekao je za RIA Novosti senator Vladimir DŽabarov, prvi zamenik direktora Međunarodnog komiteta Saveta Federacije.

Iz Saveta bezbednosti Belorusije podsetili su susedne zemlje da ako žele da uvuku NATO u sukob, iza Minska će stati saveznik – Rusija.

- Rusija će podržati Belorusiju u slučaju kršenja teritorijalnog integriteta te zemlje od strane NATO-a, pošto je Minsk saveznica i član ODKB-a - rekao je DŽabarov i naglasio da će takva akcija biti preduzeta "ako Minsk zatraži pomoć".

- Ako dođe do prave invazije, nećemo je zanemariti - rekao je DŽabarov. On kaže da takav razvoj događaja neće dovesti do vojne konfrontacije.

- Ovo neće biti rat, već sukob koji će Rusija brzo "ugasiti" - rekao je DŽabarov.

DŽabarov je takođe naglasio da je NATO u najvećem riziku, jer će odmazda na agresiju Alijanse izazvati oštro negodovanje u Evropi.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1776 on: November 29, 2021, 12:51:37 pm »Na granici Belorusije stoji na desetine hiljada vojnika NATO-a


Predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko saopštio je da na granici Belorusije stoji na desetine hiljada vojnika iz država-članica NATO-a.

"Ako, kako je saopštio ministar odbrane Rusije (Sergej Šojgu), desetine aviona obleće ruske granice i vežba bombardovanje, nuklearni udar na Rusiju, ako se na okolnim teritorijama grade putevi radi lakše rokade trupa, o čemu vojska dobro zna i masovno izvode vojne vežbe uz prebacivanje dodatnih snaga na naše granice, a već ih je na desetine hiljada, znači nije to ništa slučajno, iza toga nešto stoji", naveo je Lukašenko na sastanku u Ministarstvu odbrane.

Obraćajući se beloruskom vojnom vrhu, Lukašenko je rekao da oni treba da shvate jednu stvar: ne može se situacija u Belorusiji posmatrati autonomno, nezavisno od toga šta se dešava u crnomorskom basenu, od pitanja, vezanih za Ukrajinu, Poljsku i baltičke države..
"Mi smo karika tog opšteg lanca", naveo je Lukašenko.

"Još do kraja ne znamo u potpunosti, ali možemo da zamislimo namere naših protivnika. Danas možemo direktno reći – naših neprijatelja", naglasio je predsednik.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1777 on: November 29, 2021, 08:53:38 pm »

Protiv Belorusije pokrenut hibridni rat u gotovo svim pravcima
Novosti online 29. 11. 2021.

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je protiv Belorusije pokrenut hibridni rat u gotovo svim pravcima.

- Ne jednom smo rekli da je danas u toku hibridni rat. Upozorio sam vas krajem prošle godine da je hibridni rat pokrenut protiv nas u gotovo svim pravcima - rekao je Lukašenko - Teško da smo mogli da pretpostavimo da ćemo imati neku vrstu migrantske krize - dodao je Lukašenko.

- Međutim, nastala je. I stalno je podgrevaju - rekao je beloruski lider, prenose RIA Novosti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1778 on: November 29, 2021, 08:58:27 pm »

Situacija na ivici usijanja, Lukašenko najavio velike manevre sa Rusima
Tanjug 29. 11. 2021.

BELORUSIJA je danas najavila zajedničke vojne vežbe sa svojim bliskim saveznikom Rusijom koje bi trebalo da se održe duž granice sa Ukrajinom i optužila NATO za jačanje ofanzivnih vojnih potencijala u blizini beloruske granice.

Zvaničnici SAD, NATO i Ukrajine tvrde da Rusija nagomilava svoje vojne snage u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strepnje od mogućeg napada, ali Moskva negira postojanje takvih planova, prenosi Rojters. Ministar odbrane Belorusije Viktor Krenjin rekao je da će oružane snage Belorusije održati zajedničke vojne vežbe sa Rusijom u "srednjoročnom roku" i objasnio da je to odgovor na novu koncentraciju snaga NATO u zemljama duž zapadnih i južnih granica Belorusije.

- Vidimo gomilanje trupa oko naših državnih granica. Zabrinuti smo zbog militarizacije susednih zemalja zbog čega smo prinuđeni da planiramo adekvatne uzvratne mere - navodi se u saopštenju ministra Krenjina objavljenom na sajtu ministarstva odbrane Belorusije.

Litvanija, članica NATO koja se nalazi zapadno od Belorusije, ocenjuje da bi severnoatlantska alijansa trebalo da prilagodi svoj odnos prema Belorusiji čije su oružane snage, kako se upozorava, sve integrisanije sa ruskom armijom. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je danas da Minsk neće sedeti skrštenih ruku i po strani ako se rasplamsa tinjajući sukob u istočnoj Ukrajini ili izbije rat sa Zapadom na ruskim granicama.

