Majstori su dobri za majstorije. Za ovakve složene sisteme treba malo više teorijskog znanja.
Ovdje se radi o inžinjeru koji je radio u ĐĐ, te je 1991 godine otišao u INFIZ. Nakon toga je zahvaljujući privatnim vezama otišao u Kuvajt, i tamo napravio "masakr" nad uređajima.
Dok je bio u ĐĐ nije radio na ovom dijelu tenka. Tj, uopšte ga ne znam iz ĐĐ-a. To bi bilo slično kad bi ja sad počeo da održavam radare, naprimjer. Nemam blage veze o njima sem opšteg znanja.
Kad sam ja došao u Kuvajt prebacili su ga u tenkovsku školu u Džahri. Sad ima kuću u dupleksu sa Bakijem, artiljercom, u Zemunu. I Baki je pobjegao iz ĐĐ 1991 godine. Kao i S.Palestinac.
Na onome snimku kojeg sam postavio na Youtube može se vidjeti nekoliko bivših radnika ĐĐ koji su napustili ĐĐ 1991 godine, te otišli u INFIZ, Lola korporaciju, 14-ti Oktobar i neke druge firme..
Kao i stručnjak iz VTI-ja koji se bavio se teorijom i prodavanjem magle. Sad je vlasnik firme Revita Altamed, a za njega radi pola VTI-ja i TOC-a, desetine pukovnika i p.puk-a. Multi level marketing. Snašao se. Ne znam da li još uvijek prodaje maglu sa tim.
Vidiš ovoga kraj mene. Sa lijeve strane. Vrhunski inžinjer. Prvi stranac koji je ušao u zadnju verziju Merkave u Izraelu. A ja sam prvi stranac koji je ušao u tenk Al Khalid u Pakistanu. Tad sam sam radio na modifikaciji tenka T59 u Taksili.
Ovdje smo u Kuvajtu.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Inžinjer mjenja gumu na autu.
Pored njega je još jedan koji je radio u ĐĐ, pa otišao u Srbiju 1991.
Ovdje smo u Kini.
Zadnji direktor Čajevca. Dok smo bili u Kuvajtu pisao je ekserom po ormaru dnevni učinak, jer mu SDPR nije htio da obezbijedi radnu bilježnicu, a nije htio da je kupi iz principa. U Kini smo štrajkovali, jer nam SDPR za nekoliko mjeseci nije isplatio nikakve pare, te su pušači ostali bez cigara. Nakon početka štrajka iz Pekinga dolazi Zoran Đorđević, sadašnji ambasador Srbije u Kini, a nekadašnji predstavnik SDPR-a u Kini, i pušačima, samo pušačima daje malo para. Nama nepušačima nije dao ništa. A Norinco je isplatio na privatni račun Zorana Đorđevića nekoliko miliona dolara za posao koji smo radili u Kini. A moj cimer ne gasi cigare.
Dok smo radili u Iranu njemu su svi lokalci obraćali, jer ima iransku facu. U Pakistanu smo bili cimeri, u Kini cimeri, u Čehoslovačkoj cimeri, u.....
Imao problema u SSSR-u zbog švedskog štambilja u pasošu, jer je prije toga bio u Boforsu, radio u Elbitu i još nekim vojnim firmama, u Izraelu, u Francuskoj, na termo kameri, ...
Bili smo cimeri puno puta. A kuva odlično. Spasio nas dok smo radili u Bahavalpuru na tenkovima, jer nam je počeo kuvati domaću hranu. Učio je gospođe domaćice u Kuvajtu kako se razvlači tjesto za pitu. Kuvao nam u Pekingu. Učio moju ženu u Kuvajtu kako se raspoznaje tip brašna po dodiru, učio žene u Kuvajtu kako se štrika i hekla.
Svađao se sa stručnjacima VTI-ja u Kini oko proračuna šeme za tenk. Vidio da ovi iz VTI-ja ne znaju martični račun.
Kad su nam Pakistanci tražili da napravimo elektroniku da top ne može da udari u zemlju ja sam napravio šemu da se računa brzina propadanja žirobloka po elevaciji, i upoređuje sa uzdužnim nagibom tenka, pa da se taj signal obrađuje, a on u paralelno šemu da se na jedan drugačiji način prazne kondenzatori na integratoru... (šema još nije prodata, pa ne bi išao u detalje). Pa smo napravili neki miks šema. To smo kasnije ponudili Kuvajtu, a ovaj iz ĐĐ je to pokušao da nam ukrade za SDPR, ali ga je dočekala promjena softvera koju sam uradio za Kinu, pa sam imao istorijat šta je sve radio. Tačna vremena rada i šta je sve radio. Softver koji sam uradio za Kinu zbog pokušaja krađe od kineske strane sam ubacio u sistem koji smo ponudili Kuvajtu.
Dok smo radili ne tenkovima u Bahavalpuru spavali smo u nečemu što je neko zvao hotelom. I čitav dan na poligonu, gađao sam ja, na meni i na njemu slojevi zaljepljenog znoja i prašine. Ja još smrdim na barutne gasove, jer sam gađao čitav dan, a kineski barutni gasovi smrde do ludila. Tolika količina znoja i prljavštine na tijelu bukvalno boli. I dođemo u taj nazovi hotel, a ono nema struje i nema vode. I u ponoć nađemo neko bure od kišnice i počnemo da se kupamo, zalijevajuči sa nekom kanticom jedan drugoga. Totalni mrak. Samo upaljačem osvjetljavamo. Kad on obadvojica imamo isti osjećaj na tijelu. Upalimo upaljač, a na meni i njemu stotine pijavica. Zaljepile se i piju nam krv.
Ilegalno smo prelazili granice država i ilegalno izlazili iz država. Zajedno smo, nas trojica, nas dvojica i još jedan prijatelj, letili sami u Boingu i sletili Boingom u Beograd. Čak tri putnika. I posada. Mi jedini putnici na aerodromu. Sankcije Jugoslaviji. I sletimo na Surčin, a ono problemi.
Ova trojica bez Kineza. Kinez je ostao u Kini. Ostali su sletili na Surčin.
Zajedno smo sjedili u kancelariji zadnjih nekoliko godina moga rada u firmi. Bio je zadnji direktor firme u kojoj sam radio i koja je zvanično ugašena, brisana iz registra preduzeća, 31.12.2011 godine.
Takav ti je ovaj posao.
Pozdrav
Vlado