PALUBA
April 22, 2024, 08:08:55 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 [314] 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 894165 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4695 on: October 01, 2020, 01:33:00 pm »Quote
U sukobu migranta u Bihaću ubijene su dvije osobe, dok ih je najmanje 18 ozlijeđeno.

Sukob se dogodio u blizini Kantonalne bolnice u Bihaću, gdje se nalazi jedno od improviziranih šatorskih naselja u tom gradu. Na mjestu nesreće policija je zatekla blizu 80 migranata, uglavnom državljana Afganistana i Pakistana.

Iz policije su saopštili da istragu dodatno otežava pretpostavka da su migranti koji su sudjelovali u sukobu vjerojatno pobjegli kroz obližnju šumu.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4696 on: October 01, 2020, 04:10:00 pm »U junu prijavljeno 1.555 ilegalnih migranataSlužbi za poslove sa strancima u junu je prijavljeno 1.555 ilegalnih migranata, što je tri puta više nego u maju, kada ih je prijavljeno 514, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za jun, koju je danas usvojio Savjet ministara i dostaviće je Predsjedništvu BiH.

U ovoj informaciji Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, navodi se da je u junu prošle godine prijavljeno za 26 odsto manje ilegalnih migranata u odnosnu na isti mjesec ove godine.

Najviše prijavljenih ilegalnih migranata došlo je iz Avganistana - 512, zatim Pakistana 348, Bangladeša 255, Maroka 121 i Iraka 93, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U prvom polugodištu ove godine, od ukupno 6.641 ilegalnog migranta prijavljenog Službi za poslove sa strancima namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je njih 5.207, a zahtjev je podnijelo njih 162.

Državljani Iraka, Avganistana i Turske podnijeli su najveći broj zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu.

Među ključnim izazovima u borbi protiv ilegalnih migracija i u narednom periodu su jačanje institucija BiH, prvenstveno Granične policije, onemogućavanje ilegalnih ulazaka na dijelovima na kojima je zabilježen najveći migracioni pritisak, kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje kapaciteta svih bezbjednosnih agencija.

Utvrđivanje identiteta ilegalnih migranata i zloupotreba sistema azila, kao i procesuiranje migranata koji su počinili prekršajna i krivična djela, ključni su izazovi za naredni period.

BiH ostaje posvećena jačanju saradnje sa državama na zapadnobalkanskoj ruti uz unapređenje bilateralne saradnje institucija i agencija koje se bave migracionim i bezbjednosnim pitanjima BiH i država EU, kao i nastavku saradnje sa međunarodnim agencijama.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #4697 on: October 01, 2020, 07:58:11 pm »

Ова погибија двојице миграната у међусобном сукобу наговештава шта би могло да се деси ако би се њихов број повећао а са друге стране не би могли да се мрдну из БиХ. А могло би се десити и горе. Да буде проблема каквих је већ било у Грчкој. Све то може се очекивати и у другим земљама на транзитном путу од Грчке до границе са земљама ЕУ. Е, сад шта је решење, а да не садржи силу и присилу према могрантима, посебно агресивнима? Мислим да без силе (присилног заустављања, и враћања назад у земље порекла) нема решења.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4698 on: October 02, 2020, 06:25:58 am »Stupio u kontakt sa Turčinom, preuzimao azilante i vozio ih u Bosnu


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Bakule (37), državljanina BiH i Hrvatske, zbog krijumčarenja ljudi.

Bakula se tereti da je, "radi sticanja nezakonite imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom sa područja Turske, od koje je dobio detaljna uputstva o lokaciji na kojoj se nalazi više ilegalnih migranata sa područja Turske, koji nisu imali važeće isprave niti ispunjavali uslove za zakonit boravak u BiH, a u BiH su ušli ilegalno sa područja Srbije".

- Optuženi je sa iznajmljenim motornim vozilom, preuzeo migrante, koje je povezao radi ilegalnog krijumčarenja na područje Hrvatske te dalje prema zemljama EU, u čemu je otkriven i sprečen od pripadnika Granične policije BiH, kada su krijumčari i migranti pokušali pobeći policijskim službenicima, nakon čega su uhvaćeni i sprečeni – kažu u Tužilaštvu BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4699 on: October 02, 2020, 02:00:31 pm »Migranti u Lipi će dodatno pogoršati bezbjednost Srba


Predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac smatra da će izmještanje migranata iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u srpsko selo Lipa, kod Bihaća, dodatno pogoršati bezbjednost Srba na cijelom prostoru Krajine, te da će za posljedicu imati onemogućavanje srpskog povratka u Federaciju BiH.