- Jasno je na čijoj strani će biti Belorusija - rekao je Lukašenko kome je, kako navodi Rojters, finansijska i politička podrška Moskve pomogla da prebrodi masovne antirežimske proteste prošle jeseni.

Izvor. www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1779 on: November 29, 2021, 09:05:39 pm »

Понедељак, 29.11.2021.

Лукашенко оптужио Литванију да оставља тела на граници и најавио подршку Русији

МОСКВА – Белоруски председник Александар Лукашенко оптужио је данас литванске власти да су бациле тела миграната на граници две земље, између којих су тензије све веће због мигрантског питања.

Лукашенко је упозорио и да ће Белорусија чврсто стати иза свог савезника Русије ако украјинске власти започну офанзиву против побуњеника на истоку Украјине, подржаних од Москве. На састанку са највишим представницима белоруске војске, Лукашенко је рекао да су граничари током викенда пронашли тела два мигранта, остављена на граници.

„У врећу за спавање ставе тело, или, вероватно, особу која је још била жива, и баце је на границу. Каква грозота”, узвикнуо је Лукашенко.

Литвански граничари су одбацили тврдњу Лукашенка, наводећи да су белоруске власти у више наврата покушавале да инсценирају премлаћивање, сакаћење или смрт миграната, и да окриве Литванију за такво „нехумано поступање”.

Европска унија оптужује Лукашенка за „хибридни напад” на тај блок 27 земаља, односно за подстицање миграната да пређу из Белорусије у чланице ЕУ, Пољску и Литванију. Брисел тврди да је то освета Лукашенка за санкције које му је Унија увела због прошлогодишње репресије над антивладиним демонстрантима. Власти Белорусије одбацују те оптужбе и узвраћају тврдњама да ЕУ није осигурала мигрантима безбедан пролаз, јавља Бета.

Велика група миграната, углавном ирачких Курда, заглављена је од 8. новембра у Белорусији, на граничном прелазу са Пољском. Већина тих миграната побегла је од сукоба или безнађа у домовини, а желе да стигну до Немачке или других западноевропских земаља. Лукашенко оптужује Пољску и друге западне земље да подстичу тензије око миграната у оквиру „вишеструког хибридног рата” против Белорусије и њеног савезника Русије. Он је наредио војним званичницима да подигну спремност војника, с обзиром на маневре НАТО-а у близини белоруских граница.

Белоруски лидер је одбацио могућност да постоје наводни планови Русије за напад на Украјину, од чега страхује Запад, рекавши да би га Москва обавестила о томе да има такве намере. Лукашенко је, међутим, упозорио украјинске власти да ће Белорусија снажно стати уз Русију, ако Кијев покуша да употреби силу ради повратка контроле над областима које контролишу проруски сепаратисти на истоку Украјине, познатим као Донбас.

„Ако покушају да започну мали рат у Донбасу или негде на граници са Русијом, Белорусија неће остати по страни, а јасно је чију ће страну заузети. Они то разумеју и зато су почели да појачавају снаге на украјинској граници са Белорусијом, иако за то нема разлога”, рекао је Лукашенко.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1780 on: November 30, 2021, 07:34:23 am »

Šest aviona iz Minska u Irak vratilo više od 1.800 migranata koji su hteli u Nemačku
B. Vlahović 29. 11. 2021.

MIGRANTI sa Bliskog istoka polako napuštaju Belorusiju.

U ponedeljak je u Irak poleteo šesti avion i u domovinu vratio "turiste" koji su minulih dana bezuspešno pokušavali da pređu poljsku granicu. I danas vlasti Iraka šalju avion po svoje građane. Mediji u Minsku saopštavaju da je Belorusiju do sada napustilo više od 1.800 migranata iz Iraka koji su maštali da iskoriste beloruske turističke vize da bi se dokopali jedne od zemalja EU. Konačan cilj im je Nemačka gde mnogo od njih, pogotovo Kurdi, imaju rođake i poznanike.

Po službenim informacijama, u Belorusiji se nalazilo oko 7.000 migranata iz Iraka, Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka, ali i Avganistana i Afrike. Očekuje se da će migrantska kriza polako da splasne i da će Poljaci sa granice prema Belorusiji povući veliki broj vojnika i policajaca. Kad će to biti, teško je prognozirati, jer Poljaci tvrde da se kod pograničnog prelaza Bruzgi još uvek nalazi oko 4.000 izbeglica. Prošlog petka, sasvim neočekivano, migrantski logor je posetio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. On je kazao migrantima da nikoga silom neće vraćati u domovinu ma koliko se tome protivili Poljaci.

- One koji uporno hoće da pređu poljsku granicu, nećemo hvatati i tući. Ako možete da prođete na Zapad, idite, mi vam nećemo braniti - kazao je Lukašenko u izbegličkom logoru u Bruzgi i dodao da Poljaci tvrde da dnevno, preko njihove teritorije, kao i Litvanije i Letonije, prođe oko 200 migranata.

Lukašenko je upozorio da novi talas migranata može da krene preko Ukrajine, pa se ne treba prerano radovati da će migrantska kriza uskoro biti rešena. Već na proleće, iz pravca Ukrajine, migranti mogu da krenu ka Belorusiji, a zatim da ponovo pokušaju da uđu u Poljsku, ili Litvaniju.

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel bila je prisiljena da mu dva puta telefonira i obraća mu se sa "gospodine predsedniče". Na drugoj strani, Lukašenkovi kritičari kažu da nije uspeo da natera Zapadnu Evropu da mu skine sankcije. Rukovodstva susednih država sa kojima je Lukašenko u sukobu, očekuju da će EU uskoro saopštiti detalje o novom paketu sankcija protiv Belorusije.

NATO VEŽBA BLIZU GRANICA

ZEMLJE članice NATO intenzivirale su svoje vojne aktivnosti u blizini granica Rusije i Belorusije i prebacile dodatne snage i naoružanje na granicu republike, izjavio je  Aleksandar Lukašenko.

- Kao što je rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, desetine aviona lete blizu ruskih granica i vežbaju bombardovanje za izvođenje nuklearnog napada na Rusiju - rekao je Lukašenko i dodao da se ovo ne radi "uzalud" i da postoji neka namera iza toga, prenela je beloruska agencija Belta.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1781 on: November 30, 2021, 02:39:17 pm »Ruski i beloruski lovci ponovo patrolirali duž granice Belorusije


Lovci Su-30SM, Ratnog vazduhoplovstva Belorusije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, ponovo su patrolirali duž državne granice Belorusije, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

„Nastavlja se realizacija odluke o zajedničkom patroliranju duž državnih granica Belorusije u cilju jačanja protivvazduhoplovne odbrane taktičkih grupa lovaca Su-30SM Belorusije i Rusije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Belorusije.

U Ministarstvu odbrane su pojasnili da su letovi izvedeni po ranije utvrđenom planu bez obzira na vremenske uslove i doba dana.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1782 on: November 30, 2021, 04:02:09 pm »
Lukašenko: Belorusija spremna da rasporedi rusko nuklearno oružje


Belorusija će Rusiji ponuditi svoju teritoriju za razmeštanje nuklearnog naoružanja ukoliko se nuklearno oružje zemalja NATO-a nađe u Poljskoj, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu za RIA Novosti.

„(U tom slučaju) ponudiću (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da vrati nuklearno oružje Belorusiji“, rekao je Lukašenko.

Na pitanje da precizira o kakvim sistemima je reč, beloruski lider je napomenuo: „Dogovorićemo se kakvo“.

„Nuklearno oružje koje će biti najefikasnije pri takvom kontaktu. Mi smo na teritoriji Belorusije spremni za to. Ja kao brižan domaćin nisam ništa uništio. Sve ‘šupe’ su na mestu“, dodao je on.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da, ako Nemačka odbije da razmesti kod sebe nuklearno oružje, ono može završiti u drugim evropskim zemljama, uključujući i istočno od Nemačke.

Posle raspada SSSR-a, na teritoriji Belorusije nalazilo se na desetine punjenja za strateške interkontinentalne rakete „Topolj“ i više od hiljadu taktičkih nuklearnih bojevih glava. Povlačenje nuklearnog oružja bilo je rezultat potpisivanja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja od strane Minska.


Belorusija spremna da reaguje

U svetlu manevara NATO-a na Baltiku i u Ukrajini, Minsk ima plan i borbene jedinice da reaguje na pokušaje pokretanja sukoba, rekao je predsednik Belorusije.

„Evo i započeli su te manevre u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Ukrajini. Šta ja treba da radim kao glavnokomandujući? Ne treba da podležem provokacijama, ali moram da predvidim šta će se desiti, da se ne bi desilo kao 1941. godine“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, „Staljin je svima govorio: ne podležite provokacijama, ne popuštajte, dolazili su signali iz Kremlja i tada je zapravo počinjao rat“.

„Zbog toga moram da imam planove i jedinice, delove beloruske vojske koji će reagovati na svaki pokušaj da se ovde stvori sukob. Na granici baltičkih država, Poljske i Ukrajine.

Nažalost, Ukrajinci su se, kao i obično, zaleteli čak i pre NATO trupa. Zatvorili su nebo pre Evropske unije i Amerikanaca za prelete beloruskih aviona“, primetio je šef beloruske države.