- Bezbjednost Srba na ovom prostoru već je narušena. Migranti svakodnevno narušavaju javni red i mir, provaljuju u srpske kuće i vrše druga krivična djela - rekao je Pećanac Srni.

On je naglasio da Savez osuđuje neplansko premještanje migranata iz Bihaća u Lipu, te podržava nastojanje načelnika opštine Bosanski Petrovac Dejana Prošića i drugih institucija koji se zalažu za sistemsko rješavanje problema migranstke krize u BiH.

Pećanac je izrazio očekivanje da će se dolaskom Darka Ćuluma na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ pokušati da naprave konzistentni planovi upravljanja migrantskom krizom u BiH.

On je podsjetio da je Savez srpskih udruženja "Zavičaj" od samog početka nelegalnog dolaska migranata na prostore Balkana i FBiH ukazivao na moguće probleme, te da je zatražio od institucija vlasti BiH i FBiH da u okviru svojih nadležnosti pokušaju kontrolisati nelegalan ulazak migranata na prostore BiH.

- Kako je vrijeme prolazilo legalne institucije vlasti BiH i FBiH nisu ogovorile problemima koji nastaju zbog migrantske krize i sa kojom se nije pravilno upravljalo i za to smo došli u ovu situaciju u BiH - zaključio je Pećanac.

EU je osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona prisilno premiještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u prihvatni centar u selu Lipa, čiji su kapaciteti već popunjeni.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4700 on: October 02, 2020, 02:41:24 pm »Protjerana 54 strana državljaninaSlužba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 54 strana državljanina sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Maroka, Turske, Avganistana, Tunisa, Pakistana i Alžira.

Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Služba je u proteklih sedam dana, u zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihavata, udaljila 15 stranih državljana, među kojima su državljani Turske, Avganistana, Pakistana, Tunisa i Maroka. Po sporazumu o readmisiji u Srbiju je vraćeno sedam lica, dok su tri lica vraćena u Crnu Goru.

Iz Službe za poslove sa strancima saopšteno je da Služba, u skladu sa svojim nadležnostima, provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima sprovode zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Zenice, Travnika, Donjeg Vakufa, Tuzle i Kalesije, koje su rezultirale pronalaskom stranih državljana, koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 5.495 migranta, dodaje se u saopštenju.

Služba za poslove sa strancima od početka ove godine evidentirala je 13.436 migranta, od kojih je 12.690 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U posljednjih sedam dana bilo je 477 migranta od kojih je 421 iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil, navodi se u saopštenju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4701 on: October 03, 2020, 05:57:53 am »Akcija hapšenja migranata u Sarajevu


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) nastavili su akciju hapšenja migranata u glavnom gradu BiH.

Kako je objavio portal Radio Sarajevo, u toku je akcija na Baščaršiji.

Iz MUP KS naveli su da još nemaju informacije o ovoj akciji, a ni iz Policijske uprave Stari Grad nisu mogli da saopšte detalje o akciji.

Pripadnici MUP-a KS su u nekoliko navrata poslednjih sedmica izvodili akcije hapšenja migranata na području Kantona Sarajevo.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4702 on: October 03, 2020, 11:01:59 am »Quote
Dozens of migrants, many of whom originate from Bangladesh, are facing weeks of cold and difficult conditions in their makeshift camp in the woods near Velika Kladusa. Footage filmed on Friday highlights the worsening position of the migrants as the nights get colder and winter arrives.

Hundreds of migrants from Asia, the Middle East and Northern Africa have set up makeshift camps in multiple locations in the Bosnian woods, not far from the border with Croatia, as they attempt to cross into the European Union.

"It's very cold here so many people have cough, fever, everything here, terribly sick. So, we want to improve, we need blankets, more shelters like houses," stated a migrant living in the makeshift camp.

On Thursday two people were killed after clashes erupted between groups of Pakistani and Afghan migrants in the Bosnian town of Bihac on Wednesday night, just 60 kilometres (37 miles) south of Velika Kladusa.

"All of the people dream, same dream of going to Italy, in Europe. Working in a good place, job, food, everything. It's life, shining," explained another migrant.

Bosnia is home to nearly 10,000 migrants according to the latest figures. The country is a preferred transit route for migrants wishing to reach Croatia to enter the EU.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4703 on: October 03, 2020, 11:35:29 am »Vašington osudio prebacivanje migranata


Amerika je večeras osudila premještanje migranata iz kampa "Bira" u kamp "Lipa" koji su Vašington i njihovi partneri iz međunarodne zajednice podržali kao privremeni prijemni centar koji nije za zimske uslove, objavljeno je na profilu Ambasade SAD u BiH na društvenoj mreži Tviter.

U poruci se od vlasti BiH traži da preuzmu vođstvo u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH kako bi se osiguralo da migranti i azilanti imaju humanitaran i bezbjedan smještaj uz zaštitu ljudskih prava.

EU je nešto ranije osudila akcije koje su preduzele vlasti Unsko-sanskog kantona prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u prihvatni centar u selu Lipa, čiji su kapaciteti već popunjeni.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4704 on: October 03, 2020, 12:04:25 pm »Priveden Iračanin, jedan od vođa krijumčarenja migranata


Inspektori Službe za poslove sa strancima, pripadnici kantonalnog MUP i OBA locirali su i priveli Iračanina S.Ј. na području Sarajeva.

Za ovog Iračanina je utvrđeno da predstavlja prijetnju javnom redu i bezbjednosti BiH, zbog povezanosti s organizovanim kriminalom i izrečena mu je mjera protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar. Riječ je o muškarcu koji je jedan od vodećih organizatora u lancu međunarodnog krijumčarenja migranata na tzv. balkanskoj ruti.

Prilikom provođenja pronađeno je još 14 stranih državljana, koji se dovode u vezu s ovim Iračaninom te im je zbog ilegalnog boravka u BiH izrečena mjera protjerivanja iz BiH i stavljanja pod nadzor, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za njihovo udaljenje iz BiH.

Iz ove služba su poručili, da će i u narednom periodu u saradnji sa drugim nadležnim bezbjedonosnim organima, preduzimati sve neophodne aktivnosti u cilju davanje doprinosa zaštiti bezbjednosti građana BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4705 on: October 05, 2020, 01:07:16 pm »Velika Kladuša: Protest pred kampom "Miral"Stanovnici Velike Kladuše okupili su se ispred migrantskog kampa "Miral" da bi iskazali nezadovoljstvo zbog trenutnog stanja uzrokovanog migrantskom krizom u ovom gradu, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu.

Današnji protesti su nastavak jučerašnjeg okupljanja na istoj lokaciji, a mještani su poručili da će i narednih dana nastaviti da izlaze na ulice. Јedan od učesnika ispričao je da je situacija veoma loša i da su šume pune improvizovanih naselja, a da su posljednjih dana sve češći ilegalni ulasci migranata u kamp "Miral", navodi portal "Kliks".

Stanovnici Unsko-sanskog kantona već mjesecima poručuju da strahuju za svoju sigurnost i imovinu, posebno u posljednjih nekoliko dana kada su sve učestaliji požari koje izazivaju migranti, kao i međusobni sukobi migranata.

Traže adekvatniji odgovor nadležnih institucija na migrantsku krizu, koji bi smanjio pritisak migranata na lokalno stanovništvo.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4706 on: October 05, 2020, 01:08:35 pm »Fazlić: Bira je zatvorena i migranti se neće vraćati u ovaj kampŠuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kaže da nema vraćanja migranata u kamp Bira ni pod koju cijenu.

- Nema šta, policija je zatvorila kamp i o Biri nema više priče - rekao je Fazlić.

On je pojasnio da u kampu Lipa nadomak Bihaća ima sasvim dovoljno mjesta za još 1.000 migranata.