Uzrok krize na granici – odbijanje EU da izgradi izbegličke kampove

Govoreći o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici, Lukašenko je rekao da su uzroci ove krize bili odbijanje Evropske unije da izgradi izbegličke kampove i sankcije.

On je podsetio da su Belorusija i EU imale sporazum o readmisiji, prema kojem, ako migranti uđu u Evropsku uniju preko beloruske teritorije, Minsk bi ih vraćao i smeštao u Belorusiju u izbegličke kampove.

„Trebalo je da oni (Evropska unija) izgrade kampove i počeli su da ih grade, a onda su stali. I ja sam prestao da ih uzimam odatle“, objasnio je Lukašenko.

Beloruski lider je napomenuo da je Evropska unija prva prekršila sporazum o readmisiji i da sada ne želi da razgovara o ovoj temi. Zatim su, prema rečima Lukašenka, počele sankcije protiv Belorusije.

„Stavili vam omču oko vrata, stežu i kažu: zaštiti me. Iskreno sam im to rekao na samom početku: momci, krenuli ​​ste da zaoštravate odnose. Optužujete nas za ovaj avion (incident sa avionom ‘Rajanera’).

Iako nemate nikakve činjenice. Vi (EU) ste počeli da gušite Belorusiju“, naglasio je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1783 on: December 01, 2021, 07:19:45 am »Beloruski predsednik: Poseta Krimu označiće priznanje poluostrva za deo Rusije


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi njegov odlazak na Krim značio priznanje poluostrva u sastavu Ruske Federacije.

„Ako je predsednik već stigao tamo (na Krim)... sa predsednikom Rusije. Čujte, kakva druga priznanja mogu biti?!“, rekao je Lukašenko u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, to će, naravno, značiti priznanje Krima kao dela ruske teritorije.

„Iako to nije tajna ni za mene ni za Putina i, štaviše, to je jednostavno pitanje koje ne postoji. Ne postoji takvo pitanje između mene i Putina“, dodao je šef beloruske države.

Lukašenko je rekao da je Krim postao de fakto i de jure ruski region posle referenduma 2014.

„Svi smo shvatali da je Krim de fakto ruski Krim. Posle referenduma Krim je i de jure postao ruski“, dodao je on.

On je naveo da od ruske strane očekuje poziv na Krim sa konkretnim datumom.

„Razgovarali smo o tome tri puta (sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom). I on je trebalo sam da odluči kada mu odgovara... Rekao sam mu – kada me pozovete, tada ću i doleteti“, naveo je Lukašenko.
Beloruski lider je istakao da bi posetu Krimu želeo da počne iz Sevastopolja.

„Putin mi je mnogo pričao o trenutnoj vojnoj bazi u Sevastopolju... Veoma mnogo. A ja poznajem svaki metar u Sevastopolju, na aerodromu“, dodao je on, komentarišući svoje buduće putovanje na Krim.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1784 on: December 01, 2021, 11:53:26 am »Lukašenko zapretio Poljskoj: Ako zatvorite granice, obustavljam tranzit energenata iz Rusije


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je za Sputnjik da je spreman da obustavi tranzit energetskih resursa ukoliko Poljska realizuje svoje pretnje i zatvori granicu.

„Kada me budu ugnjetavali Poljaci ili neki drugi, mislite da ću se obazirati na neke ugovore? Hajde, o čemu pričate?“, prokomentarisao je beloruski lider.

Upitan da li ozbiljno misli, Lukašenko je odgovorio potvrdno: „Ozbiljno, naravno“.

„Poljaci su odlučili da nam zatvore granicu sa Belorusijom. Dobro, zatvarajte. Mi ne idemo često u Evropsku uniju. Mi smo danas najviše zainteresovani za Rusiju, Kinu, Istok. A šta ako ja zatvorim? Šta će se onda desiti sa prometom koji uglavnom ide u Rusiju i Kinu preko nas?“, upitao je beloruski lider.

Kako je dodao, južna granica Rusije i Ukrajine je zatvorena, to jeste preko Ukrajine neće proći, a preko baltičkih zemalja nema puteva.

„Tako da pre nego što daju izjave treba da uključe svoje pileće mozgove i razmisle šta lupetaju“, upozorio je Lukašenko.

Takođe je predložio poljskoj strani da zatvori granicu i vidi ko će od toga imati najveću štetu.

„Zatvorićete, na štetu kome? Sami sebi?... Onda razmislite kako ćete kupovati od Rusije energente“, poručio je predsednik Belorusije.

Ranije je Lukašenko zapretio da će obustaviti tranzit gasa u Evropu preko gasovoda „Jamal-Evropa“ nakon što je Evropska unija optužila Belorusiju za stvaranje migrantske krize na zajedničkim granicama i zapretila sankcijama protiv Minska. Poljska takođe razmatra mogućnost zatvaranja granice sa Belorusijom.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 [119] 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.