- Nejasno mi je zbog čega se ne ide na Lipu. U taj kamp je uloženo do sada oko dva miliona maraka. Može se smjestiti još 1.000 ljudi bez ikakvih problema, ali oni uporno bježe od toga. Vrši se pritisak na nas. Oni (IOM, op. a.) imaju neke svoje standarde, a ja ne znam čiji su to standardi. Oni gore koji su u šumi na Plješevici, oni su mimo standarda. Oni su ispod grane. Radi se o maksimalnom licemjerju - dodaje Fazlić.

Pojašnjava da nije tačno da vlasti u USK ne žele sarađivati i da odbijaju prihvat migranata.

- Obezbijedili smo prihvat. Borići, Sedra i plus Lipa. Nema smisla da se otvara i Bira - rekao je Fazlić.

Na pitanje, šta sa izjavama ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića, koji je rekao da se migranti moraju vratiti u Biru, Fazlić kaže "Ko misli da mora, neka provede".

Podsjetimo, prošle sedmice je ovaj kamp zatvoren. Uslijedile su žestoke reakcije iz Međunarodne organizacije za migracije, a zatim i Evropske unije da se migranti moraju vratiti u kamp zbog toga što dolazi zima, te da Unsko - Sanskom kantonu prijetu humanitarna kriza.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4707 on: October 06, 2020, 10:41:21 am »Italija zabranjuje vraćanje migranata u zemlje porijekla


Italijanska Vlada donijela je novi zakon o migrantima koji stavlja van snage prethodnu zakonsku mjeru prema kojoj su migracija i migranti bili krivično djelo.

Dosadašnji zakon poznat pod imenom "Salvinijev zakon" donetsen je 2018. godine, u vrijeme kada je lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini bio ministar unutrašnjih poslova.

Pod izgovorom da štiti granice Italije i bezbjednost građana od nelegalnih migranata, Salvini je bio proglasio italijanske luke nesigurnim, pa ih je zatvorio za migrante koji brodovima dolaze sa obala Afrike. Nevladine organizacije koje su spasavale migrante-brodolomnike kažnjavao je milionskim kaznama i zaplijenom brodova.

Taj zakon više ne važi, a novi koji je donela Vlada čiju većinu čine stranke lijevog centra - Demokratska stranka i Pokret Pet zvjezdica, predviđa, između ostalog, prihvat migranata koji bježe od rata i političkog progona, mogućnost izmjene dozvole boravka, što će migrantima omogućiti i olakšati boravak i zaštitu u Italiji.

Novost je, između ostalog, dozvola boravka za uspješne sportiste, umjetnike, religiozne osobe i odrasle koji su u pratnji maloljetnika.

Po novom zakonu zabranjeno je vraćanje migranata u zemlje porijekla, protjerivanje i ekstradicija, u svim slučajevima gdje postoji sumnja da bi takav postupak bio opasan po tu osobu.

- Novim zakonom o migrantima prestaje da važi odredba koja je bila sramna za Italiju, otvara se put za humaniju i sigurniju državu - napisao je na svom Tviter nalogu generalni sekretar Demokratske stranke Nikola Zingareti.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4708 on: October 06, 2020, 10:48:47 am »Quote
Around 850 refugees gathered their belongings and left the temporary camp of Kara Tepe, on the Greek island of Lesbos, on Monday, before boarding a ferry to mainland Greece.

The migrants, who have been granted asylum and recognised as refugees, are expected to stay on the mainland until their relocation to other EU member states who have agreed to take in refugees in the wake of the Moria camp fire.

Last Monday evening, a group of around 700 refugees had already left the camp going the same route.

After today's departure, the number of people remaining in Kara Tepe camp is below 8,000. The camp was built to serve as a temporary shelter for around 10,000 migrants who had lived in the overcrowded Moria camp prior to the fire.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4709 on: October 07, 2020, 08:39:08 am »Quote
Since the beginning of August, more than 1,000 people have made it across the English Channel from the French coastal town of Calais. Never before, have so many refugees arrived via the channel across the channel. This is putting to the test the British government's main Brexit promises: to take control of the UK's borders. Now the Royal Navy and the air force are being deployed to stop migrants from crossing the English channel. And additionally the British government has come under criticism after newspaper reports that it's considering plans to house asylum-seekers offshore on remote islands. Logged
Pages:  1 ... 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 [314] 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.064 seconds with 23 queries.